Von der Leyen: Ucraina trebuie acum să-şi facă temele pentru a adera la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Şeful CE şi-a exprimat opinia că reformele pe care Bruxelles le cere acestor ţări sunt „necesare nu numai pentru aderare, ci vor contribui şi la prosperitatea şi competitivitatea acestor state”.

Ucraina, ca şi Moldova şi Georgia, trebuie acum să muncească din greu şi să implementeze reforme importante pentru a merge mai departe pe calea UE. Aşa a declarat joi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferinţă de presă care a urmat primei reuniuni a summit-ului UE, la care liderii acesteia au acordat Ucrainei şi Moldovei statutul de candidat la aderarea la comunitate.

"Această decizie istorică oferă tuturor celor trei ţări o perspectivă europeană. Acesta este un moment de profundă satisfacţie. Nu ar putea exista un simbol mai mare de speranţă pentru popoarele din Ucraina, Moldova şi Georgia în aceste vremuri tulburi. Desigur, guvernele lor au acum un multe teme de făcut pentru a merge mai departe pe această cale, dar sunt încrezător că vor lucra cât mai repede şi cât mai activ posibil pentru a implementa reformele necesare”, a spus von der Leyen. Ea şi-a exprimat opinia că reformele pe care Bruxelles le cere acestor ţări „sunt necesare nu numai pentru intrare, ci vor contribui şi la prosperitatea şi competitivitatea acestor state”.

La 17 iunie, Comisia Europeană a recomandat ca summit-ul UE să acorde statut de candidat Ucrainei şi Moldovei. Următorul pas în aderarea acestor ţări la Uniunea Europeană ar trebui să fie lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE, pe care Comisia Europeană le-a condiţionat de cerinţe suplimentare. În special, trebuie să realizeze reforme judiciare, să obţină succes în lupta împotriva corupţiei şi să deoligarhizeze economia.

Summitul UE-Balcanii de Vest a avut loc înaintea summitului UE de joi la Bruxelles. Drept urmare, liderii UE nu au reuşit să cadă de acord cu privire la lansarea negocierilor de aderare nici cu Macedonia de Nord, care a primit statutul de candidat la UE în 2005, nici cu Albania, care a primit acest statut în 2014.

Premierul albanez Edi Rama, la o conferinţă de presă care a urmat întâlnirii liderilor ţărilor UE şi statelor din Balcanii de Vest, a declarat că „extinderea UE este un proces complet fraudulos”. "De îndată ce se întâmplă ceva în ţările candidate, totul intră din nou într-un cerc nou. Simt tristeţe şi dezamăgire în Uniunea Europeană. Ceva este foarte în neregulă în această casă", a spus Rama. Cu toate acestea, el a promis că Albania va adera cu siguranţă la UE, exprimându-şi speranţa că acest lucru se va întâmpla „în acest secol”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite