Europa

articolul anterior articolul urmator

Vorbim despre Ucraina, ne gândim doar la Germania? Scandalul documentului confidenţial

55
7 Dec 2021 09:24:22
Cristian Unteanu
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Cel mai uşor este să numeri avioanele, tancurile, rachetele şi soldaţii adversarului şi să laşi militarii să-şi imagineze scenarii alternative bazate pe calculul puterii de foc. Simplu şi foarte util în cazul în care s-ar ajunge aici, ceea ce nu este niciodată imposibil.

Dar util ar fi să încercăm să descifrăm mizele reale ale acestei încleştări globale pe tema foarte vizibilă a nefericitei şi mereu contradictorii Ucraine. Şi, dacă este posibil, să vedem de ce, exact în acest moment, mai marii lumii au devenit interesaţi brusc de ce se petrece acolo cu toate că, tehnic vorbind, situaţia conflictuală de tip război civil între puterea de la Kiev şi republicile separatiste există de mai mult timp, exact la fel, încremenită într-un război semi-îngheţat dublat de o încleştare care se acutizează între exponenţii celor două biserici ortodoxe, una ascultând de Patriarhatul de la Constantinopole, alta de Biserica rusă.

Atunci, ce s-a schimbat atât de dramatic încât să aducă marile puteri în preajma ridicării scuturilor, oricum foarte activă pe toate canalele propagandei ostile finanţate de unul sau altul dintre actorii mai mari sau mai mici ai unei confruntări care ar însemna şi o nespusă tragedie pentru zona noastră?

Momentul în care campania de propagandă s-a intensificat exponenţial corespunde cronologic momentului în care s-a precizat noua formulă de guvernare din Germania cu un social-democrat în funcţia de Cancelar. Ce va face „noua Germanie” în viitorul imediat, ce echilibru de securitate va rămâne neatins, care şi în ce sens se va modifica şi cu ce consecinţe? Răspunsurile sunt vital de importante pentru mersul tuturor negocierilor privind viitorul imediat al Europei a cărei securitate este acum direct ameninţată în dimensiunea sa energetică, în combinaţie cu insecuritatea profundă determinată în continuare de consecinţele economice şi sociale ale valului 5 al pandemiei, deja declanşat. A apărut deja la Bruxelles şi este intens discutat un nou concept: ţară sau grup de ţări aflate în situaţie de penurie energetică gravă.

Din această perspectivă, apare evidentă problema recurentă a penuriei, câteodată extremă, de resurse energetice proprii de care dispune Europa pentru a-şi susţine statutul de mare putere economică şi actor important pe scena politică internaţională şi pune, din nou, la un nivel dramatic în cazul unor ţări, dilema dependenţei majore sau totale a economiilor lor în raport cu livrările ruseşti de gaze. De aici miza strategică enormă, vitală, pe care o reprezintă Nord Stream 2, proiectul politico-economic cel mai important pentru Germania de după cel de-al doilea Război Mondial şi care, în momentul finalizării sale, îi conferă o independenţă energetică reală şi un argument uriaş în relaţia de putere cu toate ţările europene. Şi, au spus imediat criticii acerbi şi extrem de violenţi ai proiectului, va întări capacitatea şi aşa impresionantă de „şantaj energetic” pe care o poate oricând exersa Rusia:

Dar asta este o consecinţă, oricând discutabilă, a unui fapt absolut real: conducta izolează, de facto, Polonia şi Ucraina, ţări folosite până acum de GAZPROM pentru tranzitul de gaze către Europa, privându-le deci de o sursă enormă de venituri (spre exemplu, pentru Ucraina este vorba despre cel puţin 1 miliard Euro anual) şi scăzându-le relevanţa în raport cu interesele majore europene în domeniu şi consacrând o dependenţă cvasi-exclusivă de bunăvoinţa americană.

Drept care problema economică Nord Stream 2 s-a transformat imediat într-o temă majoră de dispută, apoi chiar de scandal politic, iar americanii au fost chemaţi de ucrainieni, de polonezi şi de grupul statelor baltice să adopte sancţiuni sever la adresa Rusiei şi tuturor partenerilor în construcţia Nord Stream 2.

Conducta este acum gata dar încă nu funcţionează, după părerea mea deoarece se aşteaptă rezultatul singurei discuţii care contează, cea între preşedinţii Putin şi Biden. Vom vedea dacă, după asta, se deblochează situaţia, atât în Germania cât şi în SUA şi, mai ales, ce garanţii suplimentare sunt considerat ca acceptabile.

Blocajul în Germania vine după ce, la mijlocul lunii trecute, o agenţie de acreditare germană a anunţat că suspendă certificarea operatorului până când Nord Stream 2 AG, compania cu sediul în oraşul elveţian Zug, nu va transfera acţiunile legate de capitalul privind segmentul german al conductei către o companie subsidiară din Germania. Ruşii au anunţat că au demarat operaţiunile de constituire a unei societăţi în Germania, urmând ca, de-abia după aceea, agenţia germană să spună (data limită este 8 ianuarie 2022) dacă operatorul german îndeplineşte toate regulile cerute de legislaţia locală.

Exact la timp dacă preşedintele Biden va decide fie să-şi menţină opoziţia actuală faţă de sancţiunile economice sau, dimpotrivă, va da urmare presiunilor venite din partea unor grupuri politice din Congres, favorabile unei linii dure de acţiune împotriva Rusiei.

În finalul acestui text aveţi un document iniţial publicat pe 28 noiembrie de cei de la AXIOS, un document confidenţial trimis de guvernul german prin intermediul ambasadei din Washington pe 19 noiembrie în atenţia membrilor Congresului american. Atenţia comentatorilor a fost atrasă de pasajul în care se atrage atenţia că impunerea de către Congres a unor noi sancţiuni pe tema Nord Stream 2 ar însemna că SUA încalcă prevederile acordului interguvernamental şi va duce la subminarea credibilităţii guvernului SUA şi că, „în ultimă instanţă, va distruge comunitatea transatlantică, ceea ce ar însemna un succes pentru Vladimir Putin”.

Este evident, inclusiv din lecturarea acestui document de poziţie, chiar cu respectarea ambiguităţilor impuse de statutul său de non-paper, că miza profundă este discuţia asupra temei niciodată închise a traseului şi stabilităţii frontierei de est a NATO/UE, discuţie apărută în negocierile din Malta care se concentrau în primul rând, pe ce urma să fie viitorul Germaniei reunite. Odată securizată, problema germană poate, din nou, să determine care va fi configuraţia de putere reală din Europa de acum şi din cea viitoare.

Cum anume? Să sperăm că răspunsul va fi dat prin negocieri şi nu altcumva.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

55 Comentarii

Lucifer
7.12.2021, 09:39:11

Germania NU ARE CE CĂUTA pe Frontul de Est. TOT ce a făcut Germania în Est a fost SĂ TRĂDEZE în favoarea Rusiei ţări ca Moldova, Georgia şi Ucraina. Există deja un PACT economic Rusia-Germania, ca altădată PACTUL Ribbentrop-Molotov din 1939. Noroc că nici Germania, nici Rusia, nu mai sunt ce-au fost odată. Iar Polonia şi România, poate şi Ucraina pot în viitor să se apere contra revizionismului germano-rus, mai ales că SUA+NATO sunt prin apropiere....

+1 (25 voturi)
Lucifer
7.12.2021, 10:00:38

NB. Textul d-lui Unteanu confirmă ceea ce am spus mai sus. Germania, mare putere economică, vrea să fie şi mare putere politică prin aservirea economică şi politică a Uniunii Europene şi prin joncţiunea cu Rusia, cu strivirea ca în 1939-1940 a Poloniei, României şi Ucrainei. Germania nu uită şi nu iartă că a pierdut două războaie mondiale şi acum, fiind mare putere economică, nu se dă în lături SĂ AMENINŢE, inclusiv SUA. Dar, încă o dată, Germania şi Rusia nu mai sunt cele din 1939-1940, plus că SUA+NATO se află prin zonă şi nu prea are chef de un alt conflict de proporţii în Europa.

-2 (20 voturi)
Vasile Naftuli
7.12.2021, 09:42:27

„Democrația” distruge omenia.

-3 (13 voturi)
Stengaru Cosmin
7.12.2021, 10:15:17

........... "Dar asta este o consecinţă, oricând discutabilă, a unui fapt absolut real: conducta izolează, de facto, Polonia şi Ucraina, ţări folosite până acum de GAZPROM pentru tranzitul de gaze către Europa, privându-le deci de o sursă enormă de venituri" Ce nu spune autorul , si nici harta atasata este ca mai exista o conducta functionala , ii zice Yamal , care trece prin Polonia . Tine exclusiv de Polonia , de decidentii Poloniei , daca este cazul de stapanii Poloniei , ca Polonia sa ia gaze de la Rusia . Deci Polonia nu este izolata . Uneori ceea ce nu se spune este mai relevant decat ceea ce se spune

-2 (14 voturi)
IC XC
7.12.2021, 10:20:08

Eu cred că Rusia va invada Ucraina în momentul în care China va invada Taiwan. Amandoi isi construiesc armata de ani de zile. Am construit ziduri, am dărâmat relații, am dezbătut dacă bărbații sunt femei și invers și dacă a mânca carne este etic. Eu spun că merităm să vorbim manderin sau rusă, deoarece avem nevoie de o mică resetare. Ucraina se comportă ca un orfan, care nu știe cine este tatăl său și strigă către Joe Biden, care a reușit să piardă Afganistanul în favoarea talibanilor. Acum încerc să lupte împotriva Rusiei. Speranța are limite! Și iată că „Occidentul îl amenință pe Putin...”. Nu vă puteți imagina un titlu ca acesta în presa rusă „Rusia amenință Occidentul”. Armata rusă se află la sute de mile de graniță. Westul a inventat amenințarea actuală și acum este ocupat să se ocupe de propria nebunie. Occidentul a armat sancțiuni pentru a ocupa interesele Rusiei. Putin va tăia aprovizionarea cu gaze a Europei. Simplu. Europa se bazează pe Putin și pe gazul său. Tocmai au dat undă verde ca Putin să invadeze. Sancțiunile nu înseamnă nimic pentru Putin. Deci, ce face NATO? Absolut nimic, doar o altă risipă de spațiu! Sancțiunile nu mă fac să râd, pe Putin la fel. El știe foarte bine că The Buffoon, Sleepy Joe, Mercat și Miniscule Micron sunt slabi și nu au coloana vertebrală să-l înfrunte. Aceasta este ceea ce obținem cu Wokes lider mondial, toate vorbesc fără acțiune! Rușii și chinezii simt mirosul decăderii din vest - suntem dependenți de gazul rusesc. Nu vrem să plătim pentru serviciile armate, dar invităm oamenii necalificați din lume să ne distrugă baza de impozitare prin imigrație necontrolată și nedorită și am „externalizat”. locuri de muncă și transferat bogăția în China. SUA - cea mai mare și mai importantă națiune pentru lumea liberă - au ales un imbecil nepoliticos în Trump și un bătrân senil în Biden. Nici democrații, nici republicanii nu au un singur candidat care să pună frica de Dumnezeu în Putin sau Xi. Ar trebui să ne fie frică tuturor. Ce se întâmplă cu statutul dolarului dacă Rusia este tăiată de sistemul SWIFT? Devine imediat irelevant în plăți, așa că aici avem o situație în care Occidentul va pierde gaz, dolarul se depreciază. Rusia este încă una dintre puținele țări solvabile din lume. Liderii noștri au cu adevărat minți grozave de gândire. Rusia dă șah în timp ce echipa noastră încă se luptă pentru culorile de pe o tablă twiddlywinks. În ciuda sancțiunilor deja în vigoare și a Covid, economia Rusiei a crescut cu 4,3% în acest an. Dar creșterea nu este si pentru sclerotica EU. China și Estul consumă în fiecare an cantități mai mari de petrol, gaze, cherestea și îngrășăminte produse de Rusia. Între timp, UE și Dementia lansează amenințări oferindu-și să-și taie gâtul în acest proces.

+6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (55)

Modifică Setările