Vrea Viktor Orban să scoată Ungaria din UE?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Articolul din Magyar Nemzet despre Huxit

Ziarul guvernamental neoficial al Ungariei, ”Magyar Nemzet”, pledează în favoarea retragerii Ungariei din UE. Se află Viktor Orban, şeful guvernului maghiar, în spatele acestei acţiuni?

Ziarul guvernamental neoficial al Ungariei - ”Magyar Nemzet” (Naţiunea maghiară) - funcţionează adesea ca un fel de poligon de tragere. În gazetă sunt lansate subiecte prin care premierul Viktor Orban şi membrii guvernului său testează reacţiile opiniei publice la diverse teme, fără a le aborda ei înşişi direct. 

Duminică (15.08.2021), ziarul a deschis o dezbatere pe o temă considerată până acum tabu chiar şi în cercurile guvernamentale maghiare: ieşirea Ungariei din UE.

”Este timpul să vorbim despre Huxit”, a titrat Magyar Nemzet în versiunea germană (nu tocmai lipsită de erori gramaticale) a unui articol de opinie. Intervenţia a picat ca un trăsnet. Aproape toată presa centrală a preluat subiectul, reprezentaţii partidelor de opoziţie s-au arătat indignaţi iar numeroşi comentatori şi-au exprimat îngrijorarea. 

Nici nu-i de mirare. Până în prezent, în pofida divergenţelor politice profunde din ţară, apartenenţa Ungariei la Uniunea Europeană a făcut obiectul unui consens transpartinic şi social, unul dintre cele foarte rare care mai există în această ţară.

Viktor Orban, premierul Ungariei

image

Însă, pentru prima dată după 2010, anul în care Viktor Orban a ajuns la putere, ideea ieşirii Ungariei din UE este vehiculată în mod deschis şi serios de principala instituţie media a guvernului. Or, acest lucru este fără precedent.

În articol se afirmă: ”Este cazul să ne gândim în sfârşit cu seriozitate la posibila noastră ieşire dintr-o uniune de state care sângerează din mii de răni, care prezintă simptome imperiale şi care tratează statele membre din Europa Centrală şi de Est cu dispreţ şi aroganţă”. 

Argumentaţia: ”Drumurile noastre s-au despărţit. În timp ce Vestul se desparte deja în mod deliberat de valorile şi morala creştină, proclamând în schimb construirea unei societăţi mondiale cosmopolite, fără chip, bazată pe autoamăgirea şi autodistrugerea lipsite de inhibiţii a individului, noi, ungurii, polonezii şi central-europenii, ţinem cu tărie la fundamentele noastre culturale şi religioase milenare”. 

Au fost cercurile guvernamentale informate în prealabil?

Articolul este semnat de Tamas Fricz, un politolog cunoscut pentru poziţiile sale radicale şi adesea crude de extremă dreapta. Acesta nu înseamnă că sus-numitul ar fi un outsider politic. Dimpotrivă, Fricz este membru de vază al unor organizaţii importante apropiate de Viktor Orban, inclusiv al ”Forumului Uniunii Civile” (CÖF). 

Acesta din urmă organizează periodic aşa-numitele ”marşuri ale păcii” – nimic altceva decât demonstraţii de putere ale guvernului Orban, la care participă zeci de mii sau chiar sute de mii de susţinători şi în timpul cărora se ţin cuvântări dure împotriva UE. 

Or, nu numai în acest context, este evident că cercurile guvernamentale au fost informate în prealabil despre articolul de opinie al lui Fricz ori chiar s-au vorbit cu acesta. De altfel, există reprezentanţi ai guvernului maghiar care, în ultimele săptămâni, fie şi indirect, au adus în centrul atenţiei subiectul Huxit. 

Laszlo Köver, preşedintele parlamentului ungar - oficial numărul doi în stat - a afirmat într-un interviu la începutul lunii iulie că, în eventualitatea organizării unui referendum privind apartenenţa la UE, el personal ar vota ”cu siguranţă nu” în clipa de faţă, altfel decât la referendumul din 2003, care a avut loc cu câteva luni înainte de marea extindere a UE către est, în mai 2004.

Politicianul german Peter Gauweiler

image

Apoi, la sfârşitul lunii iulie, ministrul maghiar al justiţiei, Judit Varga, a citat pe pagina sa de Facebook cuvintele conservatorului bavarez german Peter Gauweiler, care, într-un eseu publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung, a conchis: ”UE nu mai este un refugiu, ci o morgă spirituală”. 

Pe de altă parte, într-un interviu acordat săptămâna trecută, ministrul de finanţe Mihaly Varga a subliniat că el personal ar vota ”da” la un referendum privind apartenenţa Ungariei la UE. Însă, la sfârşitul actualului deceniu, a completat Varga, când Ungaria va fi un contributor net la UE, întrebarea ar putea căpăta ”o nouă perspectivă”.

O viaţă în afara Uniunii Europene”

În trecut - cel mai recent în 2016, referindu-se la Brexit -, Viktor Orban însuşi a subliniat că ”există, desigur, o viaţă în afara UE”. Deocamdată, premierul maghiar nu a comentat şi pe marginea dezbaterii iscate de ”Magyar Nemzet”. 

Cu toate acestea, în ultimii ani, Orban a devenit tot mai agresiv în confruntarea cu UE – în ultima vreme mărul discordiei fiind legea care interzice aşa-numita propagandă homosexuală şi transsexuală în rândul minorilor, iniţiativă aspru criticată de Bruxelles. O nouă ocazie pentru prim-ministrul Ungariei de a respinge cu tărie UE în forma sa actuală. 

Reprezentanţii opoziţiei de la Budapesta consideră că Viktor Orban şi oameni din anturajul său s-ar afla în spatele articolului de opinie din Magyar Nemzet. ”Campania lui Orban de retragere a patriei noastre din Uniunea Europeană a început”, afirmă Timea Szabo, politician cu orientări stângisto-ecologiste, membră a partidului ”Dialog pentru Ungaria” (Parbeszed Magyarorszagert). 

”Cine votează cu Viktor Orban de acum înainte votează pentru sfârşitul apartenenţei noastre la UE”. Politicieni din aproape toate celelalte partide de opoziţie au exprimat păreri similare.

Potenţial de şantaj la adresa Bruxellesului

”Să trântim acum cu atitudine rebelă uşa la care am bătut cândva pentru a fi lăsaţi să intrăm?”, se întreabă publicistul conservator Balint Ablonczy. Acesta continuă: ”De acum înainte, cu greu va exista o întrebare mai importantă în politica maghiară”. 

Peter Kreko, politolog maghiar

image

În acest moment nu este încă în interesul lui Viktor Orban să părăsească UE, spune politologul Peter Kreko, de la Budapesta, pentru DW. ”Însă este în interesul său să întoarcă opinia publică împotriva UE iar Huxitul să devină astfel o armă de şantaj faţă de Bruxelles. Scopul său este de a creşte ostilitatea faţă de UE în Ungaria”. 

În acest scop, se afirmă că Ungaria primeşte din ce în ce mai puţini bani de la UE, aşa încât nu mai poate obţine niciun beneficiu din apartenenţa la UE, a continuat Kreko. Acest lucru se datorează faptului că, în sondaje, maghiarii consideră fondurile europene drept unul din cele mai importante beneficii ale statutului de ţară membră a UE. 

”Trebuie spus în mod clar că, în esenţă, majoritatea covârşitoare a maghiarilor nutreşte sentimente pro-europene stabile”, explică Kreko. ”Un deceniu de scepticism din ce în ce mai intens faţă de UE, dar şi de propagandă anti-UE din ce în ce mai vulgară din partea guvernului, nu au schimbat această orientare”. 

În opinia politologului, în perspectiva alegerilor parlamentare din primăvara anului viitor, a apăsa prea tare pedala propagandei anti-europene s-ar putea dovedi ”o greşeală tactică” care să conducă alegătorii nehotărâţi, pro-europeni, în braţele opoziţiei. 

Un lucru este clar: din reacţiile iscate de articolul de opinie din Magyar Nemzet reiese clar că, prin promovarea unei dezbateri deschise pe marginea ieşirii Ungariei din UE, Viktor Orban ar diviza iremediabil ţara. 

Keno Versek - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite