Zeci de jurnalişti daţi afară şi arestaţi din cauză că au relatat despre protestele din piaţa Taksim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri Turcia sărbătoreşte Ziua Presei, dar dacă stăm să ne uităm la statistici, realizăm că nu există vreun motiv de sărbătoare, mai ales după protestele antiguvernamentale de luna trecută, care au atras concedierea şi încarcerarea mai multor jurnalişti.

Cel puţin 22 de ziarişti au fost daţi afară fiindcă au acoperit protestele împotriva guvernului condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, în timp ce alţi 37 au fost forţaţi să demisioneze, susţin cei de la Sindicatul Jurnaliştilor Turci. Mai mult, în aceeaşi perioadă, peste 100 de fotografi au fost reţinuţi, agresaţi sau au văzut cum un material le e rechiziţionat, spun cei de la Asociaţia Fotografilor.

„Aceste disponibilizări şi demisii sunt legate de politicile de cenzură implementate de unele instituţii media când a venit vorba de acoperirea protestelor din parcul Gezi", spune Gokhan Durmus, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Istanbul. "Colegii noştri au muncit din greu în numele dreptului publicului de a fi informat şi au plătit pentru asta cu locurile lor de muncă. Unii au fost cenzuraţi, altora li s-au anulat emisiunile. Au dat afară şi jurnalişti care au postat informaţii pe Twitter. Un coleg a fost concediat pentru că a salutat protestatar”, a mai declarat Durmus pentru „Today's Zaman”.

Partidul Republican Popular, principala formaţiune politică din opoziţie, a emis marţi un raport despre situaţia jurnaliştilor în Turcia, în care susţinea că 64 de ziarişti sunt reţinuţi şi alţi 123 au fost acuzaţi de terorism. „Premierul a transformat această ţară într-un penitenciar cu regim semideschis şi le-a făcut viaţă imposibilă jurnaliştilor”, a mai spus liderul Opoziţiei, Kemal Kiliçdaroglu. El a subliniat că Turcia se află pe locul 154 din 179 de ţări în materie de libertate a presei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite