Zelenski: comediant ucrainean sau băiat-minune al politicii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volodimir Zelenski, un actor de comedie în vârstă de 41 de ani, fără experienţă politică, care este în grafic pentru a deveni viitorul preşedinte al Ucrainei, stârneşte sentimente puternice în rândul cetăţenilor.

Susţinătorii au spus că este faţa proaspătă de care ţara are nevoie pentru a curăţa politica ucraineană, după o revoltă din 2014 care a îndepărtat un regim susţinut de Kremlin. Criticii se tem că o preşedinţie a lui Zelenski ar putea arunca ţara în haos.

De ce este Zelenski atât de popular?

Zelenski-al cărui personaj din „Servitorul poporului” devine preşedinte după ce un discurs plin de înjurături devine viral-canalizează voturile de protest.

Starul de televiziune a câştigat de pe urma faptului că ucrainenii sunt exasperaţi de politicieni, de războiul cu rebelii susţinuţi de Kremlin, de sărăcie şi corupţie.

„Practic oamenii votează împotriva lui Poroşenko şi nu pentru Zelenski“, a spus Oleksandr Paskhaver, un economist ucrainean şi fost consilier al preşedintelui.

Susţinătorii lui Poroşenko îl creditează pentru reconstrucţia armatei ţării, pentru asigurarea unei Biserici Ortodoxe independente de Rusia şi pentru că a reuşit să obţină călătoriile fără viză în Europa.

Însă criticii spun că liderul în vârstă de 53 de ani nu a făcut mare lucru pentru combaterea corupţiei, pentru îmbunătăţirea standardelor de viaţă sau pentru eliminarea mitei.

Activiştii anticorupţie suferă deseori atacuri. Kateryna Gandzyuk, activistă anticorupţie în vârstă de 33 de ani, a murit în luna noiembrie a anului trecut, după ce a fost atacată cu acid.

Ce văd ucrainenii în el?

Observatorii spun că Zelenski, actor de comedie vorbitor de rusă, cu origini evreieşti, care provine din oraşul industrial Krivoi Rog, este dovada vie că aproape oricine poate deveni preşedinte.

Volodimir Fesenko, director al think-tank-ului ucrainean Penta, a spus că popularitatea actorului se bazează pre „un mit politic creat de către serial“, adăugând: „Acesta este un mit că un om obişnuit poate să devină preşedinte“.

Zelenski, în vârstă de 41 de ani, şi-a construit o prezenţă mare pe social media şi la TV şi a reuşit cu succes să estompeze linia dintre ficţiune şi realitate pentru a câştiga voturi în ţara de 45 de milioane de locuitori.

Serialul „Servitorul poporului“-în care Zelenski îl joacă pe profesorul devenit preşedinte Vasil Goloborodko- a avut premiera în 2015 şi a ajuns acum la al treilea sezon.

Rivalul său, preşedintele în funcţie Petro Poroşenko, a încercat în repetate rânduri să-i aducă la realitatea pe ucraineni, spunând că ţara are nevoie de un conducător cu ceva mai mult decât o atitudine pozitivă şi un simţ al umorului.

„Nu-l alegem pe Goloborodko-alegem un preşedinte al Ucrainei“, a spus Poroşenko.

Are un program?

Zelenski nu are un program clar şi analiştii spun că ucrainenii îşi pun speranţele într-o oaie neagră care a preferat să-şi transmită mesajul prin reţelele de socializare, în loc de interviuri în presă. „Zelenski este o oglindă în care fiecare vede ceea ce vrea să vadă“, a afirmat analistul politic Anatoli Okstisiuc.

Specialiştii susţin că acesta şi-ar putea folosi statutul de outsider pentru a face reforme anticorupţie reale şi pentru a susţine statul de drept. Dar alţii avertizează că el ar putea fi, de fapt, o faţadă pentru oligarhul Igor Kolomoiski, al cărui post TV difuzează serialul lui Zelenski.

Analistul politic Oleksandr Medvedev a prezis că viitorul preşedinte ucrainean va avea la dispoziţie 6-9 luni până când votanţii se vor întoarce împotriva sa. „Votanţii se aşteaptă la schimbări radicale în sistemul judiciar, la propriu în primele două luni“, a spus el.

Va rămâne el popular multă vreme?

Ucraina este o democraţie vibrantă, chiar dacă dezordonată şi nemulţumirea referitoare la autorităţi este regula, şi nu excepţia în ţară. spun analiştii.

„A fi nemulţimit-nemulţumit activ-cu privire la autorităţi este regula“, a spus Paskhaver, fostul consilier al lui Poroşenko.

De când Ucraina şi-a câştigat independenţa de Uniunea Sovietică în 1991, a ales cinci preşedinţi şi a supravieţuit în faţa a două revolte populare, în 2004 şi 2014.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite