Europa

articolul anterior articolul urmator

Zelenski, despre anexarea Crimeei: „Ne-au scos inima”. Ucraina va organiza un summit internaţional dedicat peninsulei de la Marea Neagră. Mesajul MAE român

38
27 Feb 2021 09:57:05
Autor: Ion Gaidau
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri organizarea unui summit internaţional menit obţinerii de sprijin în vederea recuperării Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în februarie-martie 2014.

Summitul internaţional „Platforma Crimeea” urmează să fie organizat la 23 august.

„Crimeea este inima Ucrainei. Însorită, blândă, strălucitoare. Cu şapte ani în urmă ne-au scos inima”, a spus Zelenski într-o intervenţie pe canalul său de Telegram, vineri, când Ucraina comemorează Ziua rezistenţei Crimeei împotriva ocupaţiei ruse.

„Platforma Crimeea” ar urma să fie un forum de dialog la care să participe lideri din întreaga lume, dar şi parlamentari şi reprezentanţi ai societăţii civile. Invitaţii în acest sens au fost lansate deja, transmite agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.

„Niciodată nu vom uita cine a făcut-o şi nici cine a permis-o. Unii au spus că ne-au scos inima în mod legal (...) Iar acum, strângând-o în mâini, se întreabă cu toată sinceritatea de ce Ucraina este necăjită, de ce nu are relaţii bune, de ce există atâta ură, de ce nu poate uita şi ierta”, a continuat liderul de la Kiev în mesajul său.

Volodimir Zelenski a dispus totodată Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare să elaboreze un proiect pentru ieşirea Crimeei de sub ocupaţia rusească, pentru reintegrarea acesteia în Ucraina şi promovarea limbii şi culturii minorităţii tătare în peninsula de la Marea Neagră.

Autorităţile instalate de ruşi în Crimeea au catalogat iniţiativa lui Zelenski drept „un nonsens”.

Joe Biden: SUA „nu acceptă anexarea Crimeei”

Vineri, preşedintele american Joe Biden a declarat vineri că Washingtonul nu va accepta niciodată anexarea Crimeei de către Rusia.

„SUA nu acceptă şi nu vor accepta niciodată anexarea de către Rusia a peninsulei şi vor fi alături de Ucraina împotriva acţiunilor agresive ale Rusiei”, a afirmat Biden.

„SUA continuă să fie alături de Ucraina şi de aliaţii şi partenerii săi astăzi, aşa cum au fost de la începutul acestui conflict. Cu prilejul acestei aniversări sumbre, reafirmăm un adevăr simplu: Crimeea este Ucraina”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

MAE: „Anexarea Crimeei este o încălcare a dreptului internaţional”

Într-un mesaj transmis la şapte ani de la anexarea Crimeei, Ministerul român de Externe a transmis că Bucureştiul va susţine în continuare integritatea teritorială a Ucrainei.

„Continuăm să susţinem cu fermitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Anexarea Crimeei este o încălcare a dreptului internaţional”, transmite Ministerul de Externe pe Twitter, alături de mesajul Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

„După şapte ani de la anexarea ilegală şi violentă a Republicii Autonome Crimeea şi a Sevastopolului de către Federaţia Rusă, Uniunea Europeană rămâne neclintită în ceea ce priveşte angajamentul său faţă de suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”, se arată în mesajul Înaltului Reprezentant transmis joi.

În acest context, UE reiterează că nu recunoaşte anexarea Crimeei şi Sevastopolului şi „continuă să condamne încălcarea dreptului internaţional”.

„Acest lucru continuă să fie o provocare directă a securităţii internaţionale, cu grave implicaţii pentru ordinea legală internaţională ce protejează integritatea teritorială, unitatea şi suveranitatea tuturor statelor”, afirmă reprezentanţii UE, care vorbesc şi de „militarizarea crescută a peninsulei (Crimeea, n. red.) de către Federaţia Rusă”.

Anexarea ilegală a Crimeei şi Sevastopolului este comemorată în Ucraina pe 26 februarie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

UnuldinVancouverCanada
27.02.2021, 10:04:53

Ucraina a pierdut Crimea cand a cedat rachetele nucleare....

+11 (23 voturi)
Ludwig
27.02.2021, 10:30:49

Codurile rachetelor nucleare erau la moscova in valiza nucleara. Alea erau niste fiare fara coduri. Legat de crimeea asta a fost a rusiei tariste dupa ce i-au batut pe turci in 1774 prin pacea de la kugiuk-kainargi (bulgaria) Ucraina e un stat artificial ce a aparut in 1992 dupa destramarea urss si a mostenit teritorii furate de acesta. Eu zic ca ucraina sa dea inapoi si teritoriile furate de urss, prin pactul molotov ribentrop. Are teritorii de la romania, polonia, ungaria. Bugeacul, nordul bucovinei, insula serpilor, etc

+11 (11 voturi)
m wakki
27.02.2021, 10:07:09

rusul ca porcul, știe doar de ciomag și 99% din ceea ce spune sunt minciuni

-6 (12 voturi)
m wakki
27.02.2021, 10:10:05

dacă Ucraina avea forță nucleară, putler nu ar fi îndrăznit memorandumul de la Budapesta a fost încălcat chiar de unul din semnatari, iar ceilalți semnatari nu au făcut nimic acum, ucrainenii au dreptul să își dezvolte din nou arme nucleare pentru că memorandumul a fost încălcat și nu din vina lor

-4 (8 voturi)
Decebal Burebista
27.02.2021, 10:23:37

Voi vă purtaţi inima în chiloţi??

-7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările