Europa

articolul anterior articolul urmator

Zelenski: A doua armată a lumii a înfrânt la Kiev o grădiniţă şi un bloc. Mesajul liderului ucrainean pentru cei care au contribuit la atacuri şi pentru Belarus

10
27 Jun 2022 07:09:58
Autor: News.ro
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un nou discurs, că ţara sa are nevoie de o apărare modernă împotriva rachetelor şi a subliniat că ruşii au înfrânt la Kiev „o grădiniţă şi un bloc”, menţionând însă şi că în atac a murit un bărbat şi alte persoane au fost rănite.

„Rusia a lovit astăzi din nou Kievul cu rachete. Dimineaţa devreme. A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc. A murit un bărbat, el avea doar 37 de ani. Sunt răniţi, printre ei – o fată numită Zhenia, ea are şapte ani, este fiica decedatului. Şi mama ei este rănită. Apropo, cetăţean rus. Asta este. Ea nu era ameninţată de nimic în ţara noastră, era în siguranţă, până când Rusia însăşi a decis că totul îi este în mod egal ostil acum – femei, copii, grădiniţe, blocuri, spitale, căi ferate”, a spus Zelenski.

El a precizat că rachete au lovit şi regiunea Mikolaiv, regiunea Cernihiv, Odesa şi Cerkasi, dar şi Harkiv, Sumî şi Donbas.

„Unele dintre rachete au fost doborâte. Însă doar o parte. Avem nevoie de apărare aeriană puternică, modernă, eficientă total. Care poate asigura o protecţie totală împotriva acestor rachete. Vorbim despre asta în fiecare zi cu partenerii noştri. Există deja unele acorduri. Şi partenerii trebuie să se mişte mai repede dacă sunt cu adevărat parteneri, nu observatori. Întârzierile în transferul armelor către ţara noastră, orice restricţii sunt de fapt o invitaţie pentru Rusia să lovească iar şi iar. Ocupanţii – aceşti terorişti – trebuie fie bătuţi cu toată forţa astfel încât să nu creadă că pot pune presiune şi domina pe cineva”.
 
„Pentru ce au fost aceste rachete de astăzi? Şi pentru ce au fost cele 62 de rachete de ieri? Este vorba de metoda ruşilor de a escalada situaţia de fiecare dată când au loc evenimente internaţionale. În acelaşi timp, este vorba de determinare. Despre, de exemplu, faptul că liderii G7, care s-au reunit astăzi în Germania pentru un summit, au destul potenţial pentru a opri agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi împotriva Europei. Este posibil. Însă este posibil doar dacă obţinem tot ce noi cerem şi la timp – arme, susţinere financiară şi sancţiuni împotriva Rusiei. Nu poate fi altfel în acest război. Pentru că aici – în cerurile deasupra Kievului, în marea de lângă Odesa, în pământul din regiunea Harkiv, Donbas, din regiunile Herson şi Zaporijie se decide cum va fi viaţa în Europa în viitor. Aici, în Ucraina şi nicăieri altundeva”, a mai spus liderul ucrainean.

Volodimir Zelenski s-a adresat şi tuturor celor care contribuie la lansareqa rachetelor către Ucraina: „Vă vom găsi pe toţi. Fiecare dintre voi va fi tras la răspundere pentru aceste atacuri. Şi vă înşelaţi dacă gândiţi că puteţi scăpa de responsabilitate spunând că aţi respectat un ordin. Când rachetele lovesc clădiri rezidenţiale, acestea sunt crime de război. Pe toţi vă aşteaptă procesul. Şi nu vă veţi putea ascunde nicăieri, nici pe malurile Mării Caspice, nici în Belarus... Nicăieri”.

Zelenski le-a vorbit şi cetăţenilor din Belarus: „Sunteţi atraşi în război. Şi chiar mai activ decât în februarie şi în lunile de primăvară. Kremlinul a decis deja totul pentru voi ă vieţile voastre nu înseamnă nimic pentru ei. Însă voi nu sunteţi sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriţi. Şi puteţi să preveniţi ca oricine să decidă pentru voi ce vă aşteaptă”. „Ştiu că oamenii din Belarus susţin Ucraina, ne susţin pe noi, categoric pe noi, nu războiul. Şi de aceea conducerea Rusiei vrea să vă atragă în război, vrea să semene ură între noi. Mult depinde acum de oamenii obişnuiţi din Belarus. Şi ştiu că voi puteţi refuza să participaţi la acest război. Vieţile voastre vă aparţin vouă, nu cuiva de la Kremlin”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

J0369 Wolf
27.06.2022, 08:18:16

"operatiune chirurgicala" vor spune rusii...parca vad comunicatul ceva de genul fortele aerospațial au distrus un centru de comanda și un depozit de munitie și armament occidental...

+3 (3 voturi)
UnRoman
27.06.2022, 08:49:31

are dreptate Zelenski

+2 (4 voturi)
Cristi Lascu
27.06.2022, 09:10:09

Se mai culca soldatii ucraineni pe jos prin gradinite? Asa de lasi sunt ucrainienii ca sunt in stare sa isi puna in pericol copiii ca sa doarma putin mai linistiti.

-4 (8 voturi)
Flogea Aurelu
27.06.2022, 09:58:43

Ce tare e actorasul, dar cum a fost cand mararii au vrut sa castige razboiuk si au infrant gara din Kramatorsk cu o Tochka-U? Dupa ce mai scriu pe ea "razbunare pt copii" (referire la bombardarea teatrului din Mariupol), pretind ca rusii au lansat-o. Etc. Mazeta isi joaca bine rolul. SUA livreaza tot ce tine de informatii si tactica, la sol Ucraina e plina de mercenari, dar la final o sa ramana tot un stat distrus care v-a trebui intretinut din banii EU. Sau deloc. Vezi Irak, Afganistan, Libia, etc.

-3 (7 voturi)
Tanj
27.06.2022, 10:03:52

Flogea Aurelu "cum a fost cand mararii au vrut sa castige razboiuk si au infrant gara din Kramatorsk cu o Tochka-U? Dupa ce mai scriu pe ea "razbunare pt copii" Si acum bombardeaza continuu blocurile de locuinte din orasul Donetk

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările