Atacurile asupra muzeului Grigori Skovoroda din satul Skovorodynivka situat în estul Ucrainei, au avut loc în data de 7 mai, potrivit Le Figaro.
Anunţat la ora 23.00, incendiul a avut timp, din păcate, să distrugă acoperişul clădirii şi să provoace explozia ferestrelor şi a uşile înainte de sosirea pompierilor. Pentru a preveni eventuale atacuri, directorul muzeului a decis în prealabil să mute operele cele mai preţioase din acest conac de secol XVIII.
„Din fericire, colecţia nu a fost distrusă. Ea a fost mutată mai devreme pentru a evita ca patrimoniul cultural să fie distrus din cauza acţiunilor ostile ale Rusiei", a declarat Aleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al Culturii , pe Telegram. Dar dacă atacul nu a deteriorat multe lucrări, fiul directorului, prezent la faţa locului pentru a proteja restul colecţiilor, a fost rănit la picior în urma unor prăbuşiri.
"În fiecare zi a acestui război, armata rusă face ceva care mă lasă fără voce. Dar a doua zi el face altceva care te face să simţi din nou la fel”, a spus Volodimir Zelenski într-o alocuţiune video târziu în noapte, relatează Reuters. "Lovituri ţintite asupra muzeelor - nici măcar teroriştii nu s-ar gândi la asta. Dar acesta este genul de armată împotriva căreia luptăm", a continuat preşedintele.
#russian missile destroyed the National #Museum of Grigory #Skovoroda in #Kharkiv region#RussianWarCrimes #PutinsWarCrimes #StopPutin #GenocideInUkraine #UkraineRussianWar #StopRussianAggression #WarCrimes #WarInUkraine #россиясмотри #AdmiralMakarov #Odesa #Ukraine pic.twitter.com/tWFAxApSIT
— Ukrainian caretaker (@UaCaretaker) May 7, 2022
"Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la naşterea marelui filozof”, a spus guvernatorul regiunii Harkov. De origine cazac ucrainean, Grigori Skovoroda a fost un poet şi filozof influent al secolului al XVIII-lea, care a lucrat în special la teoria celor trei lumi. El a fost cel mai bine cunoscut pentru colecţia sa de treizeci de poezii intitulată "Grădina cântărilor divine şi Fabulelor din Harkov". Şi pentru toate aceste contribuţii, satul în care a crescut poetul, Ivanovka, a decis să îşi redenumească Skovorodynivka în memoria sa, a explicat pentru Reuters guvernatorul Harkovului. Înainte de a încheia: „Ocupanţii pot distruge muzeul în care a lucrat Skovoroda în ultimii ani de viaţă şi unde a fost înmormântat. Dar nu ne vor distruge memoria şi valorile".
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
22 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Țintele prioritare ale rachetelor de croazieră Kalibr în Ucraina sunt Unitățile militare ucrainene, convoaiele de armament furnizate de NATO, depozitele de motorină și lubrifianți, nodurile rutiere și cele feroviare, porturi și aeroporturi, punctele de concentrare și de tragere ale inamicului sau orice alte obiective strategice militare. Orice altceva nu se justifică. Singura posibilitate, în cazul de față, ar fi ca vreun mare comandant ultranationalist nazist să fi simțit nevoia să ia cultură de la Skovorodynivka și l-a denazificat Putin pe respectivul cu clădire cu tot, lăsându-l pe Zelensky mut de uimire.
Nu se justifica, dar rusii orthodoxi au omorat sute de copii si femei... adica asta fac rusii... acest popor orthodox blestemat a ucis mai multi oameni si-a adus mai multa nenorocire decat oricare altul in istoria omenirii !
Care tinte ? Alea carora le ia locatiile de pe google asa cum au facut la Kiev cand au lansat o racheta asupra unui bloc de locuinte pt ca acolo avea sediul social o companie producatoare de armament? Sau tintele aleatorii lovite cu bombe cu dispersie in care mor sute de civili nevinovati? Cred rusii ca daca bombardeaza obiectivele culurale ucrainiene le sterg istoria sau îi dezuicrainizeaza ? Niste criminali si hoti asta sunt rusii :(((((
spune muscal si trage apa sau mai degraba o cizma peste bot
Eu unu ma mir ca nu afla intelligence ukrainean pe unde se afla admiral Kuznetzov...............trimite un Bay raktar cu un MIG 29 in vizita si se rezolva problema...numai trag astia in scoli/spitale/ muzee.........
Vezi toate comentariile (22)