Europa

articolul anterior articolul urmator

Zelenski a rămas „fără voce” după un atac al ruşilor: ce obiectiv au distrus

22
14 May 2022 08:41:52
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Atacurile cu rachete ruseşti care au distrus muzeul naţional dedicat memoriei poetului şi filosofului ucrainean Grigori Skovoroda, loc unde a fost înmormântat în 1794, l-au lăsat "fără voce" pe preşedintele Volodimir Zelenski, scrie Le Figaro.

Atacurile asupra muzeului Grigori Skovoroda din satul Skovorodynivka situat în estul Ucrainei, au avut loc în data de 7 mai, potrivit Le Figaro.
 
Anunţat la ora 23.00, incendiul a avut timp, din păcate, să distrugă acoperişul clădirii şi să provoace explozia ferestrelor şi a uşile înainte de sosirea pompierilor. Pentru a preveni eventuale atacuri, directorul muzeului a decis în prealabil să mute operele cele mai preţioase din acest conac de secol XVIII. 
 
„Din fericire, colecţia nu a fost distrusă. Ea a fost mutată mai devreme pentru a evita ca patrimoniul cultural să fie distrus din cauza acţiunilor ostile ale Rusiei", a declarat Aleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al Culturii , pe Telegram. Dar dacă atacul nu a deteriorat multe lucrări, fiul directorului, prezent la faţa locului pentru a proteja restul colecţiilor, a fost rănit la picior în urma unor prăbuşiri. 
 
"În fiecare zi a acestui război, armata rusă face ceva care mă lasă fără voce. Dar a doua zi el face altceva care te face să simţi din nou la fel”, a spus Volodimir Zelenski într-o alocuţiune video târziu în noapte, relatează Reuters. "Lovituri ţintite asupra muzeelor ​​- nici măcar teroriştii nu s-ar gândi la asta. Dar acesta este genul de armată împotriva căreia luptăm", a continuat preşedintele.
"Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la naşterea marelui filozof”, a spus guvernatorul regiunii Harkov. De origine cazac ucrainean, Grigori Skovoroda a fost un poet şi filozof influent al secolului al XVIII-lea, care a lucrat în special la teoria celor trei lumi. El a fost cel mai bine cunoscut pentru colecţia sa de treizeci de poezii intitulată "Grădina cântărilor divine şi Fabulelor din Harkov". Şi pentru toate aceste contribuţii, satul în care a crescut poetul, Ivanovka, a decis să îşi redenumească Skovorodynivka în memoria sa, a explicat pentru Reuters guvernatorul Harkovului. Înainte de a încheia: „Ocupanţii pot distruge muzeul în care a lucrat Skovoroda în ultimii ani de viaţă şi unde a fost înmormântat. Dar nu ne vor distruge memoria şi valorile". 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

IRINT
14.05.2022, 09:41:54

Țintele prioritare ale rachetelor de croazieră Kalibr în Ucraina sunt Unitățile militare ucrainene, convoaiele de armament furnizate de NATO, depozitele de motorină și lubrifianți, nodurile rutiere și cele feroviare, porturi și aeroporturi, punctele de concentrare și de tragere ale inamicului sau orice alte obiective strategice militare. Orice altceva nu se justifică. Singura posibilitate, în cazul de față, ar fi ca vreun mare comandant ultranationalist nazist să fi simțit nevoia să ia cultură de la Skovorodynivka și l-a denazificat Putin pe respectivul cu clădire cu tot, lăsându-l pe Zelensky mut de uimire.

-3 (3 voturi)
www.brave.com
14.05.2022, 11:30:40

Nu se justifica, dar rusii orthodoxi au omorat sute de copii si femei... adica asta fac rusii... acest popor orthodox blestemat a ucis mai multi oameni si-a adus mai multa nenorocire decat oricare altul in istoria omenirii !

+1 (3 voturi)
Maria Alexa
14.05.2022, 12:07:24

Care tinte ? Alea carora le ia locatiile de pe google asa cum au facut la Kiev cand au lansat o racheta asupra unui bloc de locuinte pt ca acolo avea sediul social o companie producatoare de armament? Sau tintele aleatorii lovite cu bombe cu dispersie in care mor sute de civili nevinovati? Cred rusii ca daca bombardeaza obiectivele culurale ucrainiene le sterg istoria sau îi dezuicrainizeaza ? Niste criminali si hoti asta sunt rusii :(((((

0 (2 voturi)
george moraru
14.05.2022, 11:35:41

spune muscal si trage apa sau mai degraba o cizma peste bot

0 (2 voturi)
a4_O1G
14.05.2022, 12:22:52

Eu unu ma mir ca nu afla intelligence ukrainean pe unde se afla admiral Kuznetzov...............trimite un Bay raktar cu un MIG 29 in vizita si se rezolva problema...numai trag astia in scoli/spitale/ muzee.........

-12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările