Europa

articolul anterior articolul urmator

Zelenski susţine că Ucraina a „rupt coloana vertebrală“ a armatei ruse

4
22 May 2022 10:02:35
Autor: Viorica Marin
Preşedintele Ucrainean Volodimir Zelenski
Preşedintele Ucrainean Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă miniştrilor apărării din cele peste 40 de ţări care se vor reuni luni la o reuniune virtuală ''Ramstein 2'' o decizie pozitivă cu privire la furnizarea către armata ucraineană a unor lansatoare multiple de rachete (MLRS).

''Facem un apel la toate ţările să furnizeze sisteme MLRS, cu ajutorul cărora Ucraina ar putea prelua iniţiativa şi elibera teritoriul său'' ocupat de trupele ruse, a spus Zelenski la Kiev în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul portughez António Costa.
 
''Dacă unele ţări din Europa sau din lume se obişnuiesc cu ideea că Donbasul este un teritoriu ocupat de Rusia, aş dori să spun că nu este un obicei foarte bun. Este teritoriul nostru'', a adăugat preşedintele Zelenski.
 
Potrivit Politico.eu, Statele Unite - care deţin ori au exportat lansatoare multiple de rachete HIMARS şi M270A1, tipurile solicitate de Kiev şi echipate cu rachete care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri - sunt reticente să ofere Ucrainei astfel de arme pentru că armata ucraineană ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus.
 
Miniştrii apărării din circa 40 de state dispuse să ofere Ucrainei armament pentru a o susţine în războiul declanşat împotriva ei de Rusia au avut pe 26 aprilie o reuniune în Germania la baza americană de la Remstain pentru a dezbate modalităţile de sporire a acestui ajutor.
 
La acea reuniune miniştrii participanţi au fost de acord să desfăşoare periodic astfel de discuţii, următoarea fiind programată luni.
 
Într-un interviu televizat tot sâmbătă, preşedintele Zelenski a spus că armata ucraineană a reuşit deja să provoace pierderi grele armatei ruse. Ucraina i-a ''rupt coloana vertebrală'' armatei ruse, care ''nu se va mai putea pune pe picioare în următorii câţiva ani'', a susţinut el, potrivit agenţiei DPA.
 
Aprecierea preşedintelui ucrainean vine după ce ultimii circa 2.400 de combatanţi ucraineni baricadaţi în combinatul Azovstal din oraşul Mariupol s-au predat trupelor ruse. Aceasta din urmă îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei, dar cu progrese minore, iar în zona oraşului Harkov din nord-estul Ucrainei trupele ruse au fost împinse în retragere în urma unei contraofensive a armatei ucrainene.
 
Din punctul de vedere al Kievului, a mai spus Zelenski, o victorie a armatei ucrainene ar însemna împingerea armatei ruse pe aliniamentele anterioare lansării invaziei pe 24 februarie, admiţând însă că este un obiectiv greu de îndeplinit.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

GABRIEL_ CATALIN
22.05.2022, 11:04:46

Zelenski este un președinte foarte bun, cu bune capacități de negociere, un adevărat patriot iar soarta va fi de partea poporului său. Comparandu-l cu cracanatul canceros, diferența este enorma, se vede latura nobila fata de creierul mic al piticului, afecțiunea și grija pentru popor fata de indiferența scârnăvie de a-și nimicii copiii pe campurile Ucrainei fara niciun regret. Putina trebuie dat pe mâna mamelor care au îngrijit acei copii și pe care el i-a sacrificat fara a exista. Dictatorii nu mai au loc în lumea aceasta.

-7 (19 voturi)
KalmM
22.05.2022, 13:26:58

Cred ca fumați amândoi același lucru.

-5 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
22.05.2022, 13:45:39

Comentariu considerat abuziv.

GABRIEL_ CATALIN
22.05.2022, 21:22:17

Kal, cred că ești un orc violator cu miros urat de transpirație, usturoi, tutun și băutură ieftina. Probabil că dacă unul o violează pe muma-ta sau sorta, tu mergi și îl felicit iar pe astea doua le iei la suturi. Citeste mai mult: adev.ro/rc9tv7

-11 (11 voturi)
Modifică Setările