Europa

articolul anterior articolul urmator

Zelenski, revoltat pe marile puteri: Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, războiul putea fi oprit

13
27 May 2022 08:14:10
Autor: News.ro
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. "Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia - pentru războiul absurd împotriva noastră", adaugă el.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis joi noapte, că exact acum opt ani, în 26 mai, aeroportul din Doneţk a încetat să mai funcţioneze, atunci anunţul fiind că este o întrerupere temporară.
 
"În acea zi, se pare, nimeni nu a prevăzut cum se vor dezvolta evenimentele din Donbas în aceşti ani. Şi apoi - în toată Ucraina după o invazie la scară largă. Nimeni nu a putut prezice cât de mult va dura acest «temporar» din anunţ. Dar în acea zi şi în orice zi după aceea, şi astăzi, două lucruri pot fi spuse cu încredere. Primul. Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia - pentru războiul absurd împotriva noastră. Şi al doilea. Desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa. Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul", a adăugat el.
 
Preşedintele ucrainean a continuat spunând că de săptămâni întregi Uniunea Europeană încearcă să se pună de acord pe un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, iar această ţară primeşte aproape un miliard de euro pe zi de la europeni pentru livrări de energie.
 
"Desigur, sunt recunoscător prietenilor noştri care promovează noi sancţiuni. Dar de unde au obţinut atâta putere cei care blochează al şaselea pachet? De ce li se permite să aibă încă atâta putere, inclusiv în proceduri intra-europene? Uitaţi-vă de câte săptămâni lumea nu a îndrăznit să blocheze sistemul bancar rusesc - toate băncile, fără excepţie, pentru a-i lua agresorului oportunitatea de a finanţa nu doar războiul împotriva noastră, dar şi politica de a crea rupturi şi crize în lume", a subliniat Volodimir Zelenski.
 
El a menţionat că de mult timp se încearcă obţinerea de către Ucraina a armelor, inclusiv MLRS (sistem de lansare a rachetelor multiple, de care are nevoie pentru a schimba cursul ostilităţilor şi a-i da afară mai rapid pe ocupanţi.
 
"Începând din 26 mai 2014 şi chiar mai mult din 24 februarie anul acesta şi până astăzi, au fost multe ocazii pentru cei care chiar au puterea de o face să pună capăt lucrurilor şi să spună: acum Rusia va simţi cu adevărat preţul pentru ceea ce face împotriva Ucrainei, împotriva unităţii europene şi împotriva  libertăţii", a punctat el.
 
Zelenski a subliniat că actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas poate "face regiunea nelocuită".
 
"Ei vor să transforme în cenuşă Popasna, Bakhmut, Lîman, Lîsîceansk şi Sievierodoneţk. Ca şi Volnovaha, ca şi Mariupol. În oraşele şi comunităţile mai apropiate de graniţa cu Rusia, în Doneţk şi Lugansk, ei adună pe toţi care pot să ţină locul celor ucişi şi răniţi în contingentul de ocupaţie. Toate astea, inclusiv deportarea oamenilor noştri şi uciderea în masă a civililor, reprezintă o politică evidentă de genocid urmată de Rusia", a acuzat el.
 
El a menţionat că joi a fost bombardat din nou Harkovul şi nouă oameni au murit, iar 19 au fost răniţi: "Toţi civili. Un copil (cinci luni) şi un tată au fost ucişi. Mama este în stare gravă. Printre cei răniţi la Harkov este o fată de nouă ani".
 
Zelenski a arătat că au fost multe atacuri în regiunea Sumî, în Donbas, intensificări ale loviturilor de artilerie în regiunea Zaporojie.
 
"A pune presiune pe Rusia este literalmente o chestiune de a salva vieţi. Şi fiecare zi de întârziere, de slăbiciune, diferite dispute sau propuneri de a «tempera» agresorul pe socoteala victimei înseamnă noi ucraineni ucişi. Şi noi ameninţări pentru toată lumea de pe continentul nostru", a adăugat preşedintele ucrainean.
 
Zelenski a relatat că s-a adresat Parlamentului şi poporului leton, arătând recunoştinţa pentru ajutorul acordat Ucrainei, inclusiv cel defensiv, şi că a discutat cu premierul Olandei Mark Rutte despre cum poate fi crescută capacitatea Ucrainei de a se apăra şi a respinde atacurile.
 
Preşedintele Ucrainei a menţionat că a acordat noi distincţii pentru 180 de militari ucraineni, 28 postum, până în prezent primind astfel de distincţi peste 16.000 de persoane, în 92 de zile.
 
"De obicei, în aceste zile din mai sărbătorim ultimul clopoţel în şcoli şi îi felicităm pe băieţi şi fete pentru începutul unei noi etape în viaţă. Sincer vorbind, o etapă mai luminoasă decât copilăria. Pentru că în sfârşit apar oportunităţile în viaţă. Oportunităţile de adult. Dar copilăria totuşi nu s-a terminat. Anul acesta nu este o vacanţă tradiţională în Ucraina. Şi asta este de înţeles. În asemenea vremuri. Într-o asemenea situaţie. Şi nu toate şcolile din Ucraian termină procesul educaţional în mai anul acesta. Şi nu toţi absolvenţii sunt acum în ţara noastră. Dar ceea ce este constant este că indiferent de vremuri şi de situaţie, nu trebuie să pierdem oportunităţile. Trebuie să luptăm. Trebuie să ne dezvoltăm. Trebuie să ne apărăm libertate şi să putem folosi acea libertate. Deci, trebuie să fim educaţi şi curajoşi. Nu pierdeţi nicio singură zi din viaţă. Să ştiţi pentru ce trăiţi ziua. Şi să credeţi în Ucraina. Pentru că aici au ucrainenii cea mai mare şansă să aibă succes. Şi în special - după victoria noastră. Pe care o vom obţine cu siguranţă. Şi vom îndepărta cu siguranţă fraza «temporar ocupat» referitoare la pământul nostru, care va fi eliberat pentru totdeauna. Indiferent cât va fi de dificil", a conchis Zelenski.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Iosiv Varga
27.05.2022, 08:35:37

Ar fi constructiv pentru salvarea ucrainenilor ca Zelenschii sa fie inlocuit cu un politician care stie si vrea sa negocieze ! Cu texte din astea ca vom invinge,ca ...ca ca ,Ucraina va devenii o ruina ,un poligon de incercare!Chiar nimeni nu vrea sa vada realitatea ?Pana se pompeaza armament ,pana mai sunt ucraineni dispusi sa moara pe post de cobai nu este sansa pentru pace ! Nu poti sa vrei negocieri dar tu sa nu cedezi nimic! Va relatez povestea din al doilea RM,cand un ofiter german l-a intrebat pe bunicul meu :Cum facem mosule ,imi dai calul sau te impusc si ti-l iau ?Evident ca i la dat,logic ,nu ?Poate -sigur-ca si ucrainenii vor patii asa 1In razboi nu sunt reguli,cel mai tare castiga!

+4 (6 voturi)
relu de la prefectura
27.05.2022, 09:07:18

Daca veneau rusi la bunicul tau, intai ii violau nevasta, apoi ii ardeau casa, pe el il bateau bine si apoi il intrebau "imi dai calul sau te impusc". Si dupa ce-i luau calul il impuscau oricum. Zelenski stie sa negocieze, stie sa comunice si are si autoritate. N-are cum si cu cine sa fie inlocuit in plin razboi. A fost indus in eroare de promisiunile occidentului - sanctiuni si arme grele. Sanctiunile sunt penibile, ii afecteaza doar pe turistii rusi. Iar arme grele a primit cam 10% din ce i s-a promis. Daca stia cu cine are de-a face, Zelenski putea ceda teritorii acum o luna, cand Ucraina era pe cai mari. Acum e tarziu. Dupa mine, soarta ucrainienilor e pecetluita. Sunt coplesiti de rusi, au pierdut mult teritoriu si vor mai pierde. O sa astepte si ei 50 de ani americanii, cum am asteptat si noi.

0 (4 voturi)
Rost
27.05.2022, 09:09:53

Bine dar in Ucraina e o situatie complet diferita . Aici e vorba de o clica de nazisti care au preluat puterea tarii in 2014 . Asa ceva nu are in statut sa faca negocieri ! Ca nici Hitler nu a negociat nimic , ci si-a tras un glont in cap . Pentru ca asta inseamna nazism . Acesti nazisti si-au impuscat in cap negociatorul ! Au inscenat masacrele de la Bucea facandu-l chiar ei . Ei insisi si-au torturat si impuscat cetatenii pentru ca au stat in oras sub Rusii . Astfel de canibali teroristi nazisti nu vor negocia NICIODATA !

+2 (4 voturi)
orre
27.05.2022, 09:23:36

Relu, vezi ca-ti pute gura

-10 (14 voturi)
orre
27.05.2022, 09:14:47

terminator Zelenski, Iuda, ai macelarit cetatenii nevinovati ai Ucrainei, punand acest teritoriu pe tava americanilor sa se bata cu rusii dar cu, carne de tun barbatii ucrainieni (in afara de oligarhi)

-7 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările