Europa

articolul anterior articolul urmator

Zelenski urmează să se adreseze luni Celor 27 la summitul de la Bruxelles

3
27 May 2022 19:19:19
Autor: News.ro
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să li se adreseze luni Celor 27, care se reunesc într-un summit la Bruxelles, în contextul în care un proiect al unui embargo UE vizând petrolul rusesc este blocat în continuare de către Ungaria, relatează AFP.

”Preşedintele Zelenski ni se va alătura prin videoconferinţă la începutul discuţiei noastre privind situaţia în Ucraina”, anunţă vineri preşeidntele Consiliului European Charles Michel în scrisoarea prin care-i invită pe şefii de stat şi de guverne din UE la summit. 

”Îngrijorarea noastră cea mai imediată este să ajutăm Ucraina, împreună cu partenerii noştri internaţionali, în nevoile sale de lichidităţi”, subliniază Charles Michel, care adaugă că cei 27 urmează să discute, de asemenea, despre ”susţinerea reconstrucţiei” Ucrainei, devastată de trei luni de invazia Rusiei. 

EMBARGO TREPTAT 

O nouă serie de sancţiuni europene - care prevede un embargo treptat al petrolului rus, în şase luni - este blocată, în continuare de către Budapesta. Ungaria ”nu se află în poziţia de a accepta cel de-al şaselea pachet de sancţiuni, atât timp cât negocieri nu vor reuşi să rezolve toate problemele aflate în suspans”, îl avertizează premierul ungar Viktor Orban, într-o scrisoare, pe preşedintele Consiliului European Charles Michel. 

Ungaria, o ţară enclavizată (fără ieşire la mare), depinde de petrolul trimis de Rusia prin oleoductul Drujba. 

Budapesta consideră insuficientă propunerea unei derogări de doi ani în vederea impunerii embargoului - care a fost făcută totodată Slovaciei şi Cehiei. 

Ea cere o derogare de cel puţin patru ani şi finanţări europene în valoare de aproape 800 de milioane de euro pentru a-şi adapta rafinăriile şi a creşte capacitatea oleoductului Adria - care vine din Croaţia. 

Cei 27 impun sancţiuni în unanimitate. 

Negocieri sunt în curs într-o încercare de a găsi o soluţie înainte de summit. 

Parisul, Berlinul şi Consiliul European se declară încrezătoare, în ultimele zile, cu privire la faptul că urmează să se ajungă la un acord până luni. 

Unele state membre exercită presiuni în vederea unui compromis cu Budapesta, cu scopul păstrării unităţii Celor 27 şi evitării ca blocarea sancţiunilor să nu afecteze summitul, potrivit unor surse europene. 

Una dintre opţiuni ar fi să se meargă înainte cu acest al şaselea pachet de sancţiuni - care prevede de asemenea o lărgire a listei negre a UE, impunerea unor sancţiuni unor bănci ruseşti şi o excludere de la embargo a petrolului trimis prin oleoduct (care reprezintă o treime dintre livrările către Cei 27), potrivit unei surse europene. 

Altă opţiune ar fi o excludere temporară a oleoductului Drujba de la embargo şi o continuare a negocierilor cu Budapesta, potrivit altei surse. 

Securitatea alimentară - ameninţată de o scumpire vertiginoasă din cauza blocării exporturilor cerealelor ucrainene - se află, de asemenea, în programul summitului. 

Preşedintele Uniunii Africane, Macky Sall, urmează să intervină la summitul UE prin videoconferinţă, în contextul în care Africa se teme de o criză alimentară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Constantin Radu
27.05.2022, 19:35:11

Tipul asta isi distruge tara. In loc sa foloseasca calea diplomatica a preferat confruntarea. Armata lui Putin o sa-i toata iesirea la mare acestui actor mascarici.

-11 (11 voturi)
ziaristule pula-i in ma-ta
27.05.2022, 20:10:42

sa-mi suga poola jegurile bruxeleze in frunte cu zelenski,

Gelu Vlad
28.05.2022, 11:57:21

Zelenski urmează să se adreseze luni Celor 27 la summitul de la Bruxelles Se stie dinainte ce vea sa ceara acest actoras : arme si noi sanctiuni impotriva invadatorilor !🤣

Modifică Setările