Europa

articolul anterior articolul urmator

Zero Revelion la Paris

10
31 Dec 2015 15:13:05
Iulia Badea-Guéritée

Occidentul nu are chef de sărbătorit nimic. In noaptea aceasta nu vor fi artificii, spectacole pirotehnice, exploziile de bucurie cu care ne-am obişnuit, nici la Paris, nici la Bruxelles.

Cele două capitole europene, încercate, greu, în această toamnă, de atentate şi de urmările lor, au decis în această dimineaţă să anuleze orice spectacol, să demonteze instalaţiile deja pregătite. Să multiplice, în schimb, măsurile de securitate.

Duşul a fost rece, deci, la aflarea veştii. Lumea este dezamăgită, turiştii, care începuseră să revină la Paris, trişti pentru acest revelion care de fapt nu va mai fi. Ora nu este, sincer, o oră a bucuriei. Durerea este încă prezentă. Vinovaţii tot nu au fost găsiţi. Iar măsurile luate până în prezent de guvernul lui Manuel Valls, slabe, tremurând încă la posibilitatea unui nou atentat. Ultima găselniţă, decăderea din naţionalitate, a şocat şi dezgustat chiar o mare parte a intelectualilor francezi: scriitori, analişti politici, jurnalişti, universitari, au început colectarea de semnături împotriva unei aberaţii care doar Frontului Naţional îi poate face plăcere. Pentru francezul obişnuit este încă un semn al slăbiciunii acestui guvern şi acestui preşedinte. Sindicatul Naţional al Jurnaliştilor Francezi a lansat chiar un apel la raţiune şi la încetarea acestei vânători de vrăjtoare.

Incheiem, astăzi, un an mortal, la propriu şi la figurat. A fost întâi atacul terorist din redacţia revistei satirice Charlie Hebdo, din 7 ianuarie 2015. Din cele doisprezece persoane asasinate atunci, desenatorii celebri ai revistei sunt doar nume pe morminte în cimitirul Montparnasse. Le citesc  numele uneori, când paşii mă poartă pe acele alei, iar faptul că acum sunt doar amintire este încă un semn al fragilităţii vieţii.

A urmat un an de paranoia. Fără nicio exagerare. Un an în bernă. Cu soldaţi mişunând peste tot, mai vizibili ca orice alt monument al Parisului. Cu un Paris înarmat până în dinţi. Un an care nu a reuşit să împiedice atentatele din 13 noiembrie, Paris.

Ameninţarea teroristă, ameninţarea cu moartea, planează deja deasupra capetelor noastre asemeni unui cer implacabil. Orice am face, oricum ne-am apăra, pentru simplul fapt că Ei au alt stil de a acţiona, de a gândi, de a pune lucrurile la cale, de a vedea lucrurile şi viitorul apropiat, sau îndepărtat, pentru că au o viziune şi pentru că au un ţel, pentru care sunt gata să plătească chiar şi cu viaţa lor, vom fi mereu descoperiţi. Lipsiţi de apărare. Dincolo de toate analizele politice şi jurnalistice, de contra-atacurile realizate de armata franceză în Siria, de deciziile europene de întărire a controalelor la frontierele Schengen, etc., tot ceea ce am decelat în atitudinea occidentalilor este teama. Neputinţa de a înţelege ce se întâmplă şi deci neputinţa de a riposta sau de a se apăra aşa cum trebuie.

Victimele de la  Bataclan sau de la Charlie hebdo, cele care o să urmeze, au plătit cu viaţa lor mândria unui Occident prea plin de sine pentru a accepta că nu totul este roz şi pentru a accepta că în politica externă europeană (care politică, de fapt??????) au fost făcute nişte greşeli monumentale.
Decizia de a anula orice sărbătoare de Revelion este de prost augur.

Asemeni unei vestitoare nefericite, anunţă frica de a trăi. De a continua să surâdem. Ca şi faptul că singurul răspuns posibil, în (lipsa de) viziune a occidentalilor, este închiderea în sine. In graniţele propriilor lor limite.

O lume a întunericului nu pentru că alţii ne-ar fi aruncat în beznă, ci pentru că ne-am baricadat singuri şi am stins lumina. (In fine, aşa ne închipuim...de fapt, doar ne expunem şi mai mult). De Toqueville o spune ...alambicat, dar e clar:

On tire difficilement un homme de lui-même pour l’intéresser à la destinée de tout l’État, parce qu’il comprend mal l’influence que la destinée de l’État peut exercer sur son sort.

Mulţi ani fericiţi celor care vor popula această lume...dezunită şi dezmembrată.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Vanatorul/d.c.
31.12.2015, 19:25:45

Pentru dvs doamna, pentru toti romanii din Franta, pentru toti romanii de-afara si din tara, pentru jurnalistii si bloggerii adevarului.ro, pentru cititorii site-lui si pentru colegii mei forumisti, pentru toti cei care fac posibila existenta acest site (mai ales pentru tantile cu..radiera, carora le-am facut..viata grea tot anul:). LA MULȚI ANI cu bucurie! Casa, casă sa va fie, Masa, masă sa ramăie Iar în jurul ei sa vie Oameni buni, de omenie, Să v-aducă veselie, Gânduri bune și curate, Și urări de sănătate, Zile multe și prospere. Și s-aveti mereu putere, Sa-nvingeți durerile, Vrămașii si relele, Ca să ne-auzim de bine Și la anul care vine La anul și la mulți ani Numai bucurii si bani..!

+1 (3 voturi)
freeson freeson4
31.12.2015, 19:40:08

La mulți ani și ție! :)

-1 (1 vot)
Vanatorul/d.c.
31.12.2015, 20:45:47

:)

-1 (1 vot)
Turistul
31.12.2015, 19:52:35

Cu tot respectul, madame Badea-Guéritée, dar nu se întelege nimic din logica dvs. O data afirmati ca : "Durerea este încă prezentă. Vinovaţii tot nu au fost găsiţi. Iar măsurile luate până în prezent de guvernul lui Manuel Valls, slabe, tremurând încă la posibilitatea unui nou atentat. " , fapt cu care sunt de acord, iar pe urma spuneti ca : "Ultima găselniţă, DECADEREA DIN NATIONALITATE, a şocat şi dezgustat chiar o mare parte a intelectualilor francezi: scriitori, analişti politici, jurnalişti, universitari, au început colectarea de semnături împotriva unei aberaţii care doar Frontului Naţional îi poate face plăcere. " "Decaderea din nationalitate", adica as spune eu "Retragerea nationalitatii franceze" pt teroristii nascuti în Franta, cu dubla nationalitate, dupa ce si-au ispasit pedeapsa, mi se pare o represiune mai mult decât logica si de bun simt pt aceia care au comis crime împotriva statului francez si a cetatenilor sai. Pentru dvs. nu e logic ? In afara de asta, ceea ce afirmati pe urma : " Pentru francezul obişnuit este încă un semn al slăbiciunii acestui guvern şi acestui preşedinte. Sindicatul Naţional al Jurnaliştilor Francezi a lansat chiar un apel la raţiune şi la încetarea acestei vânători de vrăjtoare." este o totala DEZINFORMARE ! Pentru ca în realitate, 85% dintre francezi (conform unui sondaj aparut în jurnalul Le Monde) ar fi favorabili la retragerea cetateniei. (à la déchéance de la nationalité), asa cum puteti constata citind articolul de mai jos. http://www.lemonde.fr/police-justice/article/2015/12/30/selon-un-sondage-85-des-francais-sont-favorables-a-la-decheance-de-nationalite_4839945_1653578.html

+4 (4 voturi)
Nirolf
1.01.2016, 16:56:55

Va veni o vreme , va veni o zi , cand ezitarile intelectualilor francezi , finuti si cu obrazuri subtiri si vointa debila se va finaliza cu armagedonul natiunii franceze . Ziua cand teroristii vor avea acces la armele de distrugere in masa nu este asa departe . Ce-i de facut ? Aceasta-i intrebarea . Care o fi raspunsul ?

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)