Europa

articolul anterior articolul urmator

Ziariştii de la Chişinău cer demisia preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie din Republica Moldova

0
14 Feb 2010 21:36:24
Autor: adevarul
Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, caută soluţii pentru a scoate Republica Moldova  din blocajul politi
Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, caută soluţii pentru a scoate Republica Moldova din blocajul politi

12 ziarişti cunoscuţi din Moldova au cerut, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, demisia preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, care a atacat dur presa într-un discurs susţinut ieri, afirmând că aceasta joacă un rol diabolic şi se transformă într-un "câine turbat, periculos pentru societate".

Semnatarii scrisorii califică declaraţiile lui Muruianu drept “atac murdar, în stil şi limbaj stalinist, la adresa presei şi a jurnaliştilor”, relatează portalul stireazilei.md.

"Presa a fost şi rămâne instituţie fundamentală a unei societăţi democratice, garanţie a respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, iar declararea ei drept un câine turbat periculos pentru întreaga societate nu poate fi tolerată sub nici un motiv", afirmă semnatarii scrisorii deschise.

Directorul Timpului de dimineaţă, Constantin Tănase, a apreciat că "este ceva nemaiîntâlnit, un caz unic şi ieşit din comun", în timp ce directorul Jurnal Trust Media, Val Butnaru, a afirmat că "Muruianu a depăşit orice normă posibilă", potrivit ProTv Chişinău.

"Eu cred că dl. Muruianu este foarte sincer când spune asta; el aşa crede şi nu mă mai miră. El are o grămadă de dosare pierdute la CEDO şi nu mai are ce căuta în sistem", a afirmat Dumitru Ciubaşenco, redactor-şef la Panorama.

Ghimpu a declarat că a luat notă de solicitarea jurnaliştilor. "Din păcate, nu pot să intervin", a spus el, precizând că este necesar ca, în prima fază, Consiliul Superior al Magistraturii să se sesiseze şi să exprime un punct de vedere, iar ulterior să se pronunţe şi Parlamentul. "Este un caz regretabil şi nemaiîntâlnit", a apreciat Ghimpu.

În discursul susţinut sâmbătă la adunarea generală a judecătorilor, Muruianu a apreciat că mass-media, care ar trebui să fie câinele de pază al societăţii, joacă un rol diabolic şi se transformă într-un câine turbat foarte periculos pentru societate. Nemulţumit de criticile dure la adresa magistraţilor, Muruianu a adăugat că judecătorii nu au posibilitatea să răspundă criticilor formulate de presă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările