100 FP România/ 2015 – peste 100 de noi oameni şi idei de bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru al cincilea an, în trena listei FP 100 Global Thinkers, redacţia FPR a agregat o listă cu peste 100 de nume din România despre care putem spune că mişcă ţara în bine, cu puterea faptelor sau a ideilor – anul de referinţă: 2015. Ca şi în ediţiile anterioare, am acordat o atenţie aparte numelor şi faptelor autohtone cu deschidere internaţională. Coordonator: Petre Munteanu

dosar inclus în ediţia FP România nr 50 (februarie/ martie 2016)

ediţii anterioare: 100 FPR/ 2014 - 100 FPR/ 2013

- vedeţi şi Premiile FP România 2016 - sau ediţiile anterioare: Premiile FP România 2015, Premiile FP România 2014 

I. Politică / Administraţie/ Justiţie

Anul 2015 a început şi s-a încheiat cu valuri de proteste în stradă. În ultimele, societatea civilă a jucat rolul opoziţiei politice. Ca urmare, avem un guvern tehnocrat, pe alocuri promiţător. A fost şi anul în care un antrenor de yachting a reuşit să retrocedeze cetăţenilor terenuri însuşite de rechini. Procurorii DNA au scos din circuit alte sute de corupţi – dar victime ale Revoluţiei şi ale Mineriadei se încăpăţânează să acuze mai departe Justiţia... Asociaţii de civici forjează instrumente pentru şi mai multă participare publică – iar unii, puţini, scriu cu voce tare ce gândesc mai mulţi. 

II. Relaţii internaţionale/ Securitate

Diplomaţia română a finalizat aşezarea americanilor în România – iar Preşedinţia a prins ideea în noua Strategie Naţională de Apărare. Noul ambasador român la Washington s-a angajat să aducă în ţară şi alţi investitori americani. Avem diplomaţi, de origine română, în culisele marilor turnuri istorice ale momentului. Europarlamentari români sunt actori vizibili la Bruxelles. Iar autorii FPR dau mai departe de gândit. 

III. Economie/ Afaceri

Aflăm că agricultori înţelepţi revin la asocieri lucrative... O bancă româneasă şi o companie românească de telecom suflă tot mai puternic în ceafa celor străine. Vechi şi foarte vechi industrii locale redecolează, periodic. Exportăm apă cu marketing (scump şi la mare distanţă). Am găsit manageri care cresc rapid companiile. Şi analişti economici care ţin cu cetăţeanul-salariat. 

IV. Societate

Şi medicii au protestat anul trecut, faţă de societatea pe care o servesc – iar unii o servesc chiar magistral. Activişti sociali se străduiesc să schimbe lumea om cu om, prin educaţie – ceea ce fac şi preoţi care chiar practică ceea ce propăvăduiesc. Universitari reclamă tarele sociale – iar feministe reclamă tarele politice. Români ajută acum în lume, după cum străini ajută de mult în România. 

V. Educaţie/ Formare

Profesori care pun generaţii după generaţii pe orbita unor cariere înalte – şi lucrative. Antreprenori sociali care duc pixelii cunoaşterii la săracii şcolari de la ţară – sau care fac super-manuale pentru super-licee din străinătate. Antreprenori în IT care şcolesc angajaţi pentru întreaga industrie. Profesori de conştiinţă – şi formatori alternativi. 

VI. Cercetare / Inovaţie

Fizicieni din toată lumea se concentrează deja la Măgurele. Am aflat că fondatorul nanotehnologiei a plecat din România, în urmă cu mulţi ani, dar revine, periodic. Alţi şi alţi cercetători români primesc premii internaţionale – şi granturi maximale. Avem softişti şi designeri care pun produse pe piaţa globală. Dar şi inovatori sau industriaşi care ajung pe pieţe internaţionale doar dacă se relochează, mai spre Vest. Am găsit şi tineri care şurubăresc la locuitul şi transportul viitorului. 

VII. Cultură

Mircea Cărtărescu s-a întors! Un trio de edituri au celebrat decenii de activitate prolixă. Muzicieni creează orchestre, umplu săli şi oferă melomanilor integrale – sau instituie festivaluri-delicatesă. Balerine celebre în lume revin acasă, fie şi ocazional. Pictori dau de gândit. Regizori provoacă societatea – sau chiar justiţia. Iar arhitecţi dau de văzut. 

VIII. Media

Zeci de jurnalişti români se străduiesc mai departe să ofere publicului presă de calitate – unii luptă cu hidre reale. Avem încă reviste de mare calitate – cărora, de fapt, li se adaugă noi publicaţii quality, inclusiv online. Şi cel puţin un jurnalist britanic ţine cu noi. 

IX. Idei & Proiecte

Academia Română ne va pune pe masă un proiect de ţară - în anul Centenarului Marii Uniri. Intelectuali redutabili europenizează elitele române – ori radiografiază corupţia elitelor politice din lumea largă. Istorici ardeleni insistă pe adevăruri ale istoriei naţionale. Psihologi, arhitecţi sau antreprenori pun varii idei în varii opere. Iar tineri profesionişti oferă modele de sincronizare academică – ori conjură cetăţenii să se implice în repararea sistemului politic. 

X. Cariere

Avem veterani ai gândirii, în plină efervescenţă a ideilor – numai să-i ascultăm. Am avea şi scriitori de conştiinţe – dacă nu i-am ignora. Avem şi manageri de talie mondială – după care vin tineri de respiraţie globală. Şi un acord final. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite