Agenda poloneză: experţi polonezi la masa NATO, exporturi record şi inflaţie redusă, cooperare militară cu Omanul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnalăm o parte din cele mai importante evenimente din economia, politica internă şi internaţională a Poloniei, care s-au desfăşurat pe parcursul lunilor ianuarie, februarie, martie 2014. - monitorizare de Adrian Barbu

#

internaţional

Masă rotundă franco-polonă

Evenimentul menit să consolideze relaţiile bilaterale dintre Franţa şi Polonia s-a desfăşurat la mijlocul lunii ianuarie şi a adus la un loc reprezentanţi ai ministerelor de externe, ministerelor apărării, lideri ai think-tank-urilor şi reprezentanţi din sectorul industrial. Unul din cele mai relevante subiecte abordate a fost cooperarea UE-Rusia, ambele părţi subliniind faptul că relaţia dintre cele două nu se află în cel mai bun moment şi că este necesară dezvoltarea unor căi de dialog şi negociere, care să reconfigureze legăturile şi cooperarea cu Estul. Un alt subiect important discutat a fost problema energetică şi strategia în domeniul energetic UE 2030. Nu în ultimul rând, s-a accentuat importanţa amplificării colaborării dintre think-tank-urile franceze şi poloneze. – Polish Institute of International Affairs, 16.01.2014.

Polish Institute of International Affairs, în topul think-tank-urilor europene

În urma unui top realizat anual de Universitatea din Pennsylvania, PISM s-a clasat în anul 2013 pe locul 3 în rândul celor mai relevante think-tank-uri din CEE, după Center for Social and Economic Research (PL) şi Carnegie Moscow Center (RUS). Totodată, institutul polonez s-a clasat pe locul 9 la categoria cele mai bune think-tank-uri afiliate structurilor guvernamentale. În realizarea acestui top au fost incluse peste 6.500 de think-tank-uri din întreaga lume. - Polish Institute of International Affairs, 22.01.2014.

Legături strânse între experţi polonezi şi NATO

Wojciech Lorenz, analist pe probleme de securitate internaţională al think-tank-ului PISM, a obţinut un grant de cercetare prin Programul pentru Securitate şi Pace iniţiat de NATO. Punctul central al proiectului se referă la organizarea unui workshop la Kiev în perioada 30-31 octombrie, în care se vor discuta aspecte legate de îmbunătăţirea nivelului securităţii infrastructurilor cibernetice, componentă de bază a sistemului de infrastructuri critice naţionale şi transnaţionale. Obiectivele majore ale proectului sunt: identificarea principalelor ameninţări la adresa infrastructurilor cibernetice şi a mijloacelor de prevenire şi combatare a riscurilor ce pot afecta aceasta componentă de infrastructură critică – Polish Institute of International Affairs, 11.02.2014.

Experţi ai PISM, între experţii comandamentului NATO

Marcin Zaborowski, directorul Institutului Polonez al Afacerilor Internaţionale (PISM), unul din cele mai active şi relevante think-tank-uri din Europa Centrală şi de Est, a fost nominalizat de către Secretarul General al NATO să facă parte din grupul de experţi în politica internaţională al Alianţei. Acest grup este însărcinat să formuleze răspunsuri pentru cele mai importante provocări cu care se confruntă NATO cu privire la securitatea internaţională, iar domnul Zabrowski se va concentra cu precădere pe relaţia Alianţei cu regiunea CEE. Pe tot parcursul activităţii sale în cadrul grupului de experţi al NATO, directorul PISM va fi susţinut şi ajutat de experţii think-tank-ului pe care îl conduce. – Polish Institute of International Affairs, 26.03.2014.

Perspectiva poloneză asupra politicii NATO faţă de Rusia după "momentul Crimeea"

Jacek Durkalec, expert al PISM, consideră că anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă a distrus orice urmă de încredere pe care NATO o mai avea faţă de aceasta. Prioritatea principală a NATO ar trebui să fie amplificarea politicii de descurajare faţă de Rusia, inclusiv sprijinirea capabilităţilor de apărare a ţărilor care se învecinează cu statul rus. De asemenea, restabilirea încrederii militare în raport cu Europa, cu accent pe situaţia din Ucraina, ar trebui să constituie un element esenţial de pe agenda NATO. – Polish Institute of International Affairs, 20.03.2014.

Criza ucraineană: Polonia cere NATO să staţioneze 10.000 de soldaţi pe teritoriul acesteia

Părerile sunt împărţite în cadrul NATO după ce Polonia şi statele baltice au solicitat Alianţei să aducă trupe pe teritoriile acestora ca urmare a evoluţiei evenimentelor din Ucraina. Teama Poloniei vine după ce preşedintele Vladimir Putin a trimis 40.000 de soldaţi la graniţa estică a Ucrainei. Generalii NATO s-au întâlnit pentru a dezbate problema şi pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce priveşte protecţia statelor membre, ameninţate de acţiunile ruseşti. Vladimir Putin a asigurat-o ulterior pe Angela Merkel ca aceste trupe vor fi retrase. – The Telegraph, 31.03.2014.

Criza ucraineană confirmă rolul în creştere al Poloniei în Europa

Radoslaw Sikorski, ministrul de externe polonez, s-a implicat activ în încercarea soluţionării problemelor din Ucraina din ultima perioadă, ca reprezentant al Uniunii, chiar mai mult decât omologii săi din Germania sau Franţa. "Acest lucru nu doar că întăreşte imaginea Poloniei ca parte implicată activ în politica UE cu statele din Est, dar contribuie esenţial la politica externă a Poloniei în general", afirma Ryszarda Formuszewicz, expert al PISM. – Global Post, 06.03.2014.

Tătari din Crimeea caută azil în Polonia

Un grup de 32 de tătari din Crimea au ajuns la graniţa poloneză la doar o zi după anexarea Crimeii de către Rusia şi au solicitat statut de refugiaţi în Polonia. Aceştia proveneau din partea de vest a regiunii (Yevpatoria). Într-un comunicat al Asociaţiei Religioase a Musulmanilor din Polonia, tătarii polonezi şi-au exprimat susţinerea faţă de tătarii din Crimeea şi au condamnat acţiunile Rusiei, invocând încălcarea drepturilor omului şi nerespectarea principiilor dreptului internaţional. – Polskie Radio, 21.03.2014

Discuţii pe tema securităţii cu Oman

Subsecretarul de stat al ministerului de externe polonez, Boguslaw Winid, s-a întâlnit cu o delegaţie a Colegiului Naţional de Apărare din Oman, condusă de Musallam Qattan. Cele două părţi au purtat discuţii despre posibilitatea instruirii forţelor armate şi a personalului civil din cadrului ministerului de apărare al statului din Orient. Reprezentantul Poloniei s-a arătat deosebit de încântat pentru faptul că relaţiile bilaterale cu Omanul evoluează într-un sens pozitiv în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul securităţii - Polish Ministry of Foreign Affairs, 24.03.2014

"Frăţia polono-maghiară"

Polonezii şi maghiarii sunt legaţi printr-o "frăţie a armelor în cadrul NATO şi de o frăţie a intereselor în interiorul UE", declara preşedintele Bronislaw Komorowski la o întâlnire cu preşedintele maghiar Janos Adder, cu ocazia sărbătoririi Zilei Prietenei Polono-Maghiare. Totodată, preşedintele polonez a ţinut să accentueze faptul că relaţiile cu Ungaria au fost mereu strânse şi pline de reuşite din toate punctele de vedere, dar în special privind raporturile economico-financiare. – Polish Presidency, 22.03.2014.

Europarlamentar polonez arestat

Jacek Protasiewicz, membru al Parlamentului European, a fost reţinut de poliţie pe aeroportul din Frankfurt după ce a început să ţipe "Heil Hitler", aflându-se într-o stare avansată e ebrietate. Europarlamentarul i-a numit nazişti pe poliţiştii care încercau sa calmeze spiritele şi a intrat în altercaţie cu aceştia. Evenimentul neplăcut a pătat imaginea Poloniei în statul vecin, mai ales pentru că Jacek Protasiewicz face parte din acelaşi partid cu primul-ministru polonez, Donald Tusk. – The Telegraph, 27.02.2014.

economie

Polonia – exportator de energie?

La 10 februarie, în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenţia de Presă Poloneză, ministrul economiei, Janusz Piechocinski, a declarat că o mare ambiţie a Poloniei este acea de a deveni exportator de energie în viitorul apropiat. Ministrul a subliniat faptul că preţul energiei este cheia competitivităţii pe piaţa europeană. "Se poate observa că statele care au propriile surse şi resurse de energie fac faţă nult mai bine crizei decât statele care depind de importuri", a adăugat domnul Piechocinski. – Warsaw Business Journal, 11.02.2014.

Polonia în continuă ascensiune

Într-un articol realizat de Gerhard Gnauck, în cotidianului german Die Welt, se prezintă statul polonez ca fiind vecinul Germaniei cu cel mai ridicat nivel de dezvoltare din toate punctele de vedere. Unul din motivele căruia i se datorează acest fapt este relaţia de cooperare foarte intensă în domeniul economic dezvoltată în ultimii ani între cele două state, argumentează jurnalistul. Deşi laudă Polonia pentru modul activ în care a reuşit să atragă fondurile europene şi succesul înregistrat în exporturile pe anumite sectoare, arată că există şi paliere la care mai trebuie aduse îmbunătăţiri, precum scăderea şomajului sau reforma în domeniul sănătăţii. – Die Welt, 16.01.2014.

"Zone economice speciale – 20 de ani mai târziu"

Camilla Jensen şi Marcin Winiarczyk analizează evoluţia şi eficienţa politicii regionale a Poloniei în perioada 1994-2014. Această politică a fost concepută iniţial pentru favorizarea apariţiei de noi activităţi economice în zone în care şomajul se situa la un nivel extrem de ridicat. În timp politica a evoluat şi s-a adaptat noilor realităţi din societatea poloneză. Cel mai important aspect, care i-a atras pe investitorii străini din ce în ce mai mult către această zonă, a fost gradul scăzut al taxelor pe profit. În schimbul taxelor scăzute, Polonia s-a aşteptat să câştige pe sectorul de exporturi şi acest lucru s-a şi întâmplat. Cei doi experţi în economie arată că Polonia trebuie să găsească noi instrumente prin care să asigure dezvoltarea unor instituţii şi infrastructuri capabile să susţină investiţii private pe termen lung. - Center for Social and Economic Research, 11.02.2014.

Nivelul inflaţiei sub aşteptări în luna februarie

În luna februarie, inflaţia în Plonia s-a aflat la un nivel de 0,7%, spre deosebire de anticipările experţilor, care se aşteptau la o cifra de 0,9% pentru această perioadă a anului. – Warsaw Business Journal, 17.03.2014.

"Vom adera la zona euro când vom fi pregătiţi"

Primul-ministru polonez, Donald Tusk, a declarat că Polonia va adera la zona euro în momentul în care aceasta acţiune nu va destabiliza economia poloneză. Aceste declaraţii vin la scurt timp după ce guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, Marek Belka, afirma că statul polonez ar trebui să îşi revizuiască intenţia de aderare la zona euro ca urmare a crizei din Ucraina. Tot Donald Tusk mai spunea că trebuie făcute şi anumite modificări ale constituţiei înainte ca Polonia să adopte moneda euro, deorece aceasta stipulează faptul că zlotul polonez este unica monedă legală ce poate fi utlizată. – Warsaw Business Journal, 11.03.2014

Exporturi record

Companiile poloneze au vândut bunuri şi servicii în afara graniţelor statului în valoare de 152,8 mlrd. de euro anul trecut, iar pentru anul 2014 scenariile sunt şi mai îmbucurătoare. În anul 2013, în raport cu 2012, exporturile au crescut cu 6,5%, iar acest lucru se datorează în mare parte faptului că firmele şi companiile poloneze sunt extrem de dornice să acapareze noi pieţe ca alternativă la economiile din zona euro încă afectate de criză. – The Warsaw voice, 27.03.2014

intern

Fabrica (ilegală) de amfetamină

Poliţia poloneză e descoperit cea mai mare fabrică ilegală de ameftamină idenficată vreodată pe teritoriul statului polonez. Au fost descoperite peste 20 de kg de amfetamină de înaltă calitate, care ar fi valorat aproximativ 150.000 de euro pe piaţa neagră a drogurilor. De asemenea, au mai fost găsite şi 1.000 de litri de substanţe folosite pentru producerea stupefiantelor, cantitate ce ar fi putut fi utilizată la producerea a peste 700 de kg de droguri. – The Warsaw Voice, 26.03.2014.

Energie regenerabilă vs. energie nucleară în Polonia

În cadrul unui seminar organizat de Center for Social and Economic Research, domnul dr. Andrzej Strupczewski, prof. asociat la Centrul Naţional pentru Cercetare Nucleară, a explicat care sunt avantajele propuse de utilizarea energiei nucleare în Polonia. Profesorul a comparat costurile de producţie şi efectele asupra mediului înconjurător a celor două tipuri de surse de energie şi a ajuns la concluzia că cea nucleară este mai ieftină decât cea produsă din surse regenerabile şi, daca vor fi utilizate aşa-numitele reactoare de generaţia a 3-a, chiar şi efectele asupra mediului sunt relativ neglijabile. În susţinerea argumentelor sale, domnul Strupczewski, arată că, spre exemplu, Germania cheltuieşte 32,48 euro pentru producerea unui MWh din surse regenerabile (eoliene), în vreme ce pentru aceeaşi cantitate de energie sunt cheltuiţi 1,67 euro în cazul producerii prin intermediul centralelor nucleare. – Center for Social and Economic Research, 24.01.2014.

"Avem nevoie de maturitate"

Aleksander Kwasniewski, preşedintele Poloniei în perioada 1995-2005, discută cu jurnaliştii de la The Warsaw Voice despre trecutul şi viitorul statului pe care l-a condus timp de 10 ani. Îşi aminteşte de ultimii 20 de ani ai vechiului regim şi îşi exprimă entuziasmul şi în acelaşi timp uimirea faţă de evoluţia extrem de rapidă pe care a avut-o Polonia în perioada ce a urmat după instaurarea democraţiei, cu precădere din perspectiva performanţelor economico-financiare. Întrebat care ar fi unul din dezavantajele societăţii poloneze fostul preşedinte răspunde: "inabilitatea de a valorifica oportunităţle". Avertizează în acelaşi timp clasa politică şi instituţiile statului să rămână vigilente şi să îmbunătăţească performanţele Poloniei acolo unde este cazul, spre exemplu în educaţie şi în sectorul infrastructurii rutiere – The Warsaw Voice, 30.01.2014.

Investigaţii asupra închisorilor secrete ale CIA din Polonia

Procesul declanşat în 2008, a fost extins până în 2014, şi este anchetat acum de procurorii din Cracovia, care încearcă să depisteze ce anume s-a petrecut în aşa-numitele închisori secrete ale CIA în care se presupune că aceştia au ţinut captivi terorişti foarte periculoşi. Palestinianul Abu Zubaydah şi Abd al-Rahim din Arabia Saudită, închişi momentan la Guantanamo Bay în condiţii de maximă securitate, solicită Curţii Europene a Drepturilor Omului să se facă dreptate, afirmând că statul polonez este complice la violarea gravă a drepturilor omului în cazul lor. – Krakow Post, 11.02.2014.

Un sfert dintre polonezi nu au conturi bancare

Conform datelor Băncii Naţionale a Poloniei, 23% din populaţia ţării nu deţine conturi bancare din diverse motive. Jumătate din aceste persoane au considerat că nu au nevoie de un cont momentan, 25% afirmă că preferă să îşi ţină economiile sub alte forme decât depozite bancare, iar 23% au spus că nu dispun de sume pe care să le depună într-un astfel de cont. – Warsaw Business Journal, 07.01.2014.

Adrian Barbu urmează masterul de Analiza şi Soluţionarea Conflictelor la SNSPA Bucureşti. În această perioadă efectuează un stagiu de colaborare cu redacţia FP România, centrat pe dinamicile din Polonia şi Ungaria şi pe tema diplomaţiei economice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite