Agenda ungară: poziţia Balcanilor în UE, privatizarea companiilor slovene, afacerile chineze

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnalăm o parte dintre cele mai importante dinamici din economia şi politica internaţională a Ungariei, în intervalul 2 - 8 decembrie 2013.

Sentimente ciudate: partidul Jobbik "îmbrăţişează" naţiunile musulmane

Aparent s-a creat o legătură ciudată între partidul maghiar de extremă dreapta şi statele muslmane, se menţionează în rapoartele lui Gabor Vona, liderul partidului. Acesta a fost lăudat de musulmani în timpul unei vizite în Turcia şi chiar a cerut repoziţionarea politicii externe a statului său către Orient. Mai mult decât atât, o publicaţie marocană îl cita pe Vona la sfârşitul lunii noiembrie, care a afrimat într-un mediu universitar turc următoarele: Islamul este ultima soluţie pentru omenire în întunericul creat de globalizare şi liberalismInternational Business Times, 06.12.2013.

Viktor Orban despre poziţia Balcanilor în UE

Premierul maghiar, a afirmat că este timpul ca cineva din cadrul UE să-şi spună părerea, iar Ungaria este încântată să clarifice faptul că Balcanii nu sunt o problemă pentru UE, ci o oportunitate. Această declaraţie a fost făcută la Skopje, în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul macedonean, afirmând totodată că este în interesul tuturor ca Macedonia să devină membră a Uniunii Europene. – POLITICS.HU, 06.12.2013.

Afacerile cu statul chinez sunt esenţiale pentru maghiari

Administraţia de la Budapesta consideră relaţiile cu China un punct-cheie pentru dezvoltarea economică a Ungariei, mai ales ca urmare a unei crize economice. Prim-ministrul, Viktor Orban, a afirmat faptul că trebuie ca schimburile comerciale cu China să fie intensificate, dar şi investiţiile chineze pe teritoriul statului maghiar să fie accelerate în vederea obţinerii unor avantaje în cazul ambelor părţi – The Budapest Times, 08.12.2013.

Excedent bugetar în luna noiembrie

În luna noiembrie a acestui an, în sectorul bugetului de stat s-a înregistrat un surplus bugetar de peste 11 miliarde de forinţi maghiari (aprox. 50 de milioane de dolari). Acest flux bugetar este în conformitate cu aşteptările guvernului în acest sens, iar, astfel, deficitul de sub 3% propus pentru anul 2013 va fi atins. – Ministry for National Economy, 09.12.2013.

Oportunitate pentru companiile maghiar privind privatizarea din Slovenia

Antal Nikoletti, secretar de stat în Ministerul Economiei în Slovenia, a participat la o serie de discuţii cu ministrul finanţelor privind pachetul de privatizare a unui număr de 15 compani din diverse domenii. Relaţiile economice dintre Ungaria şi Slovenia sunt bine echilibrate şi în permanentă creştere, schimburile comerciale însumând în anul 2012 o cifră de 1.7 miliarde de dolari, iar statisticile arată faptul că pentru anul care tocmai stă să se termine, cifrele sunt în creştere. Acest lucru, coroborat cu o serie de alţi factori, transformă companiile maghiare într-un posibil partener esenţial în acest proces de privatizare a companiilor de stat din Slovenia. – POLITICS.HU, 07.12.2013.

Adrian Barbu - urmează masterul de Analiza şi Soluţionarea Conflictelor la SNSPA Bucureşti. În această perioadă efectuează un stagiu de colaborare cu redacţia FP România, centrat pe dinamicile din Polonia şi Ungaria şi pe tema diplomaţiei economice

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite