Agenda ungară: reducerea rezervelor valutare, alegeri parlamentare, cooperare între Grupul V4, România şi Bulgaria

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnalăm o parte din cele mai importante evenimente din economia, politica internă şi internaţională a Ungariei, care s-au desfăşurat pe parcursul lunii aprilie 2014. - monitorizare de Adrian Barbu

#internaţional / regional

Ungaria – singura dictatură din UE?

După victoria obţinută în alegerile parlamentare din 6 aprilie, liderul partidului Fidesz şi prim-ministru al Ungariei, Viktor Orban, afirma: ʺUngaria este cea mai unită naţiune din Europaʺ sau probabil singura dictatură din Europa, subliniază pe de altă parte Leonid Bershidsky, expert Bloomberg. Acelaşi expert spune că Viktor Orban are foarte multe lucruri în comun cu Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan şi aceasta datorită unor lucruri pe care le-a făcut în trecut, precum schimbările constituţionale total neadecvate, impulsul sentimentului naţionalist dus la extrem sau discurul populist. – Bloomberg View, 07.04.2014.

Cooperare pe axa V4 - România - Bulgaria

Reprezentanţi ai ţărilor din grupul de la Vişegrad, României şi Bulgariei, s-au întâlnit pentru a pune la punct o strategie de dezvoltare şi promovare a intereselor comune în cadrul UE. Istvan Komoroczki, secretar de  stat în cadrul ministerului economiei din Ungaria, a menţionat că această strategie este menită să genereze o dezvoltare a regiunii şi să îmbunătăţească performanţele economice ale celor şase state. – Politics.hu, 16.04.2014.

Redeschiderea consulatului maghiar din Toronto

La mijlocul lunii aprilie, sub-secretarul de stat din cadrul ministerului de externe, Szabolcs Takacs, a anunţat redeschiderea oficială a consulatului maghiar din Toronto, care fusese închis în 2009. „Redeschiderea acestui consulat este un rezultat foarte concret şi serios al noii politici naţionale începute în 2010, care a încercat să deschidă reprezentană diplomatică permanentă oriunde în lume există diaspora maghiară”, a mai spus domnul Takacs. – Hungary Around the Clock, 18.04.2014.

„Greşeala istorică” a lui Putin

Janos Martonyi, ministrul de externe maghiar, vorbeşte despre deschiderea Ungariei către Est şi explică faptul că această tendinţă din ultima perioadă a statului maghiar de a colabora cu statele din Răsărit, este doar o parte a politicii de deschidere către întreaga lume a Guvernului Orban. Chiar dacă relaţiile cu SUA şi cu Vestul nu trec printr-o perioadă tocmai fastă, ministrul Martonyi avertizează asupra greşelilor pe care Putin le comite în relaţiile cu Ucraina. Subliniază, de asemenea, că sancţiunile impuse de Europa împotriva Rusiei afectează interesele strategice ale Ungariei, în special din punct de vedere energetic. – Budapest Telegraph, 24.04.2014.

Diplomat maghiar – reprezentant special al UE pentru Asia Centrală

Liderul politicii externe al UE, Catherine Ashton, l-a numit pe diplomatul maghiar Janos Herman noul reprezentant special al UE pentru Asia Centrală. Acesta a fost numit pe această funcţie pentru o perioadă de şase luni, iar misiunea lui este de a asigura un dialog permanent la nivel înalt între Uniune şi ţările din Asia Centrală. Janos Herman a mai deţinut în trecut următarele funcţii: ambasador al Ungariei la NATO, secretar de stat în cadrul ministerului de externe maghiar şi membru al Serviciului European de Acţiune Externă. – Politics.hu, 10.04.2014.

#intern

Alegeri parlamentare în Ungaria

Alegerile generale din Ungaria au readus partidul naţionalist de dreapta, Fidesz, în fruntea preferinţelor populaţiei maghiare. Deşi din punct de vedere al prezenţei la urne s-a înregistrat o scădere în comparaţie cu alegerile precedente, partidul condus de actualul prim-ministru, Viktor Orban, a obţinut peste 45% din voturile exprimate. Coaliţia de opoziţie de centru-stânga nu a reuşit să obţină decât un procent de 26%, în vreme ce partidul de extremă dreapta, Jobbik, a primit 20% din voturile celor prezenţi la urne. – The Irish Times, 14.04.2014.

Actuala politică economică a Ungariei poate alunga investitorii străini

Într-un interviu realizat de Budapest Telegraph, Peter Heim, preşedintele Institutului de Cercetare Economică Szazadveg, spune că nu este normal ca alte scăderi ale taxelor pe utilităţi să fie impuse. Economia maghiară trece printr-o perioadă de „restaurare”, iar astfel de decizii nu ar face altceva decât să compromită evoluţia economică, care cu greu a fost obţinută până în momentul de faţă. Dacă nu se va ajunge la o cale de mijloc pentru a asigura venituri interne suficiente şi, totodată, un echilibru al datoriei externe, investitorii străini s-ar putea alarma şi, probabil, ar ocoli pentru o vreme statul maghiar, a adăugat domnul Peter Heim. -  Budapest Telegraph, 28.04.2014.

Noua hartă energetică a Europei şi implicaţiile acesteia pentru statul maghiar

Anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă a creat o nouă realitate în ceea ce priveşte politica energetică europeană în ansamblul ei, în special cu privire la securitatea aprovizionării. Diferenţa faţă de războiul gazelor din 2009 purtat între Ucraina şi Rusia este aceea că în situaţia de faţă nu mai aveam de a face cu un conflict din raţiuni economice, ci din punct de vedere politic. Din perspectiva Ungariei există două mari provocări în actualul context creat: umplerea spaţiilor de depozitare a gazelor şi finalizarea cât mai rapidă a gazoductului maghiaro-slovac; statul trebuie să asigure fluxul de hidrocarburi care provine din conducta petrolieră din Marea Adriatică. – Centre for Fair Political Analysis, 20.04.2014.

#economie

Emirates investesc în capitala Ungariei

Emirates Airlines vor investi zeci de milioane de dolari pentru deschiderea celui de-al doilea centru de servicii pentru clienţi din Europa în Budapesta, creând astfel peste 300 de locuri de muncă pentru cetăţenii maghiari, a anunţat Peter Szijjarto, secretar de stat în cadrul ministerului economiei. La acest proiect va contribui şi Guvernul cu o sumă de 300 de milioane de forinţi, a adăugat acesta. – Hungary Around the Clock, 01.04.2014.

Reducerea rezervelor valutare

Rezervele valutare ale Ungariei ar putea fi reduse, în cazul în care, conform previziunilor, datoria externă pe termen scurt ar scădea în continuare, afirmă doi experţi ai Băncii Naţionale. Această reducere trebuie făcută cu prudenţă, deoarece Ungaria fiind statul din Europpa Centrală cu cea mai mare datoria externă, ar putea speria investitorii străini dacă măsura privind rezervele valutare nu va fi coordonată corespunzător. – Reuters, 22.04.2014.

Importanţa căii ferate dintre Budapesta şi Belgrad

Peter Szijjarto, secretar de stat în cadrul ministerului de externe maghiar, a declarat pentru o televiziune din Ungaria că este foarte importantă reabilitarea căii ferate ce leagă Budapesta de Belgrad, atât pentru transportul feroviar de persoane, cât şi pentru cel de marfă. Pentru realizarea acestui proiect vor fi implicate companii de stat din Ungaria, Serbia, dar şi din China. Statul chinez s-a implicat în acest proiect pentru a asigura un transport mai eficient al mărfurilor chineze, care au invadat piaţa europeană, către Europa de Vest. – Prime Ministerʼs Office, 25.04.2014.

Adrian Barbu urmează masterul de Analiza şi Soluţionarea Conflictelor la SNSPA Bucureşti. În această perioadă efectuează un stagiu de colaborare cu redacţia FP România, centrat pe dinamicile din Polonia şi Ungaria şi pe tema diplomaţiei economice.


Citeste mai mult: adev.ro/n3m9ee

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite