FP Romania

articolul anterior articolul urmator

Bratislava: planul franco-german si apărarea europeană

4
16 Sep 2016 15:15:20
Defence Matters

Reuniunea UE de la Bratislava va dezbate implicaţiile planului franco-german asupra securităţii europene. Cert este că nu "armata europeană" este obiectivul de fond. Miza este armonizarea progresivă, pragmatică a acţiunilor statelor membre în spaţiul apărării europene.

Articol realizat de Andrea Frontini, policy analyst la European Policy Centre (EPC) în BruxellesVersiunea extinsă si integrală a articolului poate fi accesată pe Defence Matters.
 
În general, în perioadele de incertitudini profunde, nu doar pentru securitatea Europei, dar, chiar pentru viitorul integrării europene, investiţia în cooperarea de securitate si în apărarea colectivă a Europei ar putea reprezenta o opţiune responsabilă, chiar vizionară. 
 
Planul recent franco-german de a consolida PESC (Politica Externă şi de Securitate Comună), precum şi cooperarea europeană în materie de securitate şi apărare în general, ar putea avea un rol foarte important. Scopul acestei iniţiative are două obiective. Pe de o parte, imperativul unui răspuns politic coerent la multiplele provocări şi ameninţări care afectează Europa, reprezintă în mod clar un nou impuls dat cooperării în sfera apărării şi în domeniul securităţii - şi chiar pentru o posibilă integrare de sine stătătoare - prin intermediul Uniunii Europene. Pe de altă parte, o mai amplă colaborare trans-europeană prin intermediul UE, reprezintă un răspuns oarecum pragmatic la provocarea implicită de a păstra un sistem de apărare şi de securitate funcţional în toată Europa, într-un moment de încetinire a creşterii economice, şi pe fondul  bătăliei dintre diversele establishment-uri militare de a inversa tendinţa de reducere a bugetelor de apărare din ultimul deceniu.
 
Planul franco-german prezintă două avantaje potenţiale: vine de la două dintre cele mai importante capitale europene, în special Berlinul (pe fondul ambiţiilor de politica externă şi de securitate exprimate de către actuala conducere germană), şi se pare că în mare parte propunerile sunt compatibile cu procesele şi mecanismele existente ale UE. Dacă ne uităm la conţinutul propriu-zis al propunerii, planul franco-german include, cu siguranţă mai multe referinţe spre o integrare de facto condusă de UE a structurilor şi mijloacelor de apărare, inclusiv prin stabilirea unui Cartier General pentru PESC, crearea de structuri de comandă pentru partajarea activelor militare, prin revitalizarea grupurilor de luptă ale UE, activarea restantă a unor „clauze latente” ale Tratatului de la Lisabona precum cooperarea structurată permanent sau utilizarea fondurilor UE pentru finanţarea cercetării militare.
 
Există, desigur, limite concrete privind gradul exact de integrare ce trebuie atins pe termen scurt, iar planul în mod clar nu are scopul de a forma nicio entitate supranaţională UE - să nu mai vorbim de o „Armata Europeană” – care sa fie responsabilă de planificarea şi punerea în aplicare a politicilor de apărare şi de securitate în Europa. Mai degrabă, pare să opteze pentru o armonizare progresivă, pragmatică şi pe o convergenţă pe termen lung, a acţiunilor statelor membre UE în acest domeniu sensibil. 
 
Ce înseamnă toate acestea pentru NATO? Dar pentru relaţia cu Statele Unite? Răspunsul îl găsiţi pe Defence Matters.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

ovidiu preda
16.09.2016, 17:10:35

Bla-bla....

+1 (1 vot)
Gheorghe Americanul
16.09.2016, 18:13:18

Faptul ca NATO trebuie desfiintat si o noua alianta EUROPEANA de aparare sa I-a nastere este o consecinta fireasca a noilor realitati. In primul rind USofA nu mai are ce cauta pe continent decit in calitate stat extern Europei si fara nici o putered in politica europeana...

-2 (4 voturi)
Feru Magdalena Valentina
16.09.2016, 19:15:11

Initiativa franco-germana e daunatoare tuturor dar pentru Romania e distrugatoare. Romania este la granita europei si nu isi poate lasa integritatea teritoriala la mana Germaniei care conduce de fapt Comisia Europeana. Diferenta dintre NATO si Armata Unica Europeana este ,printre altele,ca NATO pastreaza autonomia armatelor nationale,pe cand Armata Unica desfiinteaza comandamentul national. Adica nu vom mai avea armata nationala la dispozitia deciziei Parlamentului in caz de razboi ci va trebui sa asteptam sa decida cele 27 de tari daca sunt de acord sa apere Romania ,cum si in cat timp. Nu ne vom putea folosi propriile noastre trupe si propriul nostru armament fiindca le-am cedat la dispozitia Bruxelles-ului. Plus ca ne va costa enorm sa inarmam o armata ce va fi folosita ca sa atace Siria sau Libia dar nu sa apere Romania fiindca tarile din vest au 0 interes in suveranitatea Romaniei. Adica vom plati mai mult ca sa fim mercenarii altora si sa ne dezarmam tara. Macar SUA are deja armata,nu are interese imediate in zona precum Germania si ne lasa sa comandam armata asta pe care o avem. Cereti respingerea acestui proiect al Armatei Unice europene pentru ca o fi folositor tarilor protejate din vest dar pentru Romania e tradare de tara.

0 (2 voturi)
Muntean Aurelian
17.09.2016, 01:32:01

Acesti franco-germani ar trebui sa fortifice granitele UE,nu sa ne apere impotriva unui dusman iluzoriu precum Rusia sau Coreea de Nord.Dusmanul nostru real sunt refugiatii de orice natura ar fi ei.Aparitia lor amplifica ascensiunea partidelor extremiste si scindarea oricarui proiect european.