FP Romania

articolul anterior articolul urmator

Ce planuri are Germania la preşedinţia OSCE - inclusiv pentru Republica Moldova

4
9 Feb 2016 18:25:40
Autor: Petre Munteanu
Frank-Walter Steinmeir, şeful diplomaţiei germane (Foto: Thomas Köhler)
Frank-Walter Steinmeir, şeful diplomaţiei germane (Foto: Thomas Köhler)

Germania a preluat în acest an Preşedinţia OSCE. Într-un moment de criză pentru securitatea Europei, cel mai grav de la încheierea Războiului Rece, aşteptările faţă de preşedinţia germană sunt mari. Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeir, arată ce poate face Germania şi care sunt priorităţile Berlinului pentru acest an.

Ne confruntăm, probabil, cu cea mai serioasă ameninţare la adresa păcii şi securităţii în Europa de la sfârşitul Războiului Rece. În aceste timpuri grele preluăm, în mod conştient, Preşedinţia şi, astfel, şi răspunderea pentru Europa.

Moto-ul Preşedinţiei noastre este „reînnoirea dialogului, reclădirea încrederii, restabilirea securităţii“ şi în acest sens ne vom şi angaja. În decursul anilor, în Europa, s-a pierdut multă încredere. Este dificilă restabilirea acestei încrederi, dar nu există alternative! Doresc ca noi să putem spune generaţiilor viitoare că am făcut totul pentru a salvgarda pacea pe continentul nostru.

Conflictul din estul Ucrainei

Evoluţiile din Ucraina, după 2014, au arătat că OSCE este indipensabilă pentru securitatea din Europa: Fără misiunea de observatori – în pofida multor reculuri - nu am fi obţinut atât de multe progrese privind deescaladarea militară şi retragerea armamentelor. Acum se impune urgent să luăm deciziile necesare pentru prelungirea mandatului şi privind bugetul misiunii, astfel încât observatorii să-şi poată continua activitatea importantă.

Deja în acest moment putem să afirmăm: Mandatul SMM (Misiunea Specială de Monitorizare) valabil până acum şi-a demonstrat viabilitatea. A conferit misiunii acel spaţiu de manevră ce este necesar pentru rezolvarea sarcinilor. Observatorii pot să reacţioneze în mod flexibil la evoluţiile la faţa locului şi la exigenţe noi. Din acest motiv ne angajăm pentru prelungirea mandatului.

Privind Transnistria ne străduim pentru găsirea unei soluţionări cuprinzătoare a conflictului, bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, care include un statut special pentru Transnistria.

Conflictelele  din Transnistria, Karabahul de Munte şi Caucazul de Sud

Sincer vorbind n-aş vrea să mă mulţumesc cu faptul că aceste conflicte sunt caracterizate – cu un anumit fatalism – drept conflicte îngheţate: An de an oamenii suferă din cauza acestor conflicte şi dezvoltarea regiunilor afectate stagnează. Făcând paşi mici, dar concreţi, noi dorim să stabilim armistiţii, să creăm mai multă încredere şi să facilităm viaţa de zi cu zi a oamenilor din zonele respective, de ex. prin schimburi economice îmbunătăţite.

Privind conflictul din Karabahul de Munte suntem îngrijoraţi din cauza incidentelor armate de-a lungul liniei de contact şi la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan. Germania se pronunţă pentru intensificarea negocierilor în cadrul aşa numitului Grup Minsk al OSCE. Un pas important în această direcţie ar fi crearea unui mecanism de verificare a încălcărilor armistiţiului.

Privind Transnistria ne străduim pentru găsirea unei soluţionări cuprinzătoare a conflictului, bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, care include un statut special pentru Transnistria.

Şi în Georgia avem de-a face cu o poziţie dificilă de start. Şi totuşi, aici am asistat recent la anumite progrese privind colaborarea practică a grupurilor conflictuale. Dorim să menţinem acest dinamism şi dorim să-l sprijinim cu măsuri generatoare de încredere şi umanitare.

Rolul OSCE-ul în promovarea păcii şi a securităţii în Europa

Procesul CSCE ne-a învăţat că tocmai în timpurile marcate de cea mai profundă neîncredere şi lipsă de comunicare între est şi vest dialogul între statele participante nu trebuie întrerupt. Faptul că, între timp, OSCE a devenit cea mai mare organizaţie regională de securitate demonstrează deosebita actualitatea a acestei abordări.

Important este şi următorul aspect: Fără OSCE orice succes în cadrul procesului de pace de la Minsk ar fi de neconceput. Cu ajutorul activităţii misiunii de observatori şi al rolului-cheie ce-i revine în grupul de contact trilateral, OSCE a contribuit în mod decisiv la demararea unui proces politic de soluţionare a conflictului din Ucraina. Ca urmare, organizaţia a fost trezită din starea de somnolenţă şi se află din nou pe arena politicii internaţionale de securitate – din punctul meu de vedere tocmai la momentul oportun.

Terorismul internaţional

Atentatul teribil din centrul Istambulului şi atacurile teroriste de anul trecut de la Paris până la Beirut ne-au arătat în mod limpede: Terorismul ne poate lovi pe noi toţi. Fără doar şi poate, niciun stat nu poate să facă faţă singur acestei ameninţări. În anii ce vor urma, capabilităţile de luptă ale tuturor celor 57 de state membre OSCE împotriva ameninţărilor teroriste trebuie întărite. Anul trecut, Elveţia şi Serbia au desfăşurat o activitate importantă pe durata preşedinţiilor lor. Noi dorim să continuăm aceste eforturi, printre altele prin organizarea unei conferinţe internaţionale de combatere a terorismului care va avea loc la Berlin în vara acestui an.

Criza refugiaţilor

Criza refugiaţilor arată fără echivoc că nu putem să operăm pornind de la o abordare naţională. Deşi coordonarea în Europa este extrem de dificilă, trebuie să căutăm, totuşi, în continuare soluţii comune. În cadrul OSCE suntem uniţi de interesul comun de a  combate cauzele fluxurilor de refugiaţi şi de a îmbunătăţi sistemul de gestionare a frontierelor în zona OSCE. În acest sens vom continua eforturile noastre în acest an.

Pe termen lung, ne aflăm aici şi în faţa unei majore sarcini de integrare socială. Tocmai din acest motiv este atât de important acum ca intoleranţa, discriminarea şi xenofobia să fie combătute în mod ferm în zona OSCE. Preşedinţia germană va pune un accent deosebit pe aceste teme, nu în ultimul rând dintr-o răspundere istorică ce ne revine.

Drepturilor omului şi libertăţile fundamentale în OSCE 

Angajamentul pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale se află în topul agendei. Ne vom angaja pentru respectarea obligaţiilor existente din partea tuturor statelor OSCE inclusiv, bineînţeles, şi din partea Germaniei.

Buna guvernare rămâne un criteriu important pentru schimburile economice durabile, ceea ce este de cea mai mare importanţă pentru edificarea încrederii. Cu ocazia unei conferinţe pe teme economice la Berlin, în luna mai, dorim să realizăm un dialog cu întreprinderile economice şi să aflăm de la acestea cum putem să întărim în mod durabil legăturile economice în zona OSCE, ceea ce va fi spre beneficiul nostru şi în plan politic şi social.

În luna decembrie vom organiza o reuniune a miniştrilor de externe OSCE la Hamburg şi vom trage concluziile anului nostru de Preşedinţie. Mi-aş dori să reuşim să ne reîntoarcem la un regim de muncă constructivă în cadrul OSCE. Miza este să nu gestionăm doar statu-ul quo!

În afară de această, pe perioada Preşedinţiei noastre, ne vom angaja să promovăm consensul în cadrul organizaţiei. Însă, un lucru este de la sine înţeles: Unde se doreşte un consens, trebuie să existe şi disponibilitatea statelor membre la compromisuri. Dacă fiecare membru OSCE şi-ar aduce contribuţia în acest sens, atunci acest lucru ar însemna pentru noi toţi un succes.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stefanescu Marian
9.02.2016, 21:29:55

Bine că Moldova e pe agendă.Poate reușește Germania să liniștească lucrurile în Estul sălbatic.

Haiduc moldovean
9.02.2016, 23:03:26

De atatea ori germanii ne-au vandut rusilor, ca nu face nici azi sa tragem multa nadejde in ei. Pentru dansii banii din rusia sunt mai atractiv ca o saracie cu probleme. Ar trebui sa ne consolidam singuri puterea, doar noi vom putea riposta aici rusilor, germanii nu vor lupta pentru noi. Si puneti odata cruce pe Transnistria asta, nu trageti degeaba "mata de coada". Aceasta transnistrie nu e alipita rusiei pana azi, doar ca sa ne tie "in carlig", si sa avem grija de ea, sa le dam gaz pe care nu-l platesc si sa le cumparam energia electrica mai scumpa ca-n UE, facuta din gazul neplatit, s.t.a. Le mai trebuim ca punte in UE, ca sa supravetuiasca.

ion sbucium
10.02.2016, 03:12:27

Germania poate face PACE, poate gasi COMPROMISURI, consensuri, inclusiv si legate de Transnistria si STABILITATEA din regiunea noastra. E foarte bine ca anume Germania va fi acum la carma OSCE. Sunt prea multi descreierati ce doresc RAZBOI, inclusiv la noi. EXTREMISMUL impinge societatea la CONFLICTE, la VRAJBA si URA. Germania ar trebui sa ceara mai insistent de la guvernele din regiunea noastra COMBATEREA EXTREMISMULUI, XENOFOBIEI, ULTRANATIONALISMULUI, REVANSISMULUI etc. "Poftele" dupa hotarele istorice ale unor state de pana la infrangerea fascismului in cel de-al doilea razboi mondial, nerespectarea Declaratiei de la Helsinki din 1974 cu privire la inviolabilitatea hotarelor postbeolice in Europa genereaza intentii, planuri, "proiecte" ultranationaliste de NERESPECTARE, DISCRIMINARE a indepenetei nationale, de violare a frontierelor si de acaparare a teritoriului si avutiei altor state. Rusia voseaza la frontierele Imperiului Rus, iar Romania la frontierele Regatului Romania Mare - ambele tari duc "razboaie hibride" contra tinerelor state state ex-sovietice independente ale Parteneriatului Estic - Ucraina si R.Moldova, ambele vor sa impuna "uniri" biliaterale umilitoare, ambele deschis sau in culise se opun Asocierii lor LIBERE cu UE, punerii in aplicare a Acordului de Asociere si in special al Acordului de Liber Schimb Comercial Aprofundat cu UE si a Zonei sale de comert liber DCFTA. Unica deosebire e ca "omuletii" tricolori ai Romaniei inca n-au trecut la actiuni bazate pe violente, pe forta armelor, dar e in plina desfasurarea OCUPATIA informationala, razboiul mediatic, propagandistic, psihologic , identitar CONTRA independentei nationale a R.Moldova, CORUPEREA "unionista" a ONG-urilor, partidelor, tineretului, intelectualitatii de creatie, a mass-mediei etc. "Razboiul hibrid" sub masca "unionismului" contra Statului R.Moldova este nu mai putin periculos pentru destinul PACII si STABILITATII in regiune decat razboiul armat secesionist al Rusiei in Estul Ucrainei. "Unionismul" si separatismul sunt doua fatete ale aceleași monede, ele se provoaca, se atâță reciproc, DESTABILIZEAZA SITUATIA politica, DIVIZEAZA societatea, o impinge la CONFRUNTARI, la maidan. E vorba de un "unionism" FALS, ce speculeaza pe sentimentele umane si urmareste JAFUL teritoriului si a avutiei nationale a R.Moldova. Reactia fireasca de autoaparare va duce inevitabil la confruntari, la destabilizare, la DEZGHETAREA conflictului de pe Nistru si aparitia unui focar de razboi in spatele Ucrainei. Germania, OSCE ar trebui sa ceara cu toata fermitatea stoparea "razboiului hibrid" "unionist" romano-moldav contra Independentei Nationale si contra Asocierii LIBERE a RM la UE. Romania a semnat Acordul de Asociere a RM la UE si ar trebui sa-si onoreze obligatiile sale fata de tarile Parteneriatului Estic in curs e asociere la UE, sa se abtina de la actiuni SUBVERSIVE, DISCRIMINATORII, DESTABILIZATOARE, sa-si indeplineasca cu buna credinta obligatiile sale de stat-membru al Consiliului Europei si al UE.

arogantu
10.02.2016, 07:17:01

Bah sbuciumatule tu lupți ptr statalitatea RM dar oare nu te întrebi ce sustii??? Vb despre Moldova ca despre Liechtenstein sau Luxemburg dar voi sunteți la nivelul genunchiul broaștei iar fără bănuți și sprijinul din România de mult erați istorie... Tu chiar nu conștientizezi ca vrăjeala cu Rusia care este sprijinul principal al economiei sa dus fără Ucraina prietena produsele moldovenești nu au cum sa ajungă în Rusia la un preț competitiv??? Tu nu înțelegi ca fără u.e,FMI și România voi intrați în colaps în maxim 60 de zile??? Cat despre unionisti asa cum uni cred în comunism, democrație, extratereștrii sau în viata de apoi asa și alții au dreptul sa creadă în unirea cu România și au dreptul legal sa se manifeste în acest scop suntem în 2016 nu în ani 1500 când dacă nu aveai aceleași gânduri precum carmuitorul înfundai temnita.... Cat despre războiul hibrid al României cu RM ai auzit tu pe cineva din conducerea României militând serios ptr unire??? Toți spun ca dacă moldoveni vor și cer în mod democratic unirea noi o acceptam nu este un scop al politici de stat unirea cu Moldova asa k lasă-ne cu prostiile tale propagandistice

Modifică Setările