De la clovn semianalfabet la deputat de São Paulo – Succesul brazilianului Tiririca

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul brazilian este populat de personaje cu poveşti surprinzătoare. Există acolo oameni capabili care dovedesc în continuu că un bun politician poate fi şi un om de rând.

Visul american nu se întâmplă doar în America, iar Francisco Everardo Oliveira Silva, cunoscut şi ca Tiririca este un bun exemplu în acest sens. De la clovn, la om de televiziune, la deputat, brazilianul a trecut prin toate aceste etape şi reuşeşte şi astăzi, la 2 ani de la instalarea în Congresul brazilian, să atragă atenţia presei asupra sa.

Născut într-o familie săracă, în Itapipoca, Brazilia, Tiririca s-a alăturat circului încă de la 8 ani, unde a devenit cunoscut pentru reprezentaţiile sale. După ce a obţinut succes prin momentele umoristice, sprijinit de patronul circului la care îşi desfăşura activitatea, şi-a lansat primul album: „Florentina”, care în 1997 s-a vândut în 1,5 milioane de copii. Şi-a continuat cariera muzicală, cu încă două albume, iar din 1999 a cucerit şi televiziunea cu diverse emisiuni de comedie. În 2010 a candidat la funcţia de deputat în Congresul Brazilian, post pe care l-a câştigat.

Ceea ce atrage atenţia nu este faptul că un clovn face parte din legislativul brazilian, care este deja populat de figuri cu istorii mai mult sau mai puţin interesante - de la politicieni implicaţi în procese de corupţie la momentul depunerii candidaturii, la foşti teologi homofobi – ci faptul că a câştigat fiind semi-analfabet şi chiar a reuşit să schimbe ceva.

Candidatura lui a fost văzută la momentul respectiv ca o formă de protest împotriva politicienilor corupţi şi ineficienţi. Prin sloganuri sincere, ca „Mai rău nu se poate, votaţi-l pe Tiririca”, „Ce face un deputat federal? De fapt nu ştiu, dar dacă mă votezi o să îţi spun” şi „Dacă voi fi ales promit să ajut toate familiile braziliene...mai ales pe a mea”, a reuşit să atragă atenţia şi a câştigat cu aproximativ 1,35 de milioane de voturi. Comparând cu numărul obţinut de contracandidatul său, susţinătorii lui Tiririca au fost de 2 ori mai mulţi.

Cu toate acestea, cursa lui nu a fost fără incidente. Politicienii nu doreau ca numele lor să apară alături de cel al lui Tiririca, plângându-se de atitudinea lui şi de faptul că nu avea niciun proiect de implementat. În septembrie 2010, redactorii „Epoca” l-au declarat analfabet, ceea ce însemna că demersurile sale ar fi fost invalide. După numeroase discuţii şi probleme judiciare, el a fost supus unui test simplu, de scris şi citit, pe care la trecut cu un punctaj de 30%, suficient pentru ca titlul de analfabet să nu îi mai fie dat.

Fără studii politice, cu promisiuni de a nu face nimic, în 2 ani a dovedit că mai rău se poate. Încă din primele zile ale mandatului şi anunţat lista priorităţilor – educaţia şi circul - şi de atunci a s-a transformat într-un politician serios.  Până acum a participat la toate sesiunile de vot din Camera Deputaţilor, a lipsit rareori la reuniunile Comisiei de Educaţie şi Cultură, a prezentat proiecte de lege – toate pentru educaţie şi circ - şi a fost unul dintre cei 15 cei mai votaţi deputaţi de jurnalişti pentru Premiul Congresul sub Foc. În decembrie 2012 unul dintre proiectele sale a fost votat în unanimitate de Comisia de Securitate Socială şi Familie.

La începutul lui 2013 a reintrat sub atenţia presei braziliene. Ziarele l-au numit „clovnul care şi-a pierdut zâmbetul” pentru seriozitatea cu care îşi face munca. După câţiva ani le-a spus şi altora ce fac de fapt deputaţii. Ei muncesc mult, dar rezultatele sunt puţine. Tocmai de aceea a ajuns la concluzia că poate face mai multe ca şi umorist.  Iar când oamenilor de rând sunt întrebaţi ce ar trebui să facă Tiririca pe viitor, majoritatea cred că ar trebui să îşi continue cariera politică. Unii îl îndeamnă să candideze chiar la poziţii mai bune, de guvernator al statului São Paulo sau chiar la preşedinţia Republicii.

Cu toate că a anunţat că la sfârşitul anului 2015 se va retrage din politică, într-un timp scurt a reuşit să îşi lase amprenta. Dacă înainte colaboratorii nu doreau să i se alăture, astăzi prezenţa lui este aproape obligatorie în campaniile electorale şi este lăudat pentru proiectele de lege. Unele voci susţin chiar că este un pilon al schimbării în sistemul politic corupt al Braziliei. Oare schimbarea stă în astfel de oameni de la care nu te-ai aştepta la prea multe?

 Ioana Petrescu urmează masterul de Consultanţă în Management şi Dezvoltarea Afacerii, în cadrul ASE. Din decembrie 2012 efectuează un internship în redacţia FP România. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite