De ce nu merg liderii români la Davos?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Reuters
Foto Reuters

Amploarea şi forma reprezentării unei ţări la Forumul de la Davos este încă o măsură nu atât a globalizării sale, de dragul globalizării, cât a şanselor respectivei ţări în lumea globalizată. Prezenţa românească tinde spre zero. Poate anul viitor va fi mai amplă, avem o idee.

World Economic Forum sau Forumul de la Davos este adunarea anuală cvasi-informală a ‘elitelor lumii’ – adică nu doar diferiţi potentaţi locali, ci mai cu seamă lideri cu relevanţă internaţională. 

Cei prezenţi acolo nu plătesc preţul participării musai ca să pună lumea la cale, ci ca să îşi creeze şi întreţină relaţii internaţionale personale, de mare ajutor în afaceri şi în carieră. 

Ideea de bază a Forumului de la Davos ar fi discutarea tendinţelor care străbat economia globală, cu reflexii în societatea globală – moralitatea însăşi a mărimii ecartului, cât periculozitatea creşterii acestuia, ceea ce tot e ceva. 

O parte importantă a sejurului înzăpezit în staţiunea helvetă – temeinic securizată pe durata forumului – este probabilitatea întâlnirii, nas în nas, cu câte o vedetă politică sau economică globale; chibiţii locului spun că mulţi dintre participanţi nu fac decât networking, deşi în jur au loc dialoguri sau prelegeri revelatorii. 

În ultima vreme oaspeţi de seamă nu mai sunt doar tipul oficialului gomos şi al executivului veros, ci şi universitari, antreprenori sociali sau lideri civici. Iar alături de marile figuri ale puterilor consacrate, de peste un deceniu creşte continuu participarea liderilor puterilor emergente – pentru ediţia din 22-25 ianuarie 2014, Africa de Sud, de exemplu, a cheltuit aproape 2 milioane de dolari, ca să trimită acolo un grupaj de 46 de lideri locali, între care preşedintele ţării şi nouă miniştri, câţiva şefi de companii de stat (!!!) şi bancheri de investiţii, nişte milionari plus ceva universitari. 

Simpaticul catalog de prezenţe la Davos 2014 realizat de publicaţia online Quartz leagă de România doar două nume: premierul Victor Ponta şi Ioana Popescu, profesoară de 'ştiinţele deciziei' la marea şcoală de afaceri INSEAD. Premierul va repeta figura de la funeraliile lui Mandela, dar pe doamna profesoară rămâne s-o întrebăm cum a ajuns pe listă, ce-a căutat şi ce-a găsit acolo. 

În cursul documentării pentru lista 100 FP România 2013, am identificat un român într-una dintre comunităţile globale create de WEF: Codruţ Pascu, Managing Partner la Roland Berger Strategy Consultants România, a fost invitat anul trecut de World Economic Forum în comunitatea Young Global Leaders, care adună peste 700 de profesionişti remarcabili din toată lumea. Membrii activi au sub 40 de ani când sunt admişi şi vin cu experienţe profesionale variate – pe care le pun apoi în slujba unor proiecte sociale. „Apreciez enorm şi împărtăşesc pe deplin obiectivele reţelei, precum întărirea responsabilităţii sociale şi drepturilor omului. Aş vrea, de asemenea, să îmi intensific eforturile, sprijinind aceste obiective în numeroase ţări", a promis atunci Codruţ Pascu.

Am pus întâi pe facebook întrebarea din titlu: o doamnă ştie 2-3 femei de afaceri care merg, în speranţa unor relaţionări lucrative; în general, am invocat, însă, încă o dată, jalnicul provincialism al celor care ţin paginile politice şi economice din „Românica”. 

Ce e de făcut, atunci?

Întâi să acceptăm ideea că prezenţa la Davos a anumitor figuri din elita românească reală ar folosi şi altora – administraţiei publice, unor ONG-uri, facultăţi şi altora. Apoi facem o listă cu participanţi potriviţi pentru anul viitor – inclusiv câteva tinere speranţe. Şi căutăm sponsorii necesari deplasării. 

Bineînţeles, chestiunea majoră este obţinerea invitaţiilor din partea organizatorilor. Probabil este necesar un soi de lobby. Cum a obţinut Ucraina 12 invitaţii? De studiat. 

FP poate fi partenerul media adecvat al întregului demers – iar în a doua ediţie a anului viitor putem avea un calup de corespondenţe de la Davos 2015. 

La închiderea postării: dl Andrei Ţărnea ne anunţa că Institutul Aspen ar lucra la ceva de acest fel. Perfect, unititrimitem ;) 

PS. Desigur, următoarea întrebare este: de ce nu merg liderii (civici) români la World Social Summit, forumul preocupat nu atât de creşterea economică din conturile participanţilor, ci de dezvoltarea socială a tuturor. Discuţie separată, ne ocupăm şi de ea, cu ocazia ediţiei WSF din acest an. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite