Diplomaţi români care trec la nivelul următor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşte, tot mai rapid, seria diplomaţilor români care sunt desemnaţi să servească în structurile acţiunii externe unionale sau în structuri diplomatice internaţionale.

Ministerul Afacerilor Externe se felicită pentru decizia baronesei Ashton de a-l numi pe diplomatul român Mihai Stuparu în poziţia de şef al Delegaţiei UE la Abu Dhabi.

„Numirea diplomatului român în această importantă funcţie a Serviciului European de Acţiune Externă reprezintă atât o recunoaştere a meritelor candidatului român, a experienţei acestuia în misiuni importante inclusiv în state arabe, cât şi a reputaţiei şi experienţei diplomaţiei româneşti în regiune cât şi în lume”, a apreciat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean. Aceasta reflectă, totodată, politica şi eforturile constante ale Ministerului Afacerilor Externe pentru pregătirea adecvată şi promovarea candidaţilor români competenţi, la toate nivelurile decizionale ale Serviciului European de Acţiune Externă.

Mihai Stuparu este membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României din anul 1990, a fost ambasador al României în Qatar în perioada 1999-2003, ambasador al României în Irak în perioada 2004-2009, ambasador al României în Australia în perioada 2010-2012 şi a condus, în perioada 1997-1999, Direcţia Orientul Mijlociu din Centrala MAE.

MAE aminteşte că numirea lui Mihai Stuparu în funcţia de Şef de Delegaţie UE la Abu Dhabi este a treia poziţie de conducere în cadrul SEAE, pe care România o obţine, după nominalizarea ambasadorului Viorel Isticioaia în funcţia de director general pentru Asia, în 2010, şi a lui Traian Hristea în funcţia de Şef al Delegaţiei UE la Erevan, în 2011. În acest moment, prezenţa românească în cadrul Serviciului se ridică la 18 persoane, din care 11 în Centrala de la Bruxelles şi 7 în delegaţiile UE.

În alte direcţii de carieră au apucat, recent, diplomaţii Cornel Feruţă şi Sorin Ducaru.

Cu câteva zile în urmă, aflam de numirea directorului general pentru afaceri politice din MAE, Cornel Feruţă, în funcţia de coordonator-şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică - din septembrie, diplomatul român va asigura coordonarea activităţilor interne şi externe ale AIEA.

Cornel Feruţă este diplomat de carieră cu o activitate de peste 15 de ani în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Experienţa sa în cadrul serviciului diplomatic naţional include funcţii de execuţie şi conducere în cadrul direcţiilor OSCE, Balcanii de Vest, exercitarea funcţiilor de director de Cabinet al ministrului afacerilor externe, director general pentru afaceri politice. A deţinut funcţia de Reprezentant Permanent al României la Organizaţiile Internaţionale de la Viena în perioada 2007-2012. De asemenea, experienţa internaţională a diplomatului român include funcţiile de vice-preşedinte al Consiliului Guvernatorilor AIEA (2008-2010), preşedinte al celei de-a 55-a Conferinţe Generale a AIEA (2011) şi preşedinte al celui de-al doilea Comitet Pregătitor al Conferinţei de Revizuire a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (2013).

Luna trecută era anunţată desemnarea ambasadorului Sorin Ducaru în funcţia de Asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente.

Sorin Ducaru este un diplomat de carieră cu o activitate de 20 de ani în Ministerul Afacerilor Externe. Experienţa sa include activitatea în cadrul Direcţiei de analiză politică, în funcţiile de consilier al ministrului şi purtător de cuvânt al MAE, director al Direcţiei NATO din cadrul ministerului. A deţinut funcţiile de ambasador al României la ONU, de ambasador în SUA, precum şi în calitate de Reprezentant permanent al României la NATO, deţinând în ultimele 17 luni şi poziţia de Decan al Consiliului Nord-Atlantic.

De studiat în ce măsură aceste numiri sunt o pierdere pentru MAE şi un câştig pentru România.

Pe de-o parte, se face loc pentru promovări în minister ;) Pe de altă parte, aceşti diplomaţi nu mai servesc anume ţara de origine.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite