India votează. Ce promite clasa politică?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţiile de votare indiene şi-au deschis, luni dimineaţă, porţile pentru a demara cel mai amplu exerciţiu democratic din lume, şi anume alegerile pentru Lok Sabha - Camera inferioară a parlamentului indian.

Astfel, timp de cinci saptămâni şi în cadrul a nouă etape, peste 800 de milioane de indieni sunt aşteptaţi la secţiile de vot pentru a-şi alege reprezentanţii.

În condiţiile în care numărul indienilor cu drept de vot este foarte mare, iar procesul de votare şi numărare a voturilor foarte dificil, obişnuitele urne au fost înlocuite cu maşini electronice de vot, iar în acest an, ca noutate, indieni vor putea dacă doresc, să respingă toţi candidaţii înscrişi pe listele electorale.

Deşi este o putere emergentă semnificativă la nivel global, contextul politic şi economic actual al Indiei este caraterizat în mare parte de o creştere economică în continuă cădere, un grad foarte ridicat al nivelului corupţiei, dar şi de o inflaţie galopantă. În luna noiembrie a anului trecut, rata inflaţiei a atins cel mai mare nivel din ultimii ani, ajungând la 11,16%.

Întrucât corupţia este considerată una dintre cele mai acute probleme ale economiei şi societăţii indiene, conform unei analize realizate de două organizaţii non-guvernamentale indiene, Association for Democratic Reforms şi National Election Watch, 30% dintre membrii Camerei Inferioare a Parlamentului şi 31% dintre membrii adunărilor legislative locale sunt cercetaţi penal pentru fapte de corupţie, 15% dintre aceştia fiind implicaţi în infracţiuni de corupţie foarte grave.

În acelaţi timp, India nu a reuşit nici până în acest moment să reducă semnificativ gradul de sărăcie, fiind în continuare casa a peste o treime din populaţia lumii ce trăieşte cu mai puţin de 1 dolar pe zi.

Rahul Gandhi. Poate aduce moştenirea politică voturile necesare?

Până acum, pe scena politică indiană s-au succedat la putere în mod tradiţional, două partide: Partidul Congresului, grupare politică seculară de centru-stânga şi Partidul Poporului Indian (BJP), partid de dreapta ce promovează valorile naţionalist-hinduse.

Partidul Congresului, aflat la putere în acest moment, a suferit numeroase lovituri de imagine în ultimii ani, în condiţiile în care, guvernul condus de Manmohan Singh a fost acuzat de multiple acte de corupţie. Singh, în vârstă de 81 de ani, şi-a anunţat ieşirea de pe scena politică, lăsând loc tânărului Rahul Gandhi, candidatul Partidului Congresului pentru funcţia de prim-ministru al Indiei.

Rahul Gandhi, vice-preşedintele al pratidului, provine dintr-o veche familie cu o tradiţie de decenii în viaţa politică indiană (Nehru-Gandhi), fiind fiul fostului prim-ministru Rajiv Gandhi, asasinat în anul 1991, şi al actualului preşedinte al Partidului Congresului, Sonia Gandhi.

De asemenea, el este nepotul Indirei Gandhi, la rândul său prim-ministru şi fiica lui Jawaharlal Nehru, liderul mişcării de independenţă a Indiei şi şeful primului guvern indian de după obţinerea acesteia.

Deşi s-ar putea spune că Rahul Gandhi a avut parte de cei mai buni mentori în ceea ce priveşte activitatea sa politică, acesta nu a reuşit până în prezent să convingă pe foarte mulţi dintre indieni că poate fi cel care va rezolva problema corupţiei sau că are o viziune clară asupra viitorului economiei indiene. Contracandidaţii săi îi critică promisiunile populiste şi lipsa unui plan bine articulat privind creşterea economică.

De-a lungul timpului, acesta a fost văzut ca fiind reticent în a-şi asuma un rol politic de o asemenea amploare şi nu de puţine ori i s-a reproşat prezenţa pe scena politică indiană doar pentru că provine din importanta familie Nehru-Gandhi.

Rămâne de văzut însă dacă Rahul Gandhi va reuşi să ducă la bun sfârşit dificila sarcină de a spăla imaginea Partidului Congresului şi de a aduce voturile necesare câştigării alegerilor din acest an.

Modi, creşterea economică şi polarizarea Indiei

De cealaltă parte se află Narendra Modi, candidatul din partea partidului de dreapta, BJP – Partidul Poporului Indian. În vârstă de 63 de ani, Modi ocupă de peste 13 ani funcţia de guvernator al prosperului stat din nord-estul Indiei, Gujarat. Acesta este cunoscut şi apreciat pentru modul în care a condus destinul economic al Gujaratului şi pentru politica investiţională pe care a promovat-o.

Deşi cele mai multe dintre sondajele de opinie îl declară pe Narendra Modi ca favorit în cursa electorală, nu puţini sunt cei care îl acuză că a polarizat semnificativ societatea indiană, ca urmare a ideilor naţionalist-hinduse susţinute, dar mai ales ca urmare a evenimentelor din anul 2002, când în statul Gujarat condus atunci de Modi, a avut loc o serie violenţe inter-confesionale, în urma cărora aproximativ 800 de indieni musulmani şi 250 de hinduşi şi-au pierdut viaţa, iar peste 2000 de persoane au fost rănite grav.

Deşi Modi a respins acuzaţiile conform cărora a iniţiat şi alimentat violenţele, iar Curtea Supremă de Justiţie indiană l-a absolvit de vină în anul 2012, mulţi dintre indieni încă îl consideră responsabil pentru morţii din Gujarat. Totodată, ideea că Modi ar putea fi noul prim-ministru al Indiei a agitat şi populaţia pakistaneză, majoritar musulmană, aceasta nefiind încântată ca în statul vecin să vină la putere un lider cu vederi naţionalist-hinduse puternice.

Cu toate că Modi a eficientizat economia şi industria din Gujarat şi promite să o facă pe întreg teritoriul Indiei, acestuia i se reproşază că nu promovează şi dezvoltarea serviciilor sociale pentru cele mai sărace segmente ale populaţiei, concetrându-se cu precădere pe clasa de mijloc şi elitele economice indiane.

În condiţiile în care tot mai mulţi dintre indieni îşi doresc o schimbare vizibilă a modului în care clasa politică se raportează la problemele societăţii, pe scena politică indiană a apărut un nou partid, care a reuşit să revitalizeze clasa politică, dar şi campania electorală din acest an.Platforma politică promovată de Aam Aadmi Party (AAP), partid de centru-stânga ce îl are ca lider pe Arvind Kejriwal, este bazată pe transparenţă guvernamentală, lupta anticorupţie, autoguvernare şi descentralizare politică. Reformele propuse de AAP, al cărui simbol electoral este o mătură, semnificând curăţenia ce promite să o facă în sistemul politic indian, sunt intens dezbătute in mediul online, acestea găsindu-şi numeroşi aderenţi prin intermediul reţelelor de socializare.

Şansele ca Partidul Congresului sau BJP ar putea obţine o majoritate suficientă pentru a forma singure viitorul guvern sunt foarte mici. În aceste condiţii, acestea se vor afla în situaţia de a întreprinde coaliţii de guvernare care să includă partidele regionale, destul de puternice în anumite state, dar şi reprezentanţi ai AAP.

Ultima rundă a alegerilor va avea loc în data de 12 mai, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe data de 16 mai. 


Articol semnat de Sorina Zainea, absolventă a Facultăţii de Istorie - secţia Relaţii Internaţionale din cadrul Universitaţii din Bucuresti, iar în prezent urmează Masterul Roads to Democracy al Universităţii Siegen din Germania şi colaborează ca intern cu FP România.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite