FP Romania

articolul anterior articolul urmator

Kasparov: Trump ar fi un dar din cer pentru Putin

12
7 Nov 2016 17:39:02
Defence Matters
Doi adversari: Kasparov vs. Putin.
Doi adversari: Kasparov vs. Putin.

„Putin are nevoie să răspândească haos. Iar Trump cu discursul său despre inutilitatea NATO este în avantajul lui Putin”, spune Garry Kasparov, fost campion de şah şi un celebru oponent al regimului de la Moscova. Mai mult, „Putin se amestecă serios în procesul electoral din SUA”, a declarat Kasparov pentru ziarul Pravda în timpul conferintei „Curajul de a-si asuma responsabilitatea”, organizată de Forum2000.

Un interviu realizat de Andrej Matisak pentru Defence Matters si ziarul Pravda.
 
Într-un interviu acordat ziarului Pravda, în 2007, aţi spus că timpul lucrează în favoarea opoziţiei ruse. Situaţia este complet diferită acum. Poziţia preşedintelui Putin este foarte puternică. De ce predicţia dumneavoastră nu a devenit realitate?
 
Multe lucruri au mers greşit atât în Rusia, cât şi la nivel global. Poate am fost un idealist care credea că lumea nu va tolera tendinţele autoritare în creştere din ţara mea. Am avertizat că acest lucru nu ameninţa numai poporul rus, ţările vecine, dar şi comunitatea globală. Politica de resetare a preşedintelui SUA, Barack Obama, a fost o mană cerească pentru Putin. El se putea ascunde în spatele ei pentru a-şi consolida puterea. Ştim din istorie cum funcţionează. Regimurile similare celui din Rusia pot începe prin a fi prietenoase şi deschise către lume. Dar de fiecare dată totul se termină într-o confruntare. Mai ales atunci când îşi epuizează agenda lor economică. Rezultatul este confruntarea şi o propagandă otrăvitoare ca principal instrument pentru a conserva puterea.
 
Ce ar putea să facă opoziţia pentru a preveni asta?
 
Poate că am irosit câteva oportunităţi. Mai ales în 2008-2009, când criza economică a generat incertitudine în rândul poporului rus. Dar regimul lui Putin a supravieţuit. Cu toţii ştiam că atunci preşedintele Dmitri Medvedev era doar o marionetă. Din păcate, guvernele occidentale nu au văzut lucrurile în acelaşi fel.
 
Probabil ultima şansă reală de schimbare a fost reprezentată de protestele din 2011. Dar chiar şi atunci lumea vorbea despre dialog. Este normal ca oamenii să încerce să evite conflictele. Nu pot fi blamaţi pentru asta. A existat speranţa în rândul opoziţiei ruse, susţinută şi de comunitatea internaţională, că este posibil să se schimbe regimul. Dar, apoi, Putin a devenit din nou preşedinte şi a strivit complet astfel de aşteptări.
Regimurile similare celui din Rusia pot începe prin a fi prietenoase şi deschise către lume. Dar de fiecare dată totul se termină într-o confruntare. Mai ales atunci când îşi epuizează agenda lor economică.
Ar câştiga Putin în cazul în care alegerile ar fi libere?
 
Este un nonsens să spunem aşa ceva. Putin a făcut totul pentru a împiedica alegerile libere. Este povestea clasică a unui dictator care pretinde că va câştiga alegerile democratice. Popularitatea reală a politicienilor poate fi măsurată numai atunci când există o opoziţie care critică guvernul.
 
Putin nu a participat niciodată la o dezbatere politică publică. În momentul în care dictatorii sunt expuşi, oamenii îşi dau seama că viaţa nu este atât de roz pe cât le-a fost prezentată. Discuţia despre modul în care liderii autoritari ar câştiga alegeri libere este un vechi şiretlic propagandistic. Este Putin popular? Probabil că da. După atâţia ani de regim Putin, oamenii nu cunosc nimic altceva. Ei nu-şi pot imagina că ar putea fi altcineva în locul lui Putin. Întrebarea corectă nu este cine ar trebui să vină în locul lui Putin, ci ce ar trebui să-l înlocuiască.
 
Care este răspunsul dumneavoastră?
 
Este vorba despre o schimbare a instituţiilor. Sistemul politic al Rusiei nu a fost creat pentru a fi cu adevărat democratic. Constituţia acordă preşedintelui prea multă putere. Cred că Rusia ar trebui să fie mai degrabă o republică parlamentară, cu un rol limitat al şefului statului. Multe dintre problemele politice pot fi rezolvate numai în cazul în care există o împărţire reală a puterii. Putin utilizează găurile din Constituţie şi ambiguitatea tipică a birocraţiei ruse care priveste mai intâi la ce spune şeful. Noi nu avem tradiţia şi oamenii nici măcar nu cred în statul de drept. Pentru a inversa situaţia avem nevoie de o schimbare majoră. Regimuri precum cel al lui Putin au probleme atunci când se confruntă cu un adversar egal. Ele devin vulnerabile în faţa evenimentelor din exterior.
 În epoca tehnologiei moderne, totul ţine de iluzia că Putin a fost întotdeauna un câştigător. El ştie să menţină această iluzie.
De ce credeţi asta?
 
În 1989, trupele sovietice au părăsit Afganistanul. Nu a fost o înfrângere. S-au retras într-un mod organizat. Nu a existat un haos ca atunci când americanii au părăsit Saigonul, în Vietnam, în 1975. În ciuda acestui fapt, retragerea trupelor sovietice a fost percepută ca o înfrângere. Mai ales în Europa de Est. A creat sentimentul că venise timpul să reziste şi să lupte pentru libertate. Unul dintre cele mai importante motive pentru care Putin încă se află la putere este faptul că oamenii îl percep ca fiind un câştigător. Asta nu înseamnă că a câştigat toate bătăliile. În epoca tehnologiei moderne, totul ţine de iluzia că el a fost întotdeauna un câştigător. Putin ştie să menţină această iluzie. Este o parte importantă a propagandei sale.
 
Cum demonstrăm asta?

 
În urmă cu cinci ani, Obama a spus că preşedintele sirian Bashar Assad trebuie să plece. Răspunsul lui Putin a fost ca el trebuie să rămână. Pentru ruşi şi elitele lor este un exemplu că preşedintele lor este puternic. Din păcate, abordarea agresivă a lui Putin nu este doar normală, dar a devenit o necesitate. El nu mai are niciun alt instrument pentru a-şi demonstra autoritatea. Prin urmare, întrebarea nu este unde urmează să atace, ci când. Putin nu se va opri până când nu va întâlni o rezistenţă decisivă.
 
Obama a vrut să se distanţeze de unele dintre cele mai explozive problemele internaţionale. Putin a riscat şi a umplut golul lăsat. El şi-a  crescut astfel puterea. Este o alternativă la rezolvarea problemelor economice reale ale Rusiei. Şi este în întregime susţinută în continuare de o propaganda internă permanentă. Când te uiţi la emisiunile de televiziune din Rusia, cel puţin 90% dintre ele vorbesc despre ceea ce se întâmplă în lume. Niciodată nu este vorba despre Rusia. Ca şi cum nu ar exista nimic de dezbătut în legătura cu ţara noastră.
Trump este un agent al haosului, al dezordinii. Este exact ce are nevoie Putin.
Vrea Putin ca Donald Trump să devină preşedintele Statelor Unite?
 
El lucrează neobosit pentru a-i asigura lui Trump tot sprijinul posibil. Nu am cunoştinţă de legături reale între republicani şi Rusia. Cert este însă că Trump nu şi-a publicat declaraţiile sale fiscale. Ele ascund ceva. Poate unele legături cu oligarhi ruşi, poate altceva. Dar nu vreau să intru în speculaţii. Hai să presupunem că Trump nu are nicio legătură cu Rusia sau că nu există legături între consilierii săi şi Moscova.
 
Hai să ne uităm la caracterul lui Trump. Este perfect pentru Putin. Trump este un agent al haosului, al dezordinii. Este exact ce are nevoie Putin. El nu poate câştiga atunci când se confruntă cu instituţii stabile, precum Uniunea Europeană, NATO, sau atunci când trebuie să se mişte pe coordonatele consacrate ale sistemului de securitate. Putin are nevoie să răspândească haos. Iar Trump cu discursul său despre inutilitatea NATO şi despre cum trebuie el plătit, toate sunt atuuri în favoarea lui Putin. Trump ar fi un dar din cer pentru Putin. 
Hillary Clinton vrea să refacă credibilitatea Statelor Unite. Pentru Putin acest lucru este o problemă. Trump este perfect pentru el.
Cum o vede Putin pe candidata democrată?
 
O urăşte. Poate cuvântul ură nu este potrivit. Dar cu siguranţă îi este frică de ea. Si nu din cauza discursului ei. Ci pentru că Hillary Clinton învaţă. I-am criticat sever acţiunile ei şi atitudinea lui Obama faţă de Rusia. Totuşi acum îmi este clar că Hillary Clinton vrea să refacă credibilitatea Statelor Unite. Pentru Putin acest lucru este o problemă. Trump este perfect pentru el. Astfel se explică şi de ce Putin se amestecă atât de mult în procesul electoral din Statele Unite. Americanii sunt surprinşi. Îmi este teamă totuşi că şi dacă Hillary reuşeşte să-şi păstreze avansul, vom vedea violenţe în timpul alegerilor. Putin şi KGB-ul sunt experţi în alimentarea urii şi în generarea unor probleme pe care apoi le exploatează.
 
Garry Kasparov: carte de vizită
 
  • S-a născut pe 13 aprilie 1963 la Baku.
  • La vârsta de 22 de ani a devenit cel mai tânăr campion mondial la şah, învingând campionul în exerciţiu, Anatoli Karpov.
  • În 2005, s-a retras din şahul profesionist şi şi-a început cariera politică.
  • A încercat, fără succes, să-şi depună candidatura la preşedinţie.
  • Este autorul cărţii Winter is Coming: Why Vladimir Putin and the Enemies of the Free World Must Be Stopped.
  • Trăieşte la New York.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Adrian Foangă
7.11.2016, 17:56:20

Lepra de Putin nici nu-si ascunde satisfactia la gandul ca Trump sa castige alegerile in SUA. Ar fi unul pe intelesul lui, cam ca dictatorul Erdogan. Astia se aseamana si se inteleg bine intre ei...

+5 (11 voturi)
Stefanescu Marian
7.11.2016, 18:34:16

Alt bezmetic.Matematicienii ca Nicuşor Dan şi şahiştii ca Gary Kasparov sunt total pe dinafara politicii fiindcă politica nu este logică,este iraţională.Ca urmare debitează inepţii şi mai aburesc şi poporul.

-4 (16 voturi)
Găvrila
7.11.2016, 19:02:56

Mariane. Ti se par mai putin inepti "ideile" lui ponta sau ale oricarui alt psd-ist sau pnl-ist? Daca asemenea idei exista sau sunt doar in slujba "albirii" cazierului personal? Dupa mine avantajul lui Kasparov (pe care numai prost nu-l poti banui) e ca vede lucrurile afara din cutia numita rusia iar asta-i da posibilitatea sa le vada si critic, zic io.

+4 (10 voturi)
Iulian Arion
7.11.2016, 19:29:59

"politica nu este logică,este iraţională" Asa este. Trebuie sa devina rationala, orientata catre public, in folosul cetateanului. Altfel se ajunge la revolte populare si la crime. Sa inteleg ca sunteti adeptul imprevizibilului, ilogicului in politica?

+6 (6 voturi)
Stefanescu Marian
7.11.2016, 19:37:51

CE înţelegeţi Dvs din istoria lumii?Care istorie a lumii este cronica conducerilor politice ale popoarelor.Istoria este iraţională fiindcă politica este iraţională(şi/sau invers!...).Nu poate exista logică apriorică în politică.Totul este conjunctural,niciodată o decizie politică nu poate fi fundamentată cu rigurozitate.

-8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (12)