La nivel internaţional, guvernarea şi drepturile femeii nu se înţeleg

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură video cu Farkhunda Malikzada înainte să fie omorâtă// Photo source:WikiCommons
Captură video cu Farkhunda Malikzada înainte să fie omorâtă// Photo source:WikiCommons

Guvernele de pe mapamond nu sunt întotdeauna cele mai bune aliate ale drepturile femeii, chiar şi când acestea nu afectează credinţe fundamentale ale statului, cum este hărţuirea sexuală din transportul în comun din China. Dar acestea se împotrivesc cu atât mai mult când religia face parte din guvern, iar aceasta oprimă femeile.

Feministele din China nu se lasă oprite de guvern

Activistele pentru drepturile femeii din China ce au reţinute de către poliţie în legătură cu organizarea unui protest de Ziua Internaţională a Femeii au fost eliberate şi nu au de gând să renunţe sau să încetinească activismul lor.

Protestul care trebuia să fie organizat atrăgea atenţia asupra hărţuirii sexuale din transportul în comun – un fenomen prevalent în societatea chineză şi nu numai.

Deşi acel protest nu a fost organizat, activistele consideră că munca lor nu este în zadar deoarece tinerele chineze încep să observe din ce în ce mai mult discriminarea şi misoginismul din societate şi din mass-media. – Buzzfeed, 06.07.2015

Drepturile femeii şi religia în Maroc

Părerea general asupra drepturilor femeii în Maroc este aceea că aceasta stă în opoziţie faţă de religie.

Pe de altă parte, cei care lucrează în Maroc cu drepturile omului şi ale femeii cred că lucrurile nu sunt atât de problematice deoarece şi-au construit discursul public tocmai în jurul acestei dihotomii care atrage atenţia publică. Iar discursul public este cel care mişcă lucrurile în aceste domenii. Una dintre luptele care a beneficiat de aceste discuţii este cea a schimbării codului familiei din 1990. – OpenDemocracy, 07.07.2015

Nesiguranţă pentru femeile afgane

În martie 2015, Farkhunda Malikzada a fost acuzată în mod fals de un vânzător de amulete de la un templu local că a ars un exemplar din Koran. Această dispută a fost auzită de un grup de bărbaţi din apropiere care au decis să ia legea în propriile mâini. Astfel au aruncat pietre în ea până au omorât-o, au trecut cu maşina peste cadavrul ei şi i-au dat foc.

Incidentul a provocat indignare la nivel internaţional şi a dus la proteste din partea femeilor afgane şi la pedeapsa cu moartea pentru patru dintre criminali.

Cu toate acestea, guvernul a dat înapoi şi a anunţat că pedepsele vor fi comutate în pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, fapt ce a şocat femeile din Afganistan. – PRI, 07.07.2015


Ana Budeanu este juristă. Aceasta a absolvit un Master în Drepturile Omului la Universitatea Nottingham din Nottingham, Marea Britanie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite