Lumea a votat pentru candidatul neamţ, nu pentru #aceeaşimizerie. De unde un alt premier

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a obţinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor prezidenţiale FOTO Mediafax
Klaus Iohannis a obţinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor prezidenţiale FOTO Mediafax

„Cătălin Predoiu – premier"?! Lipsă de consideraţie şi de imaginaţie. Figurile sinistre din politică ţin morţiş să demonstreze că trebuie să date jos deodată şi laolaltă, şi consemnate la podea. Electoratul le dă şansă după şansă, iar ei nu fac decât să se p... pe voturi.

Figurile oligarhiei politice curente n-au nicio morală, ştim – dar n-au nici măcar inteligenţa necesară de a înţelege momentul? Cum şi-or închipui acum faliţii din PNL & PDL că lumea le-a dat lor 55%, de drag?!

Oamenii s-au mobilizat în ţară şi au stat la cozi afară pentru candidatul perceput drept independent de Sistem, nu pentru PNL-PDL-aceeaşimizerie. Pariem?  Cele mai multe voturi au mers către fostul membru al Forumului Germanilor, altele fost date pentru ca PSD-să-nu-deţină-întreaga-putere.

Nicidecum pentru ca „îmbuibaţii şi fanfaronii" din PDL sau PNL să primească vreo putere de a guverna, la fel cum au făcut-o atât de recent. De ce i-o fi aruncat poporul peste bord în 2012? Poporul a cam avut dreptate... Pe lângă “greşelile de guvernare” (începând cu Eba, trecând prin Anastase, Blejnar et Co şi terminând cu Udrea), dreapta trebuie să ispăşească şi faptul că a pus 75% din voturile românilor în braţele PSD+UNPR+PC+PPDD (curat mizerie).

Ce avem de doi ani: un premier plagiator sărbătorit pe stadion, un ministru hoţ dovedit, unul crescut pentru guvernare de proprietarii unei case de avocatură abonate la afaceri cu statul (să amintim şi de numirea unui ministru al Energiei cu state la Petrom taman în anul revizuirii redevenţelor la energie?), nişte ministre ridicole, cumpărarea/ şantajarea primarilor, minciuni în formă continuată cu propagandă, divizarea societăţii în etnici români ortodcşi şi ceilalţi, fraude electorale culminate cu împiedicarea indezirabililor să voteze.

Nu există niciun motiv acum să înlocuim o mizerie cu alta. (Nu-mi vine să cred că spun asta în folosul PSD, dar în ultima vreme au pornit câteva direcţii de continuat - în zona IMM-urilor, a fondurilor europene.)

Pe termen scurt, poate exact de situaţia din prezent este nevoie – un preşedinte nepartizan, un guvern remaniat radical şi o Justiţie independentă tăind capete mai departe.

Iar partidele să înceapă o dură reformă internă.

Este uluitor că încă există tineri care caută (cu bunăcredinţă) politici de stânga europeană în PSD. Dezastruoasele privatizari si frauduloasele restituiri comise de baronii "stângii" nu sunt mai puţin "de dreapta" decât ale CDR şi cum s-a mai numit ‘dreapta’. În primul rând, aceşti tineri din partidul lui Iliescu care l-a crescut pe Năstase care l-a crescut pe Ponta trebuie să-i întrebe - aşa, incorect politic - pe lideri şi pe lideraşi cum şi-au dobândit averile. (Am tot auzit despre casele lui Năstase, dar nimic despre ale lui Ponta; tot avere de avocat şi demnitar.) Apoi să mute sediul partidului, din pălăţelul de pe Kiseleff,  într-un bloc delabrat din cartiere. 

La fel şi la ceilalţi. Nimeni din PDL nu a crâcnit când tata Băsescu şi-a făcut fiica eurodeputată, nici când s-a împroprietărit cu mâna celeilalte fiice - toţi au pupat conduri. Chiar şi Monica Macovei, inclusiv la recentele euroalegeri. Iar în PNL nu s-a arătat nimeni ofensat de descinderea naşului Becali. S-a împotrivit cineva? Serios? Cum, a intrat în greva foamei? Mea culpa, nu am observat.

Aşadar, nu avem ce partide schimba acum între ele la guvernare. Să-şi ispăşească fiecare păcatele acolo unde le-a prins Evoluţia. Iar omologii din partide ai manifestanţilor civici - dacă există - să-şi ia partidele înapoi.

Ar mai exista şi soluţia unei guvernări de uniune naţională, cu o formulă de all stars… Sau vreo doi ani de guvernare tehnocrată - inclusiv cu figuri din Diaspora... Eventual cu Dacian Cioloş la Agricultură sau la Fonduri Europene, cu Marian Staş la Educaţie, chiar cu aceeaşi Monica Macovei la Justiţie... Poate chiar cu un Călin Georgescu premier, să vedem cum şi-ar pune în practică măcar o parte din obiectivele proiectului de ţară pe care îl flutură în acest sens.

Comunitatea de simţiri care l-a adus pe Iohannis la Cotroceni ar putea face o asemenea solicitare. Mai ales că a şi formulat schiţe de program de guvernare reformator - Declaraţia de la Cluj şamd. Dacă X ar lăsa puloverul de manifestant pentru un blazer de guvernant? Dar cine e X? Ar putea avea şi barbă ;)

*

Pe termen mediu, preşedintele neamţ ar trebui să inspire formarea unor alte partide, şi la dreapta, şi la stânga. Desigur, preşedintele ales însuşi va fi împresurat de agenţii de pază ai Sistemului – probabil deja este. Probabil va fi vegheat, însă, ceva mai discret, şi de emisarii partenerilor strategici.

Oricum, dacă vine şi acum cu nominalizări gen Predoiu – premier, iar am votat degeaba. Aspiranţii la putere, inclusiv preşedintele, ar putea avea minima consideraţie şi imaginaţie să defileze cu alţi oameni decât cu lupi tineri dintre cei bine înfipţi în establishmentul toxic.

Bibliografie obligatorie

Moise Guran: De acord, este un moment istoric. Să fim siguri că l-am înţeles corect…

"Ar fi o greşeală din partea domnului Iohannis să încerce formarea unei noi majorităţi parlamentare. Dincolo de faptul că sintagma – toată puterea de o singură parte este periculoasă, e valabilă şi pentru ceilalţi, ACL-ul NU este reformat. Într-o măsură mai mică decât PSD-ul, dar încă într-o mare măsură, ACL-ul are probleme penale. Da, are şi lideri de anvergură locală care s-au dovedit buni gospodari (şi de la ei trebuie să plece reformarea ACL, în fond Iohannis însuşi este acest tip de lider), are şi un surprinzător de energic Cătălin Predoiu (care, totuşi, încă nu este pregătit să devină premier), dar să nu uităm totuşi că Guvernul îl dă Parlamentul, în urma unor alegeri parlamentare. Recrutarea de dezertori din PSD ar contrazice pur şi simplu spiritul declaraţiei de ne-negociere a voturilor românilor. Pe de altă parte UDMR-ul a primit de la propriul electorat un mandat aproape imperativ de ieşire de la guvernarea alături de PSD (80% voturi pentru Iohannis în secuime, dar în turul doi, deci anti-PSD). Dar nu este treaba preşedintelui să formeze majorităţi parlamentare. Treaba sa este să se asigure că guvernul va avea o majoritate (oricare) în Parlament."

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite