Narendra Modi şi noile provocări ale Indiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Narendra Modi
Narendra Modi

Narendra Modi, reprezentantul Partidului Poporului Indian (BJP), va deveni începând de luni, al cinsprezecelea prim-ministru al Indiei. Cum ar putea arăta India condusă de Modi şi cine sunt cei care se tem de ascensiunea liderului naţionalist hindus?

Rezultatele finale ale alegerilor pentru camera inferioară a parlamentului indian, Lok Sabha, au declarat câştigătoare cu o majoritate confortabilă, coaliţia condusă de BJP, grupare politică de dreapta ce promovează valorile naţionlist hinduse. Astfel, după mai bine de 25 de ani de coaliţii guvernamentale mai mult sau mai puţin stabile, India are în urma alegerilor o majoritate parlamentară bine conturată. Partidul Congresului, care s-a aflat la putere în ultimii 10 ani, nu a reuşit să obţină suficiente locuri în parlament nici pentru a constitui o forţă opoziţională semnificativă.

În vârstă de 63 de ani, Modi a ocupat până la acest moment, timp de peste 13 ani, funcţia de guvernator al prosperului stat din nord-estul Indiei, Gujarat. Acesta este cunoscut şi apreciat de cea mai mare parte a populaţiei indiene pentru modul în care a condus destinul economic al Gujaratului şi pentru politica investiţională pe care a promovat-o.

Deşi mulţi sunt cei care l-au susţinut pe Modi în campania electorală, nu puţini sunt cei care îl acuză că a polarizat semnificativ societatea indiană, ca urmare a ideilor naţionalist-hinduse avansate, dar mai ales ca urmare a evenimentelor din anul 2002, când în statul Gujarat condus atunci de Modi, a avut loc o serie violenţe inter-confesionale, în urma cărora aproximativ 800 de indieni musulmani şi 250 de hinduşi şi-au pierdut viaţa, iar peste 2000 de persoane au fost grav rănite. Deşi Modi a respins acuzaţiile conform cărora a iniţiat şi alimentat violenţele, iar Curtea Supremă de Justiţie indiană l-a absolvit de vină în anul 2012, mulţi dintre indieni încă îl consideră responsabil pentru morţii din Gujarat.

Creşterea economică între interesele corporaţiilor şi dezvoltarea incluzivă

Cu toate că Modi a mizat foarte mult în campania electorală pe dezvoltarea economică a statului Gujarat pe care promite să o reproducă la nivelul întregului teritoriu indian, numeroase voci au criticat modul în care acesta înţelege să crească şi să eficientizeze economia indiană, promovând interesele marilor companii şi corporaţii în detrimentul celor mai sărace segmente ale populaţiei. Lipsa din planurile economice propuse de Modi a unei dezvoltări incluzive este principala acuză ce i se aduce la acest capitol, în condiţiile în care, în India trăieşte peste o treime din populaţia lumii ce supravieţuieşte cu mai puţin de 1 dolar pe zi.

Succesul economic al statului Gujarat realizat în perioada în care Modi a fost guvernator este şi el pus sub semnul întrebării de către unii economişti ca Maitreesh Ghatak (London School of Economics) şi Sanchari Roy, care susţin că nu există suficiente dovezi sistemice pentru a evalua ca fiind de succes performanţa economică înregistrată de statul Gujarat condus de Modi, comparativ cu ritmul de creştere înregistrat anterior în Gujarat. Aceştia subliniază de asemenea că diferenţele dintre rata de creştere înregistrată în Gujaratul lui Modi şi creşterea înregistrată la nivelul întregii Indii ar trebui să fie semnificativ mai mare pentru a se putea vorbi de un efect Modi asupra creşterii economice, aşa cum a fost prezentat în mod constant în presa indiană, dar şi internaţională.

Shakuntala Banaji, lector la London School of Economics, a declarat pentru Deutsche Welle că nu consideră statul Gujarat un succes economic, subliniind că Modi este un politician ce promovează doar interesele elitelor economice şi nu pe cele ale întregii populaţii, promiţând oamenilor de afaceri apropiaţi lui prioritatea pe piaţa de afaceri indiană.

În ciuda acestor voci, cei mai mulţi dintre indieni speră ca Modi să revitalizeze economia indiană, afectată serios de numeroasele acte de corupţie înregistrate în ultimii ani, inflaţia galopantă şi scăderea importantă a ratei de creştere economică. Între timp, aşa cum Foreign Affairs arată, comunitatea oamenilor de afaceri indieni, dar şi numeroase companii internaţionale se arată încântate de venirea lui Narendra Modi la conducerea Indiei. Totodată, bursa indiană a înregistrat creşteri semnificative la momentul anunţării rezultatelor finale ale alegerilor. Faptul că partidul lui Modi a obţinut majoritatea în cadrul parlametului indian, îi determină pe oamenii de afaceri să fie încrezători în punerea în aplicare a ideilor propuse de Modi, fără a se mai îngrijora de eventualele piedici pe care opoziţia le-ar putea pune.

Retorica hindusă şi minorităţile indiene

Retorica hindusă promovată de Narendra Modi nu doar pe parcursul campaniei electorale, ci în întreaga sa carieră politică, este vazută de mulţi analişti şi reprezentanţi ai societăţii civile ca o ameninţare a democraţiei şi secularismului indian. Foarte mulţi dintre aceştia se tem de o posibilă înrăutăţire a situaţiei minorităţilor din India, nu doar religioase, dar şi etnice şi sexuale. În India trăiesc la ora actuală peste 177 de milioane de indieni musulmani.

Agenda bazată pe principiile hindutva ce sprijină valorile culturale şi naţional-hinduse şi protecţia intereselor populaţiei majoritare hinduse în detrimentul populaţiilor minoritare, a determinat numeroşi reprezentanţi ai minorităţilor şi activişti ai drepturilor omului să îşi afirme îngrijorarea cu privire la ascensiunea lui Modi la conducerea Indiei. Aceştia consideră că egalitatea socială, valorile seculare şi armonia comunitară vor fi puse serios la încercare în următorii ani.

Binecunoscutul scriitor de origine indiană, Salman Rushdie, a subliniat în cadrul unei conferinţe publice că libertatea de expresie va fi atacată şi limitată într-o Indie condusă de guvernul lui Modi.

"Dacă libertatea de exprimare şi libertatea religioasă sunt ameninţate, iar importante segmente ale societăţii trăiesc cu frică pentru siguranţa lor, atunci o astfel de societate nu se poate spune că este o democraţie adevărată", a declarat Rushdie.Arundhati Roy, o cunoscută voce indiană ce activează pentru respectarea drepturilor omului a mers chiar mai departe, declarând pentru cotidianul Dawn că ”acum avem un guvern totalitar ales democratic”, subliniind că opoziţia şi rezistenţa de orice tip vor fi eradicate în India lui Modi.

Modi şi afacerile externe

În ceea ce priveşte viitorul rol în regiunea sud-asiatică, acesta ar putea fi reevaluat în condiţiile în care declaraţiile conflictuale ale lui Modi referitoare la indienii musulmani sau comunităţile de imigranţi au agitat spiritele cu precădere în statul vecin, Pakistan, unde populaţia majoritar musulmană, dar şi unii lideri politici şi militari privesc cu secepticism venirea la conducerea Indiei a unui lider cu vederi naţionalist-hinduse puternice. Cu toate acestea, unii dintre analiştii de politică externă consideră că relaţiile cu Pakistanul nu vor fi puse şi mai mult la încercare, întrucât interesele economice ale celor două state, conduse acum de doi politicieni foşti oameni de afaceri, vor prevala în faţa celor de ordin militar.

Viitoarea relaţie bilaterală a Indiei cu Statele Unite a fost pusă în discuţie de numeroase ori în timpul campaniei electorale, întrucât se presupune că Narendra Modi ar putea tensiona relaţiile ca urmare a faptului că în anul 2005, Statele Unite nu i-au acordat viza de intrare pe teritoriul american în condiţiile în care asupra acestuia aplanau acuzaţiile privind violenţele din Gujarat din anul 2002. Manjari Chatterjee Miller a subliniat într-un articol publicat în Foreign Affairs că este puţin probabil că Modi îşi va lăsa resentimentele personale să îi afecteze politicile ce vizează relaţiile cu un partener atât de important. Preşedintele Barak Obama chiar l-a sunat pe Modi pentru a-l felicita în mod oficial pentru victoria obţinută.

Pe de altă parte însă, relaţiile cu Rusia par să fie pe lista de priorităţi ale noului lider de la New Delhi, acesta chiar menţionând într-un mesaj twitter după câştigarea alegerilor, că prietenia ruso-indiană a trecut testul timpului, iar relaţiile dintre acestea se vor extinde si aprofunda în mai multe arii de cooperare.


Sorina Zainea este absolventă a Facultăţii de Istorie - secţia Relaţii Internaţionale din cadrul Universitaţii din Bucureşti, iar în prezent urmează Masterul Roads to Democracy al Universităţii Siegen din Germania - şi colaborează ca stagiar cu revista FP România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite