Oamenii FP ai anului 2013 – şi care-i treaba cu Ucraina, Ungaria şi Iranul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre recomandările ediţiei locale: analiza resurselor umane ale extremei drepte maghiare. (Foto: Reuters)
Una dintre recomandările ediţiei locale: analiza resurselor umane ale extremei drepte maghiare. (Foto: Reuters)

Inclusiv prin acest onorantul proiect editorial Global Thinkers – onorant pentru cei listaţi ca şi pentru cei care au întocmit lista –, FP este cam singura publicaţie din România care se ocupă, la înalte standarde editoriale, de ceea ce este cu adevărat important în lume. De pildă, în această ediţie, gânditorul global Robert D. Kaplan sugerează că antichitatea târzie indică anarhia care stă să vină.

Nota editorilor la ediţia FP România nr. 37 (noiembrie/ decembrie 2013) 

Pentru a cincea oară, editorii FP au agregat o listă globală a celor care, de-a lungul anului, au creat diferenţe semnificative în politică şi afaceri, societate, tehnologii, ştiinţe sau arte. Pentru ca lista să fie relevantă global, editorii americani au cotrobăit prin jurnale academice şi reviste de business sau literare, au întrebat numeroşi oficiali şi varii experţi de pe şase continente. Apoi au selectat o sută şi ceva de nume şi fapte din miile adunate. Unii dintre cei reţinuţi pe lista finală sunt binecunoscuţi, alţii erau mai curând necunoscuţi în afara cercului activităţii lor. Nu sunt toţi îngeri. „Unii au prea mult succes, alţii au scopuri şi motivaţii amestecate”, îşi asumă editorii americani. Câţiva nu au reuşit încă ce intenţionează, adică să aducă pace stabilă în lume sau să salveze planeta – cei mai mulţi, însă, au reuşit cu peste de măsură, spărgând bariere. Reuşite care sunt rezultatul talentului şi dedicaţiei lor, dar ne folosesc tuturor.

De data aceasta, Gânditorii Globali nu au mai fost numerotaţi de la 1 la 100, ci grupaţi în clustere, generale sau cerute de spiritul timpului. De aceea, primul grup îi include pe principalii actori ai statului supraveghetor şi pe contestatarii lor – cea mai importantă istorie a acestui an. Pentru a evidenţia şi mai bine greutatea numelor din listă, editorii americani au împănat-o cu articole care detaliază faptele evidenţiate. În prima asemenea contextualizare, scriitorul şi publicistul american William T. Vollmann, socotit „un Orwell al zilelor noastre”, arată, prin chiar exemplul propriu, cum trăiesc americanii monitorizaţi de propriul stat. Foarte interesant! În România, suntem încă prea marcaţi de ubicua supraveghere din timpul comunismului pentru a mai constata ceva „orwelian” în ziua de azi.

În funcţie de cantitatea de optimism a fiecăruia, luând act de adversarii eroilor din lista anuală FP, unii s-ar putea simţi împăcaţi să afle că şi la noi e ca la toată lumea. Pentru acest sentiment, citiţi întâi editorialul de pe ultima pagină, al şefului ediţiei internaţionale, David Rothkopf (autor al lucrării Superclass, tradusă şi în română): „Puţine îi unesc astăzi pe locuitorii planetei mai mult decât convingerea că oficialii publici nu sunt capabili să se ridice la nivelul aşteptărilor şi al provocărilor vremurilor noastre: sunt prea corupţi, prea consecvenţi sau prea egoişti pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor, pe care ar trebui, de fapt, să-i slujească.”

Inclusiv prin acest onorant proiect editorial – onorant pentru cei listaţi ca şi pentru cei care au întocmit lista –, FP este cam singura publicaţie din România care se ocupă, la înalte standarde editoriale, de ceea ce este cu adevărat important în lume. De pildă, în această ediţie, gânditorul global Robert D. Kaplan sugerează că antichitatea târzie indică anarhia care stă să vină.

FP România nu este doar o adaptare, ci o versiune adăugită. În această ediţie, interesul redacţiei române s-a fixat pe vecinele Ucraina, Ungaria şi Iran. În timp ce scria articolul pentru FPR, autoarea, Liliana Popescu, lupta să ridice o baricadă a societăţii civile româno-polone întru susţinerea cauzei ucrainenilor pro-europeni – cauză care este şi a noastră. Apoi, un expert maghiar ne-a explicat de ce prinde atât de bine extremismul de dreapta în Ungaria. Iar Antonia Colibăşanu a subliniat cu roşu ideea Rusiei că un pact al SUA cu Iranul, în curs de realizare, anulează argumentaţia americană în favoarea amplasamentului de la Deveselu.

O ediţie peste alta, partenerii americani consideră că „a fost un an bun pentru FP”, plin de revelaţii teribile. Bun şi pentru FP România, de vreme ce am adăugat revistei zeci de pagini, în, nu-i aşa, plină criză a presei quality pe hârtie. Vom începe anul la fel de bine, cu încă o ediţie specială şi extinsă, care va evidenţia de data aceasta numele din România care mişcă ţara prin puterea ideilor şi a faptelor. Un an bun vă dorim şi Dvs., plin de lecturi relevante. – Editorii români 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite