OSCE: Armenia şi Azerbaidjan trebuie să se pregătească pentru pace

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
OSCE recomandă adoptarea unui acord cadru privind reglementarea conflictului din Nagorno-Karabah.
OSCE recomandă adoptarea unui acord cadru privind reglementarea conflictului din Nagorno-Karabah.

Grupul OSCE de la Minsk a emis o declaraţie comună privind reglementarea conflictului azero-armean. Potrivit serviciului de presă de la Kremlin, în declaraţia comună semnată de preşedinţii Vladimir Putin, Barack Obama şi François Hollande se spune:

„Noi, preşedinţii statelor copreşedinte ale Grupului OSCE de la Minsk – Rusia, Statele Unite şi Franţa – vom continua asistarea părţilor implicate în conflictul din Nagorno-Karabah pentru a ajuge la o soluţie durabilă şi paşnică. Ne exprimăm regretul vis a vis de faptul că părţile implicate în conflict au căutat mai mult să-şi sporească propriile avantaje, decât să încerce să găsească soluţii bazate pe interese reciproce.

Rămânem ferm convinşi că prevederile cuprinse în declaraţiile statelor noastre din ultimii ani trebuie să constituie baza unei soluţii juste şi durabile a conflictului din Nagorno-Karabah. Aceste poziţii ar trebui privite ca parte unitară, deoarece orice încercare de a prefera sau a elimina una dintre aceste luări de poziţii, reduce posibilitatea adoptării unei soluţii echilibrate.

Reiterăm faptul că doar negocierea pentru identificarea unei soluţii poate duce la pace, stabilitate şi reconciliere, deschizând noi oportunităţi de dezvoltare regională şi de cooperare. Folosirea forţei militare, care s-a dezvoltat ca urmare a situaţiei actuale de confruntare şi instabilitate, nu va rezolva conflictul. Reluarea ostilităţilor ar avea consecinţe dezastruoase pentru populaţia din regiune, ducând la pierderi umane, distrugeri, creşterea numărului de refugiaţi şi costuri financiare imense. Cerem insistent ca liderii părţilor implicate în conflict să-şi reafirme angajamentul faţă de principiile Actului final de la Helsinki de renunţare a utilizării forţei sau ameninţării cu forţa, respectării integrităţii teritoriale, drepturilor omului şi dreptului la auto-determinare.

De asemenea, facem apel către părţile beligerante să se abţină de la acţiuni sau declaraţii care ar putea spori tensiunile din regiune şi ar duce la escaladarea conflictului. Liderii statelor ar trebui să-şi pregătească propriul popor pentru pace, nu pentru război.

Ţările noastre sunt pregătite să acorde asistenţă părţilor aflate în conflict, dar responsabilitatea de a pune capăt conflictului aparţine doar lor. Suntem ferm convinşi că întârzierea adoptării unui acord-cadru echilibrat, care să ducă ulterior la un acord de pace general, este inacceptabilă, şi îndemnăm liderii Armeniei şi Azerbaidjanului să se concentreze asupra problemelor deschise venind, în acelaşi timp, cu o nouă abordare”.

Ţîbrigan Nicolae - absolvent al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, expert Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite