Rusia îşi intensifică prezenţa militară în Caucazul de Sud

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a promis că va moderniza baza sa militară din Armenia, continuând în acelaşi timp să sprijine logistic forţele aeriene armene. Toate acestea în contextul livrării de armament din partea Moscovei pentru rivalul strategic Azerbaidjan.

Nu este clar cum se va depăşi această situaţie paradoxală, însă, conform experţilor armeni, Rusia nu este preocupată să liniştească opinia publică de la Erevan care acuză Rusia de „trădare” şi practicarea dublelor standarde.

În cadrul vizitei întreprinse în Armenia de Secretarul General al Organizaţiei de Securitate Colectivă (OTSC), Nikolay Burdiuja, au fost stabiliţi paşii pentru sprijinul oferit din partea Moscovei pentru o bază militară a OTSC în Armenia.

Modernizarea bazei militare ruse 102 de la Gyumry, situată în nordul Armeniei, în apropierea frontierei cu Turcia, şi a bazei aeriene de la Aeroportul Erebuni (Erevan) va începe în acest an şi va avea o continuitate pentru următorii ani, a declarat şeful Consiliului Naţional de Securitate, Artur Bagdasaryan, după o întrevedere cu Nikolay Burdiuja, transmite RIA Novosti.

Intensificarea prezenţei militare ruse în Caucazul de Sud se realizază în contextul creşterii exporturilor de armament rus din domeniul aviaţiei. Avioanele de luptă deţin o cotă de 40 la sută din totalul exporturilor de arme ruseşti în 2012, păstrând un trend de creştere în ultimii ani, a declarat un înalt oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării.

„Structura exporturilor de arme rămâne aceeaşi”, a declarat Alexander Fomin, şeful Serviciului Federal rus pentru Cooperare Tehnico-Militară (FSMTC), în cadrul unui interviu pentru Eho Moskvî.

„În 2012, exportul de unităţi pentru forţele aeriene dispune de o pondere de 40 la sută, urmate de armamentul pentru forţele terestre de circa 28 la sută, de echipamentele de apărare anti-aeriană care deţin 16 la suta, echipamentele navale de 13 la sută, urmate de aproximativ 3 la sută export de alte elemente ", a declarat Fomin.

Avioanele de luptă Sukhoi Su-27/30 Flanker şi Mikoian MiG-29 Fulcrum, elicopterele militare de luptă Mi-24/35, elicopterele de transport Mi-17 şi Kamov Ka-28/31 sunt printre unităţile cele mai bine vândute din segmentul de aviaţie ale Federaţiei Ruse.

Acestea vor continua să fie printre cele mai comandate în următorii cinci-zece ani, potrivit estimărilor analiştilor industriei de apărare ruseşti.

Rusia, care a avut vânzări de armament anul trecut în valoare de 15,2 miliarde dolari, deţine al doilea loc în lume printre exportatorii de arme, după Statele Unite ale Americii.

Exportatorul de arme rus Rosoboronexport a declarat, săptămâna trecută, că începând cu 1 iunie portofoliul de comenzi a fost de 34 de miliarde de dolari. Rusia furnizează în prezent arme şi echipamente militare către 66 de ţări, şi a încheiat acorduri privind cooperarea militară cu 85 de ţări.

Principalii clienţi ai Rusiei sunt India, Algeria, China, Venezuela, Malaezia şi Siria. Vietnam, de asemenea, s-a afirmat ca un cumpărător important în 2010, atunci când a semnat un acord pentru a cumpara submarine, avioane şi alte echipamente militare.

Ţîbrigan Nicolae – absolvent al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, expert Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite