Top 100 FP România/ 2014 - oameni şi idei care mişcă ţara în bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lista Top 100 FP România/ 2014 este inclusă în ediţia FPR nr 44 (feb/ mar 2015).
Lista Top 100 FP România/ 2014 este inclusă în ediţia FPR nr 44 (feb/ mar 2015).

Pentru al patrulea an, în trena listei FP 100 Global Thinkers realizată de redacţia de la Washington, redacţia de la Bucureşti a agregat o listă cu peste 100 de nume din România care mişcă ţara în bine, cu puterea faptelor sau a ideilor – anul de referinţă: 2014. Ca şi în ediţiile anterioare, am acordat o atenţie aparte numelor şi faptelor autohtone cu deschidere internaţională.

Cea de-a patra ediţie a Top 100 FP România/ Oameni şi Idei care mişcă ţara în bine este publicată în ediţia FP România nr. 44 (feb/ mar 2015).

Vedeţi şi Premiile FP România 2015, aferente acestei liste, înmânate în cadrul Galei FP România 2015.

I. Politică/ Administraţie/ Justiţie

Finalul anului trecut, şi al 25 de ani de tranziţie, a adus un preşedinte votat pentru a fi „altfel” – susţinătorii din stradă i-au pus pe masă şi foaia de parcurs. Cu tot ce i s-a imputat Guvernului, nu doar în perioada electorală, câţiva miniştri au punctat pozitiv. Avem un nou comisar european şi propunători de politici din afara sistemului politic – iar un tată a modificat o practică politică din Educaţie!

II. Relaţii internaţionale

Avem un ministru de Externe ca şi technocrat – şi un şef de Stat Major General cu experienţa conflictelor deschise. Am aflat cum necesităţi româneşti pot deveni politici ale UE – şi ce politici ne recomandă aliatul american. Prima ambasadoare a României şi cel mai longeviv consilier prezidenţial pentru securitate naţională povestesc din culisele funcţiilor. Plus diplomaţie culturală – şi chiar masonică!

III. Economie/ Afaceri

Am găsit în agricultura din România mari afaceri autohtone – şi chiar inovaţie cu potenţial global. Industriile ne-au convins (nicio revelaţie) că statul poate fi un proprietar cu profit – dar şi că (aberant) regiile şi primăriile pot pune beţe în roate producătorilor autohtoni. Am găsit noi companii locale care se dezvoltă în străinătate – ca şi companii străine care pot dopa industriile locale. Am mai găsit creativitate în marketing – şi interes pentru etică în afaceri.

IV. Social

Avem buni samariteni locali şi filantropi din străinătate. Apar noi feluri de antreprenori sociali – pe bani româneşti sau europeni. Se consolidează sisteme de strângere de fonduri şi reţele de voluntariat pentru cauze sociale. Fete rome dau tuturor lecţii de reuşită în viaţă – iar străini aşezaţi în România ne dau tuturor lecţii de reuşit ca societate.

V. Educaţie

Avem dascăli care ţin aprinsă lumina educaţiei prin sate. De anul trecut avem şi un sistem de plasare a unor educatori supercalificaţi în comunităţi altfel defavorizate. Avem licee cu programe unice, de replicat – şi o nouă colecţie de medalii la olimpiadele internaţionale. Avem absolvenţi redutabili, în ţară şi în străinătate, educatori pentru copiii supradotaţi – şi executivi care pledează pentru etică în afaceri.

VI. Cercetare-Inovare

Cercetătorii din toată lumea vin deja la Măgurele. Am numărat şi 17 români premiaţi, dintr-un foc, anul trecut, pentru excelenţă în cercetare. Plus alţi câţiva. Avem un cercetător cu stofă de ministru al Cercetării. Şi studenţi care uşurează probleme apăsătoare – ca şi o academie de vară, insulară.

VII. Cultură

Avem restauratori de fresce medievale şi arhitecţi care ne arată cât de modernişti suntem. Avem muzicieni străini care ne deschid ochii la minunăţiile folclorice locale şi muzicieni români care ne racordează la artele noi ale lumii. Avem un nou moralist român la Paris şi un danez la bagheta baletului naţional – şi un fizician care scrie pe limba noastră.

VIII. Media

Din presă am aflat anul trecut cum votează analfabeţii. Am aflat şi că „nu mor reporterii când vor contabilii” – şi cum poate să nu moară însăşi presa tipărită (ba dimpotrivă, să-şi plătească bine angajaţii). Am mai aflat şi că românii ascultă tot mai mult radio sau că un teatru poate pune în scenă jurnalism cultural de calitate.

IX. Idei & Proiecte

Avem strategi şi gânditori critici, în facultăţi româneşti şi universităţi străine, în cluburi de idei – ba chiar şi în presă. Avem proiecte de ţară alternative şi proiecte de îmbunătăţire punctuală a guvernării. Plus proiecte de circulaţie internaţională a ideilor sau proiecte lucrative bazate pe idei.

X. Cariere

Avem academicieni de onorat. Avem veterani ai vieţii spirituale care rămân activi civic – şi profesoare de civism, care au impus discipline. Avem autori multi-premiaţi – şi editori care au semnat colecţii. Încheiem lista semnalând cariere în domenii poate neaşteptate aici, dar la fel de potrivite.
 

note

Pentru documentarea necesară întocmirii listelor anuale 100 FP România folosim surse publice, mai ales presa română. Mulţumim jurnaliştilor care identifică, culeg şi transmit astfel de informaţii pozitive şi fac asemenea portrete inspiraţionale. 

Pentru următoarea ediţie a listei Top 100 FP România (2015), la care lucrăm tot anul, aşteptăm şi sugestiile publicului prin intermediul canalului facebook Top 100# FP România

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite