FP Romania

articolul anterior articolul urmator

Vă invităm la dezbaterea „Percepţii şi realităţi în relaţiile româno-maghiare”

1
1 Oct 2013 12:24:28
Master FP România
Sondaj INSCOP Research: 29% din români cred că relaţiile româno-maghiare sunt rele
Sondaj INSCOP Research: 29% din români cred că relaţiile româno-maghiare sunt rele

Fundaţia Universitară a Mării Negre, ziarul Adevărul şi revista Foreign Policy vă invită astăzi la dezbaterea „Percepţii şi realităţi în relaţiile româno-maghiare”.

Dezbaterea va avea ca punct de plecare rezultate ale unui sondaj de opinie pe această temă realizat de Inscop Research la comanda ziarului Adevărul în cadrul proiectului Adevărul despre România.

Vor participa la dezbatere diplomaţi, oameni de afaceri, sociologi, antropologi specialişti în relaţiile româno-maghiare.

Dezbaterea va fi moderată de prof. dr. Dan Dungaciu, Preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre şi de Ion M. Ioniţă, Senior editor Adevărul şi Redactor-şef al revistei Foreign Policy Romania.

Evenimentul va avea loc astăzi, 1 octombrie 2013, ora 16,00, la Casa Oamenilor de Ştiinţă (Piaţa Lahovari nr. 9, sector 1, Bucureşti).

Listă vorbitori în ordine alfabetică:

 1. Csaba Asztalos, Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării
 2. Ambasador Sergiu Celac, fost ministru de externe, membru în Consiliul Director al Fundaţiei Universitare a Mării Negre
 3. Darie Cristea, Director ştiinţific al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, coordonator proiecte Inscop Research
 4. Călin Cotoi, antropolog, conferenţiar universitar, Universitatea din Bucureşti
 5. Ambasador Ioan Donca, fost ambasador în Ungaria, China şi Rusia, membru în Consiliul Director al Fundaţiei Universitare a Mării Negre
 6. Dan Dungaciu, preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre
 7. György Frunda, consilier al primului ministru pe probleme juridice, internaţionale şi de minorităţi
 8. Ion M. Ioniţă, senior editor Adevărul, redactor şef Foreign Policy România
 9. Luca Niculescu, realizator radio şi TV, expert pe politică externă
 10. Petrişor Peiu, fost consilier  economic al primului ministru al României, expert economic
 11. Remus Ştefureac, director general Inscop Research
 12. Reprezentant al Asociaţiei oamenilor de afaceri maghiari din România


Vă aşteptăm.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mihai Ion Turcu
11.10.2013, 15:54:45

Personal fac distinctie intre ungurii transilvaneni si ungurii din ungaria, mai disting intre nobilimea ungarica si populatia de etnie maghiara. Relatia istoric alterata intre statul nobiliar ungar si populatia romaneasca din Transilvania, incepind cu Andrei al II-lea, dar in special cu dinastia Anjou, pinain 1918, nu este in relatie cauzala cu etnicitateaci curegimul nobiliar din Transilvania si discriminarea romanilor din motive initial religioase (catolici-schismatici) cuefectele ei privind drepturile de proprietate, de reprezentare si politice ale romanilor sub regim nobiliar ungaric. Adversitatile moderne, au ca fundament pe cele istorice, in fapt cu temeiurile originare anulate, preluate de liberalii conservatori unguri,1848 , in ideea moderna a constituirii unui stat national ungar in granitele Regatului Ungariei, acela stat multietnic, proiect necesitind ungarizareaalerta, fortata a populatiilor slave si romaneasca din regat. Conflictul etnic a constituit numitorul comun al ostilitatilor si agresiunilor de toate felurile. Actual populatia ungarica din Transilvania este nerealist mentinuta in siajul iredentismului ungar, curetorica corespunzatoare , ceea ce induce animozitati gratuite si agresivitate ocazionala. Romanii si ungurii transilvaneni seconsidera unii pe altii autohtoni, doar ca ungurii,de data aceasta in masa, cred caar trebui sa detina rol hegemonic in Transilvania. Util ar putea fi ca populatiile statelor centraleuropene, care aumulte caracteristici comune si istorie concrescuta, sa alcatuiasca un grup european specific bine consolidat, in cadrul Confederatiei Europene, simai utilin interes comun, in cadrul posibilei federatii europene.