11 nou-născuţi au murit în două zile la o maternitatea publică din Tunis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Tunis Webdo
FOTO Tunis Webdo

11 nou-născuţi au murit în aceeaşi maternitate între joi, 7 şi vineri, 8 martie, în Tunisia. Ministrul Sănătăţii, Abderraouf Cherif a demisionat în acest weekend în urma scandalului provocat de tragedie, relatează AFP.

Guvernul tunisian a comunicat pe pagina sa de Facebook, sâmbătă seara, că prim-ministrul Youssef Chahed a acceptat demisia lui Abderrauf Cherif, ministrul tunisian al sănătăţii. 

Şeful guvernului a făcut o vizită la secţia de maternitate din spitalul public din Rabta al capitalei.  

"Cei care sunt responsabili pentru orice încălcare vor fi urmăriţi penal", a spus Youssef Chahed aflat la faţa locului, după ce indignarea opiniei publice declanşată de aceste decese atrage atenţia asupra unei degradări dramatice al sistemului de sănătate.

"Vor exista întâlniri săptămâna viitoare cu toate structurile din sectorul sănătăţii pentru a evalua toate problemele", a adăugat premierul într-o emisiune, mai informează LCI.

Imaginile părinţilor care părăsesc spitalul cu corpurile copilului lor în cutiile de carton au şocat  şi mişcat profund societatea tunisiană. 

 Anchete sanitare şi judiciare sunt în derulare.

De la anunţarea deceselor, o organizaţie medicală, Organisation Tunisienne des Jeunes Médecins( n. r. Organizaţia Tunisiană a Tinerilor Medici) suspectează o infecţie declanşată de un produs alimentar. Preşedintele organizaţiei, Jed Henchiri a denunţat responsabilitatea colectivă : "Noi, medicii şi asistenţii medicali suntem şi noi responsabili pentru că acceptăm să lucrăm într-un mediu şi în condiţii atât de precare", acesta adăugând că produse expirate au ajuns de mai multe ori în spitalele publice, fără ca cineva să fie responsabilizat.

Jed Henchiri mai e de părere că o simplă demisie politică nu ameninţă cu nimic rădăcina problemei : "Noi toţi suntem responsabili: cel care dă mită, cel care acceptă, cel care nu denunţă greşelile, cel care se preface că nu a văzut ce se întâmplă. Responsabilitatea colectivă nu se referă doar la acest dezastru, ci la situaţia generală a sectorului, fie prin tăcere, prin participare, fie prin faptul că nu se face plângere. Trebuie să se înţeleagă că există cetăţeni care nu se plâng, care acceptă mediocritatea. Există, de asemenea, medici care trăiesc cu această mediocritate lucrând  zi de zi în astfel de condiţii ", a explicat preşedintele organizaţiei, citat de Huffpost Tunisie.

Sâmbătă seara, Ministerul Sănătăţii a declarat  că decesele au fost "probabil" cauzate de un „şoc septic" din cauza unei infecţii de sânge. Elementele investigatiei curente sunt directionate catre o infectie nosocomiala severă, contractata in timpul spitalizarii, al carei punct de plecare este un produs alimentar parenteral,  adică administrat pe cale intravenoasă.

"Au fost luate măsuri de prevenire şi tratament pentru a evita alte victime" şi "pentru a asigura sănătatea altor bebeluşi în maternitate", a declarat sâmbătă Ministerul Sănătăţii, fără a mai preciza dacă există şi alţi nou-născuţi infectaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite