În lume

articolul anterior articolul urmator

523 de ani

6
13 Oct 2015 23:56:43
Caterina Preda
Theodor de Bry,Soldaţii lui Columb taie mâinile indienilor Arawak care nu îndeplinesc cota minieră (1590).
Theodor de Bry,Soldaţii lui Columb taie mâinile indienilor Arawak care nu îndeplinesc cota minieră (1590).

Cristofor Columb este considerat în Europa şi în Statele Unite ale Americii ”cel care a descoperit” America deşi pe teritoriul acesteia ajunseseră deja europeni încă din secolul X şi popoare din Polinezia, cu mult înaintea lui Columb. În ultimele decenii, ziua Rasei, ziua Americii, sau Columbus Day (SUA) este din ce în ce mai contestată şi pe bună dreptate.


”În 1492 nativii au descoperit că erau indieni,

au descoperit că trăiau în America,

au descoperit că erau goi,

au descoperit că exista păcatul,

au descoperit că trebuiau să se supună unui rege şi unei regine din altă lume

şi unui zeu din alt cer,

şi că acest Dumnezeu a inventat vina şi hainele

şi a ordonat să fie ars de viu cine adora soarele şi luna şi pământul şi ploaia care-l udă”

(Eduardo Galeano)

Ca în fiecare an, prima întâlnire cu studenţii în cadrul cursului meu de Politică şi societate în America latină de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti are loc în jurul datei de 12 octombrie şi tema ”descoperirii de către Columb” a Americii revine mai ales dintr-o perspectivă critică. M-am gândit că ar fi interesant să reiau şi aici dezbaterile din jurul acestei date care deşi contestată pentru semnificaţia ei, rămâne o dată importantă pentru America latină.

Istoria eurocentrică a Indiilor

Istoria eurocentrică a Americii latine începe cu data de 12 octombrie 1492 când Cristofor Columb încheia prima sa călătorie către ”Lumea nouă” ajungând în insulele Bahamas. În ciuda unei prezenţe europene cu mult înaintea sosirii lui Columb, acesta este încă celebrat drept ”cel care a descoperit America”. Vikingii au fost însă primii care au ajuns pe teritoriul american venind din Europa, iar Leif Erikson ar fi fost primul european care fonda un aşezământ pe teritoriul Canadei de astăzi cu 500 de ani înaintea lui Columb.

În octombrie 1492, Columb întâlnea Arawaks pe care îi numea în mod eronat indieni ca şi pe ceilalţi întâlniţi în restul insulelor crezând că a ajuns în Indii. Printr-un requerimiento colonizatorii spanioli cărora Columb le-a deschis calea către îmbogăţire rapidă, preluau în numele Coroanei spaniole pâmântul indigenilor cărora li se oferea dreptul de a munci pentru un stăpân în schimbul unui tribut (în aur).

Las Casas şi distrugerea Indiilor

Deşi încă de foarte devreme Bartolome de Las Casaas a relatat în O scurtă istorie a distrugerii Indiilor(1552) dezastrul provocat asupra populaţiilor locale în urma sosirii europenilor, sistemul instaurat ca urmare a cuceririi de către spanioli a acestor teritorii a continuat. Las Casas, care este primul preot care serveşte pe teritoriul Indiilor occidentale, are apoi o encomienda adică o moşie pe care lucrează sclavi indigeni, descrie groaznicele masacre la care este martor în Cuba. Las Casas, martor al unui genocid încearcă să propună coroanei spaniole o serie de reforme începând cu 1516.

Scriind despre Cuba Las Casas aminteşte ”Trăiau acolo mai mult de cinci sute de mii de suflete, iar azi nu mai rămâne nimeni. Spaniolii au ucis toţi locuitorii transportându-i pe insula Hispaniola (pe care şi-o împart azi Haiti şi Republica Dominicană) unde nu mai erau.”[1] Şi adaugă ”În aceşti patruzeci de ani, mai mult de 12 milioane de suflete, bărbaţi şi femei au murit în mod nedrept din cauza tiraniei şi a operelor infernale ale creştinilor.”[2]

După genocidul populaţiilor locale, colonizarea şi organizarea unui sistem de exploatare a bogăţiilor miniere în primul rând (argint şi aur) a avut ca susţinere utilizarea sclavilor aduşi încă de foarte devreme din Africa pentru a înlocui o populaţie locală deja decimată.

Contestarea discursului aniversar

Contestarea celebrării ”descoperirii” de către Columb a apărut destul de devreme nefiind specifică secolului nostru sau secolului 20. De altfel, un moment cheie în acest sens l-a reprezentat data de 1892 când se celebrau 400 de ani de la sosirea lui Columb şi când aceasta a fost criticată din pricina asocierii cu hispanitatea. În ultimele decenii, din ce în ce mai multe reacţii critice au fost înregistrate şi o presiune pentru a abandona această celebrare continuă să se facă prezentă.

Rămâne că, începând cu 12 octombrie 1492 istoria Americilor şi a locuitorilor lor s-a schimbat iremediabil. Această dată nu poate fi ignorată, uitată, dar e important ca semificaţia sa să fie replasată într-o perspectivă critică, care să aducă în discuţie toate elementele necesare înţelegerii acestui eveniment istoric. De altfel, în multe state nord-americane şi în ţări latino-americane, celebrarea sa a fost înlocuită cu o zi a popoarelor indigene.

 

Vă aştept şi marţea viitoare cu un alt articol despre America latină!

 

Între timp, puteţi urmări alte ştiri latino-americane pe pagina mea de Facebook, Observator America latină.


[1] Bartolomé de Las Casas, Très brève relation de la destruction des Indes, Paris: La Découverte, 1996, 51.

[2] Ibid.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Vasile Maftei
14.10.2015, 10:40:29

nu s prea priceput la evenimente marcante din viata Eurtopei dar mi aa atras atentia ca expeditia lui Columb pentru descoperire de noi teritorii (despre existyenta carora se stia ) coincide cu expulzarea evreilor din Peninsul Iberica ..si la fel de amuzant este ca nime nu face o conexiune intre cele doua evenimente. expeditia a fost finantata de rege si rtegina ..care erau datori vanduti camatarilor evrei..sigur nu i nici o legatura .....doar coincidenta.

+3 (3 voturi)
vbuntv
15.10.2015, 21:52:51

El planteamiento del articulo ya data de al menos 25 anos entre los indigenistas y demás críticos del "descubrimiento" no solamente entre miembros destacados de la cultura latino-americana en su conjunto pero también entre los ciudadanos de a pie. Por fin llega tal concepto en la prensa rumana con aires de novedad.. Hay sin embargo una gran diferencia entre la Conquista y la Colonización anglo-sajona llevada a cabo en el territorio actual de los EEUU. Los conquistadores NO HAN exterminado a todos los pueblos indígenas ni mucho menos, mientras que los anglo-sajones aunque no hayan podido exterminar a todas las naciones indígenas - y ganas no les han faltado! - HAN ELEGIDO NO mezclarse con ellos por razones de racismo y de supuesta superioridad cultural. Para ellos los índios eran "salvajes". En cambio, los conquistadores ibéricos SÍ SE HAN mezclado con los índios dando vida asi de paso a una raza nueva producto del tal mestizaje. En este contexto las actitudes pro-indigenistas de algunos defensores norteamericanos saben a poco y huelen a hipocresía..

+1 (1 vot)
Remus Octavian Mocanu
16.10.2015, 03:47:12

Sa sarbatoresti ziua Columb in America e ca si cum s-ar sarbatori ziua Stalin, sau ziua Mehmet I in România. Lasând la o parte tragedia umana a distrugerii populatiei autohtone (care din pacate nu era cultural mult mai virtuoasa decat calaii care au venit s-o lichideze), tragedie care are alura de holocaust, ramâne cred chestiunea umanitatii in geneal, si al destinului ei. Un fapt geografic - latimea dubla a Pacificului in raport cu Atlanticul a decis sortzii, facând ca o specie de salbatici jegosi dintr-o periferie civilizationala sa colonizeze imensitatea Americilor, din care a derivat si deriva toata vlaga Occidentului, incepând cu revolutia industriala si terminând cu hegemonia sua-neza din secolul XX. Cred ca o lume in care China ar fi colonizat Americile ar fi fost cred intr-un fel maar mai buna, cu mai putine masacre gratuite, si mult mai important, ea ar fi avut o viziune despre lume lipsita de zminteala intoleranta tipica religiilor derivate din iudaism. Si asa, sincopa care a facut din China altceva decat topul civilizatiei pe Terra e doar de-un secol si jumatate maximum. De vreo 6 luni americanii incetasera sa-si plimbe barcutzele agresiv prin marea chinei, insa acum declara sus si tare ca vor relua misiunea asta de a nega imperialismului chinez dreptul de a-si aroga o mare larga cât tot teritoriul acestei tari. Ma gândesc ca mercenarii îsi vor lua pantolonii maron cu ocazia asta, ptr. ca oricare ar fi rezultatul, tinând cont de amenintarile chinezesti, oricum tot se vor kk pe ei. Nu ca le-ar fi frica neaparat de armele chinezesti ale momentului, ci ptr. ca stiu ca asta ar fi primul act dintr-o confruntare care n-are cum sa se sfârseasca decat cu înfrângere si dezastru. Puterea si bogatia obtinute doar prin jaful incredibil care a fost colonizarea Americilor, se dovedesc a fi fost finalmente si ele perisabile. E un pic ironic ca SUA de azi sunt Spania de exact acum un secol.

+1 (1 vot)
vbuntv
16.10.2015, 06:43:32

Remus Octavian Mocanu Total de acord cu afirmatiile tale!

+1 (1 vot)
Remus Octavian Mocanu
16.10.2015, 11:40:26

vbuntv: In geneal suntem de acord am impresia. :) Imi rasuna si acum in minte cuvintele lui Galeano: cum se face ca SUA au un muzeu al Holocaustului evreilor din... Europa, dar n-au un muzeu al holocaustului autohtonilor din Americi, sau macar din SUA? E mai usor se pare sa onorezi memoria victimelor altora, decat memoria propriilor victime.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)