În lume

articolul anterior articolul urmator

15 ţări europene cer (degeaba) Israelului să renunţe la proiectul construirii de locuinţe în Cisiordania

16
15 May 2022 10:23:44
Cristian Unteanu
13 mai 2022, înmormântarea jurnalistei palestiniene ucise la Jenin FOTO Profimedia
13 mai 2022, înmormântarea jurnalistei palestiniene ucise la Jenin FOTO Profimedia

Nu există vreo speranţă ca Israelul să răspundă pozitiv acestei cereri, cum nu răspunde, de ani şi ani de zile, la interpelări similare, inclusiv celor venite din partea ONU. Este evident că aşa se va întâmpla, un element care se va adăuga nesfârşitei liste de motive care alimentează atitudinea ostilă a palestinienilor şi actele lor de violenţă.

Nu mă miră intrarea politicii Uniunii Europene în domeniul de umbră al non-relevanţei. Dar ce este de subliniat acum ţine, din punctul meu de vedere, de faptul că, din nou, şi pe acest subiect, europenii sunt absolut incapabili să ajungă la un punct de vedere comun, mereu divizaţi şi din această cauză foarte previzibil puşi în situaţia extrem de ciudată şi comică de a juca pe paliere separate, demonstrând tuturor adversarilor că nu au realmente de ce să se teamă. Şi, în consecinţă, chiar să nu se simtă în niciun fel obligaţi nici măcar să răspundă, d-apoi să reacţioneze, în acest caz precis israelienii ştiind că, orice-ar face, absolut orice, deasupra lor va sta oricum scutul de protecţie american care-i fereşte de orice consecinţe, mai ales de declanşarea unor investigaţii şi eventuale proceduri punitive din partea organismelor justiţiei internaţionale.
 
Drept care, oare de ce le-ar păsa israelienilor de comunicatul comun semnat de miniştrii de externe din Franţa, Belgia, Danemarca, Finlanda, Polonia, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Malta, Norvegia Spania şi Suedia în care spun că :”Suntem profund preocupaţi de decizia Consiliului israelian al planificării de a continua planurile de construcţie pentru peste 4000 de locuinţe în Cisiordania. Solicităm autorităţilor israeliene să revină asupra acestei decizii...acest noi proiecte de locuinţe constituie un obstacol suplimentar la soluţia „Celor Două State”...şi constituie în mod clar o încălcare a dreptului internaţional şi împiedică o pace justă, durabilă şi globală între israelieni şi palestinieni”.
 
Degeaba.
 
Cum tot degeaba se dovedeşte şi o cerere similară formulată de într-o declaraţie verbală asumată de câteva state europene membre în Consiliul de Securitate al ONU: „Urmărim cu profundă îngrijorare escaladarea tensiunilor, inclusiv în Ierusalimul de est unde a avut loc o confruntare în zona Locurilor Sfinte. În spiritul celor spuse de Secretarul General al ONU privind invitaţia la calm şi dezescaladare, violenţele trebuie să fie imediat oprite....Condamnăm toate actele de terorism, inclusiv tirurile de rachete din Gaza către Israel. Deteriorarea situaţiei de securitate face necesară restaurarea unui orizont politic pentru un proces de pace credibil”. Desigur, în dorinţa de a nu supăra pe nimeni, nu se mai pomeneşte nimic despre punctul central al contestaţiilor sângeroase, adică statutul zonei de est a Ierusalimului (acolo unde se află şi moscheea Al-Aqsa) ocupată de Israel în timpul războiului din 1967 şi apoi, începând cu 1980, anexată complet, demers considerat ilegal şi niciodată recunoscut ca atare de comunitatea internaţională, situaţie consemnată şi prin decizii ale Naţiunilor Unite. Aveţi aici rezumatul făcut de cei de la ONU privind demersurile lor şi ale diverselor organisme şi organizaţii care-şi trimit reprezentanţii în zonă, un balet diplomatic care menţine doar iluzia că cineva ar vrea să facă ceva, realitatea fiind de altfel consemnată chiar în acest document, conflicte intense în care mor sau sunt răniţi sute şi sute de oameni.
 
Cine e de vină?
 
 
Nimeni, deoarece, conform unui scenariu bine exersat de decenii, orice incident este explicat exclusiv prin mârşăvia adversarului, malign, mincinos şi mereu şi definitiv răuvoitor. Mentalitate tragică vizibilă şi în cazul asasinării ziaristei palestiniene Shirin Abu Aqleh (foto) de la Al Jazeera care transmitea din mijlocul confruntărilor din tabăra de refugiaţi de la Jenin, ceea ce a provocat reacţii internaţionale imediate printre care, poate cea mai semnificativă la nivel simbolic, anularea vizitei pe care Preşedintele Biden trebuia s-o efectueze în Israel în luna iunie, motivaţia fiind aşteptarea rezultatelor anchetei cerută de ambasada americană la Ierusalim din cauza cetăţeniei americane a ziaristei asasinate. Cine a ucis-o? Palestinienii acuză forţele israeliene, dar, de partea cealaltă, avem intervenţia prim-ministrului israelian care acuză că ţara sa ar fi blamată „fără a se avea probe concrete” spunând că ar fi posibil ca un lunetist palestinian să fie la originea tragediei.
 
Până atunci, violenţa şi intoleranţa cresc fără ca nimeni să poată sau să vrea cu adevărat s-o oprească.
 
Dincolo de orice declaraţii politice, dincolo de capacitatea actorilor zonali sau internaţionali de a face ceva concret, iată ce se petrece în teren:
 
Aveţi aici imaginile aproape imposibil de imaginat în secolul nostru, înregistrate în timpul ceremoniei de înmormântare a ziaristei palestiniene, atunci când poliţia israeliană intervine cu maximă brutalitate (folosind inclusiv o grenadă luminoasă) împotriva participanţilor care purtau steaguri ale Palestinei.
 
Mai 2022: atât poate face comunitatea internaţională, atât pot face europenii, în afară de discursuri umaniste şi, după cum se vede, valabile ca o frecţie la picior de lemn, cum ar spune teribil de concreta înţelepciune tradiţională românească. Pe cale de consecinţă, nici nu ne implicăm şi, cel mai bine, ne facem că nici nu vedem

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Vanatorul/dc
15.05.2022, 10:36:22

Bravo, Israel..! ”Rareste-i” sau..fugăreste-i..! Cu teroristii islamisti si sustinatorii lor nu trebuie sa se poarte nimeni ”cu manusi”, oriunde s-ar afla ei..!

-26 (36 voturi)
Vanatorul/dc
15.05.2022, 10:38:55

Si apropo..! Vrajeala ca israelienii ar fi impuscat-o pe jurnalista aia cu cetatenie americana, e propaganda islamista pentru cei cu IQ cat clanța usii..!

-26 (36 voturi)
Iulian Arion
15.05.2022, 10:50:39

Cisiordania, cu o suprafață de 6.644 km2, cat judetul Ialomita, a aparținut între anii 1948-1967 statului Iordania. A fost ocupată de Israel în timpul Războiului de Șase Zile din iunie 1967. Arabii au atact Israelul in 1967. Israelul s-a aparat. In Europa a fost o practica obisnuita ca agresorul care ataca sa piarda teritorii dupa ce este invins. E norma. Este logic, natural, firesc sa pierzi teritorii, dupa ce ai pierdut razboiul pe care l-ai initiat. Cine nu invata din istorie ca initierea si pioerderea razboiului se finalizeaza cu pierderea unor teritorii, suporta consecintele. In plus, Cisiordania a facut parte din Palestina administrata de UK pana dupa WW2. A fost propus un stat al evreilor si palestinienilor, respins de palestinieni prin atacarea Israelului in 1948. Prin anii '50 au atacat din nou israelul. In 1967, au atacat din nou. Daca ar fi atacat Rusia in halul in care au atacat Israelul, i-ar fi facut terci.

-6 (14 voturi)
constantin constantin
15.05.2022, 11:04:05

Sunt pentru Cele două state, dar nu-mi pare că palestinienii se grăbesc în acest sens. Cererile lor pot face obiectul unui tratat de pace, însă ei nu prea vor acel tratat de pace, recunoaștere reciprocă etc. Vor totul în avans și necondiționat. Asta înseamnă război pe termen lung. Nu mai pot cu moscheea Al-Aqsa! Este moschee, musulmanii nu au pățit nimic. Catedrala Sf. Sofia din Istambul este tot moschee... Doar locurile sfinte ale musulmanilor trebuiesc protejate? Creștinii ortodocși ce au? De ce Catedrala a devenit moschee și toată lumea tace?! Repet: moscheea Al-Aqsa este tot moschee, nu a pățit nimic. Nu cred că Israelul va negocia statutul Ierusalimului și nu va ceda nimic. Este capitala lor istorică și punct. Și pe la noi au cucerit unii teritorii și acum visează ținuturi autonome/independente, pe același principiu invocat de palestinieni. Aici nu ne convine, dar am recomanda altora... Așa ceva nu se face. Bine că unele state UE sunt îngrijorate de soarta palestinienilor dar spun fără jenă că Rusia nu trebuie umilită în Ucraina, în condițiile în care Rusia duce un război monstruos.

+2 (4 voturi)
constantin constantin
15.05.2022, 11:20:33

Dacă musulmanii vor moscheea Al-Aqsa cu teritoriu cu tot, vrem și noi Catedrala Sf Sofia cu teritoriu cu tot. Se poate?! Dacă ei vor, de să să nu vrem și noi? De ce se acceptă ca simbolul Ortodoxiei să fie moschee pe un teritoriu musulman, dar lumea este scandalizată că o moschee se află pe un teritoriu iudaic? Nu înțeleg! Dacă evreii transformau Al-Aqsa în sinagogă, așa cum au procedat musulmanii cu Sf Sofia?...

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările