2015 în America latină

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2015 a înregistrat schimbări importante în America latină: de la reluarea relaţiilor dintre Cuba şi SUA, la pierderea alegerilor parlamentare în Venezuela de către regimul Maduro, precum şi finalul a 12 ani de politici kirchneriste în Argentina.

Relurea relaţiilor dintre Cuba şi SUA

Unul dintre cele mai importante evenimente din America latină în 2015 l-a reprezentat reluarea relaţiilor dintre SUA şi Cuba după o pauză de 53 de ani (fiind întrerupte în ianuarie 1961) după anunţul din 17 decembrie 2014 efectuat de preşedinţii Barack Obama şi Raul Castro. În 2015 SUA au înlăturat Cuba de pe lista ţărilor teroriste şi au multiplicat tipurile de vize acordate cetăţenilor nord-americani. Cele două state au redeschis respectivele ambasade fără a numi însă ambasadori. Cu toate schimbările survenite în 2015, embargo-ul propus de administraţia nord-americană începând din 1960 şi reînnoit în fiecare an a fost confirmat şi în 2015. Pătrunderea mai importantă a internet-ului pe teritoriul cubanez (în prezent doar 5% din teritoriul ţării este acoperit) este una dintre schimbările propuse după dezgheţul relaţiior cubano-americane.

Sfârşitul lui 2015 a văzut şi acordarea vizelor unor 7.000 de cubanezi care au ales să ajungă în SUA traversând America centrală înainte de anularea prevederii de către SUA care include acordarea dreptului de a rămâne celor care ajung pe pământ şi nu sunt surprinşi pe mare, ”wet foot, dry foot policy”. În America centrală începând cu noiembrie a avut loc o criză a migranţilor cubanezi atunci când Nicaragua, aliată a Cubei, a încetat să le permită acestora trecerea dinspre Costa Rica. După anunţul Papei Francisc cu ocazia slujbei de Crăciun, autorităţile au decis să permită trecerea cubanezilor.

Argentina: Yo soy Nisman şi victoria dreptei

După scandalul privind moartea procurorului Nisman în ianuarie 2015, care o acuza pe fosta preşedintă a Argentinei Cristina Fernandez de Kirchner de implicare în scandalul AMIA (proteste masive sub titlul Yo soy Nisman fiind organizate la Buenos Aires), Argentina a fost marcată în 2015 de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din octombrie. Candidatul susţinut de Cristina Fernandez de Kirchner, Daniel Scioli a pierdut alegerile în faţa actualului preşedinte al ţării, Mauricio Macri, ceea ce a semnificat finalul celor 12 ani de kirchnerismo.

Venezuela: cozi şi victoria opoziţiei

Victoria opoziţiei la alegerile parlamentare din Venezuela din decembrie 2015 a fost semnalul clar că, până şi susţinători de lungă dată ai regimului Chavez au ajuns să fie contra regimului acestuia din cauza declinului economic al ţării în ciuda deţinerii celor mai importante resurse de petrol din lume. La alegerile din 6 decembrie 2015 opoziţia reunită în coaliţia MUD a obţinut peste 112 mandate din cele 167 din Parlamentul venezuelean. Rămâne de văzut în 2016 ce decizii va putea pune în practică parlamentul în domenii importante precum libertatea de expresie şi economia.

Brazilia: Petrolao şi Samarco

Scandalul izbucnit în martie 2014 privind compania de stat Petrobras care exploatează petrolul a continuat să domine şi anul 2015 ajungând destul de aproape de actuala preşedintă Dilma Rousseff (prin trezorerieul Partidului Travailist) aflată la al doilea mandat. Petrolao, aşa cum este numit acest scandal legat de Petrobras desemnează furtul a 3 miliarde de dolari din companie, sumă de care au profitat şi reprezentanţi ai lumii de afaceri şi politice. Dilma Rousseff s-a confruntat şi se confruntă încă, cu o economie care a încetinit, aceste două fenomene, scandalul de corupţie şi problemele economice au dus la pierderea credibilităţii preşedintei şi la manifestaţii masive precum cele din martie care au cerut demisia acesteia. Din toamna anului 2015 se încearcă şi suspendarea preşedintei Rousseff de către parlament.

Tot în Brazilia, anul 2015 a fost marcat de dezastrul ecologic provocat de compania Samarco în oraşul Mariana din statul Minas Gerais de pe 5 noiembrie când după ruperea a două diguri, reziduuri minerale şi de apă au ajuns în râul Doce şi apoi până la Oceanul Atlantic. Acesta a fost considerat unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie, provocând pagube de peste 5 miliarde de dolari.

Columbia: pace după 50 de ani

Guvernul preşedintelui Santos se pare că se apropie de sfârşitul războiului intern cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia care durează de peste 50 de ani şi după trei ani de negocieri mediate de Cuba şi în martie 2016 se pregăteşte să semneze cu reprezentanţii FARC acordul final de pace.

Tentaţia autoritară: mai mult de 3 mandate

În 2015 preşedintele Boliviei Evo Morales a demarat procedurile care să-i permită realegerea pentru un al patrulea mandat prezidenţial, deşi declarase că se va opri după actualul, cel de-al treilea. El se alătură deci acelor lideri precum Hugo Chavez sau Daniel Ortega care au eliminat limitele mandatelor prezidenţiale netezind calea autoritarismului.

Chile: reforme importante şi scandalul corupţiei generalizate

În Chile anul 2015 a fost marcat de noile reforme introduse de preşedinta Michele Bachelet aflată la al doilea mandat prezidenţial printre care introducerea educaţiei gratuite şi deci anularea uneia dintre cele mai importante moşteniri a regimului Pinochet care a privatizat întregul sistem educaţional începând cu anii 1980. Pe de altă parte, tot anul acesta chilenii au descoperit prin intermediul presei scandaluri mari de corupţie care i-au implicat pe toţi politicienii şi care au ajuns pănă la preşedinta Bachelet prin fiul acesteia, implicat la rândul său în scandalul Caval. Spre deosebire de alte state, în Chile au fost luate măsuri imediat pentru a lupta împotriva corupţiei.

Mexic: fuga lui Chapo

În 2015 societatea civilă din Mexic a continuat să ceară adevărul în ceea ce priveşte uciderea celor 43 de studenţi din Ayotzinapa în septembrie 2014. Pe lângă acestă temă, s-a remarcat în cea de-a doua jumătate a anului, problema incapacităţii de a reţine în închisoare lorzii traficului de droguri urmând fuga spectaculoasă în iulie a şefului cartelului Sinaloa, El Chapo Guzman. Un tunel de peste 1.5 kilometri care se termina sub celula sa i-a permis acestuia să fugă fără probleme din închisoare pentru a doua oară.

America centrală

În America centrală anul acesta au fost alegeri în Guatemala după proteste masive în primăvară care au pus capăt regimului Perez Molina înainte de alegerile câştigate de un outsider, Jimmy Morales susţinut de foşti militari acuzaţi de abuzuri împotriva drepturilor omului. Tot în America centrală, Costa Rica a reuşit în 2015 să consume doar energie verde timp de 75 de zile, devenind un model pentru celelate ţări din zonă.

2015/2016

În fine, printre ultimele evenimente ale anului se numără inundaţiile dezastruoase din luna decembrie din Paraguay, Uruguay, Argentina şi Brazilia care au dus la evacuarea a 150.000 de cetăţeni.

Anul 2015 a văzut deci în America latină importante pierderi pentru mişcările de stînga (Argentina, Venezuela), dezastre ecologice importante şi înmulţirea scandalurilor de corupţie majoră în marile ţări din America de sud (Brazilia, Chile, Argentina).

În 2016 vor avea loc alegeri importante în Peru (generale în aprilie), Republica Dominicană (generale în mai) şi Nicaragua (generale în noiembrie). Prima întâlnire electorală importantă o reprezintă însă referendumul organizat în Bolivia în februarie pentru a confirma posibilitatea ca Morales să se reprezinte la alegeri. În ianuarie 2016 s-ar putea să aflăm şi numele noului preşedinte haitian, căci turul doi al alegerilor care ar fi trebuit organizat la sfârşitul lunii decembrie, a fost amânat.

Vă aştept şi marţea viitoare cu un alt articol despre America latină!

Între timp, puteţi urmări alte ştiri latino-americane pe pagina mea de Facebook, Observator America latină.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite