2021 - Anul Marelui Război al Vaccinului. În ce tabără vor lupta China şi Rusia?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Având în vedere stadiul actual al cercetărilor pentru identificarea unui vaccin eficient împotriva COVID-19, este de aşteptat ca anul 2021 să fie dedicat, la un nivel fără precedent în istorie, efortului mondial de imunizare.

Din punct de vedere medical, vorbim despre o operaţiune copleşitoare, care va stoarce de energie statele cu capacitate organizatorică scăzută şi va ridica probleme chiar şi pentru marile puteri mondiale (fireşte, cu excepţia Germaniei). 

Pentru ca o astfel de operaţiune care implică miliarde de oameni şi miliarde doze de vaccin într-o unitate foarte scurtă de timp să se bucure de succes, e nevoie, însă, de un teren comunicaţional sănătos, decontaminat de valurile de fake news şi propagandă care au înflorit în ultimul deceniu pe tema vaccinului şi în ultimul an pe tema COVID. Fără o scădere dramatică a nivelului de intoxicare deliberată pe care l-am putut observa în primăvară, când UE a fost sub asediu informaţional, bătălia mondială pentru vaccinare va fi pierdută. 

Din acest punct de vedere, un armistiţiu global în materie de propagandă destabilizatoare prin entităţi proxy e absolut obligatoriu. Realitatea e simplă: dacă un stat puternic trişează în acest domeniu şi susţine din umbră campanii antivaccinare pe teritoriul unor ţări rivale, operaţiunea de vaccinare din ţară respectivă va fi grav afectată. Şi, pentru că e foarte simplu să înţelegi cine a fost în spatele atacului propagandistic, statul vulnerabilizat ar putea răspunde cu aceeaşi monedă, fie şi ca strategie de descurajare. O astfel de spirală ar distruge eforturile medicale la nivel mondial. 

Războiul pentru vaccinare este unul al întregii umanităţi. Cei care vor trişa, o vor face, pe termen mediu, şi împotriva propriilor interese, pentru că dezinformarea nu va putea fi păstrată, sanitar, numai pe teritoriul adversarilor. Ea va ataca, în timp, "minţile şi sufletele" propriilor cetăţeni. 

E drept, nu toţi marii jucători internaţionali sunt susceptibili să intre intr-un astfel de joc. Uniunea Europeană, de pildă, nu vrea şi nu poate să desfăşoare operaţiuni de dezinformare, pentru că statele membre se supraveghează reciproc prea atent, în cadrul unor instituţii complicate, pentru a permite secretizarea unor practici incorecte. În SUA, instituţiile de control de la nivelul Congresului - unde echilibrul politic e mereu pe muchie - păstrează structurile de intelligence departe de ispită, pentru că adevărul iese întotdeauna, într-un final, la iveală. 

Lucrurile stau diferit în state autoritariste precum Rusia şi China, unde nu există un control transparent asupra entităţilor de spionaj si unde raţiunea de stat e sacră. Deloc întâmplător, Uniunea Europeană a vorbit, în mod repetat, în perioada pandemiei, despre campaniile de dezinformare şi fake news sponsorizate de Rusia şi China. Rusia, mai ales, are o bogată tradiţie antivaccinistă, care se revendică de la operaţiunile KGB din anii 1980 pe teritoriul Statelor Unite. 

Pe de altă parte, deşi încurajează curentul antiştiinţific de inspiraţie religioasă din Europa şi SUA, Rusia a galopat în cursa pentru identificarea propriului vaccin împotriva COVID, semn că Putin nu e deloc obscurantist când vine vorba de interesele ţării sale, ci doar de destabilizarea altora. Oricât de tare ar sprinta acum Putin să încheie primul operatiunea de vaccinare, e foarte putin probabil ca el să reuşească înaintea europenilor sau a americanilor - având în vedere dimensiunile Rusiei şi infrastructura medicală precară din est. Din acest motiv, e imposibil de ghicit dacă trolii antivaccinişti de la Răsărit vor fi dezlănţuiţi în spatiul Occidental - mesajele lor ar putea afecta, prin ricoşeu, şi campania medicală a Moscovei. Publicul ortodox are, prin tradiţie, după ce a trecut prin ţarism şi comunism, o doză consistentă de scepticism în privinţa ideilor impuse de stat. Creştinismul în ansamblu e fondat pe o rezerva sănătoasă în raport cu Cezarul.

China e mult mai puţin vulnerabilă la propaganda antivaccinistă. Cultura confucianistă încurajează o disciplină impecabilă în raport cu statul şi autorităţile comuniste nu vor avea de luptat cu un curent antivaccinist de inspiraţie religioasă. China are însă enorm de pierdut în materie de credibilitate daca va alege să atace informaţional campania de vaccinare din Occident. Interesele Beijingului în Europa au fost grav afectate pe fondul culpei pentu pandemie şi al înfrângerii din bătălia 5G cu SUA. Europenii nu vor ierta China daca aceasta va lua la ţintă eforturile sale medicale. Iar comuniştii chinezi nu îşi permit să piardă definitiv Europa în lupta pentru supremaţie economică cu America. 

Anul 2021 va fi eminamente unul al vaccinarii anti-COVID. Fără o solidaritate la nivelul întregii umanităţi, aceasta operatiune va eşua sau va fi grav afectată. Din acest motiv, e nevoie, din timp, de un acord global de bune practici informaţionale între state, corporaţii şi organizaţii media. Cei dispuşi să trişeze pe seama vieţii oamenilor nevinovaţi trebuie să ştie că au enorm de pierdut - şi că nu vor fi iertaţi niciodată de opinia publică şi de naţiunile oneste.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite