În lume

articolul anterior articolul urmator

2,261 de trilioane de dolari, costul estimat al eşuatei „Pax Americana“ în Afganistan. Ce-a rămas în urmă?

33
19 Aug 2021 10:52:26
Cristian Unteanu

Iată care sunt, în estimarea americanilor, costurile defalcate ale campaniei din Afganistan. Merită studiate cu foarte mare atenţie deoarece există absolut toate motivele ca aceste statistici să figureze în manualele viitoare de istorie militară şi de istorie generală totodată, ca parte integrantă a ceea ce a însemnat o campanie militară prost gândită, pe baza unor estimări făcute de generali de birou cu visuri eroice.

Iar pentru această campanie prost gândită, ca de obicei, nu ei au avut de plătit ceva, ci nefericiţii trimişi să moară pentru a impune PAX AMERICANA.

Iată costurile, per capitole şi departamente, sinteză pentru cea mai aiuritoare aventură sinucigaşă a contemporaneităţii în care a fost rugată să participe şi România, desigur pe măsură puterilor şi capacităţii armatei noastre.

 

Since invading Afghanistan in 2001, the United States has spent $2.26 trillion on the war, which includes operations in both Afghanistan and Pakistan. Note that this total does not include funds that the United States government is obligated to spend on lifetime care for American veterans of this war, nor does it include future interest payments on money borrowed to fund the war.

Acesta nu este decât începutul unei poveşti care, aşa cum merg lucrurile, va deveni cel mai important subiect de dispută politică şi analiză de specialitate în următorii ani deoarece au început deja cererile ca cineva, măcar simbolic, să răspundă pentru aceste decizii de uluitoare alocări financiare. Pesemne că totul se va amplifica pe măsură ce, din ţările participante la Coaliţie vor începe să sosească estimări asemănătoare, unele deja circulă pe surse. Dar, până atunci, să vedem ce lasă în urmă această eşuată "Pax Americana" deoarece, în sine, şi asta este o problemă extrem de gravă, pe măsură ce apar evidenţele despre cantitatea şi calitatea de armament, muniţii şi echipamente strategice lăsate în urmă, în mare viteză, exact ca odinioară în Vietnam, de trupele americane în retragerea lor care seamănă acum cu o goană teribilă înspre aeroportul din Kabul, singura zonă pe care sunt obligaţi s-o mai apere cu orice preţ, alături de turci şi britanici, pentru a proteja evacuarea propriilor concetăţeni şi apoi, la gămadă, a tuturor celorlalţi.

Începe însă, sub presiunea panicii, o reevaluare a capacităţii operaţionale a talibanilor portretizaţi de propaganda occidentală drept "păstorii de capre"? Poate n-ar mai fi nevoie de asta, proba fiind dimensiunea înfrângerii totale a celei mai mari coaliţii militare SUA-NATO. Dar merită, cred eu, să ascultăm cu atenţie şi cu respectul cuvenit cuvintele lui Donald Trump, fostul preşedinte al SUA şi comandant şef al forţelor militare, dublă calitate care justifica apelativul "cel mai informat om al planetei". Să ascultăm ce a avut de spus despre talibani într-o emisiune pentru Fox News:

"Buni luptători talibanii, vă spun eu, buni luptători. Trebuie să le recunoaştem acest lucru. Luptă de o mie de ani. Talibanii au încercuit aeroportul şi cine ştie ce se poate întâmpla dacă se poartă corect cu noi? Brusc, zic, dacă sunt deştepţi şi ei sunt într-adevăr deştepţi. Sunt deştepţi. Ar trebui să lase americanoo să iasă de acolo".

Este o recunoaştere corectă, adevărat foarte tardivă, dar nespus de corectă a realităţii din teren. Măcar de-ar fac-o şi generalii noştri, mulţi şi tăcuţi  din tradiţie cazonă. 

"Păstorii de capre" au acum o flotilă aeriană cu aeronave de luptă de toate tiprile, iar companiile specializate în ofertă de mercenari, au în dosare nenumăraţi musulmani proveniţi din fostele republici sovietice şi care au servit pe multe sau foarte multe fronturi şi nu numai în ţări din Orientul Apopiat, ofertele respective cuprinzând şi personal pentru întreţinerea avioanelor şi elicopterelor de luptă. Pentru talibani mai există şi opţiunea de a face apel la chinezi sau la ruşi pentru a detaşa echipe de contractori în domeniu, ceo care să ia locul americanlor care şi-au părăsit rapid colegii amgani, aşa cum bine zic cei de IsraelDefense https://www.israeldefense.co.il/en/node/51482.

Şi ar avea la ce să muncească, chiar pe aparate de zbor noi nouţe cum sunt cele 40 de elicoptere Black Hawk şi avioane Super Tucano trimise luna trecută de cei de la Pentagon...

Dezastrul din Afganistan devine o problemă de securitate naţională pentru americani dar asta, în definitiv, îi priveşte în mod direct. Implicaţiile acesteia pot vulnerabiliza întreg sistemul de apărae NATO deoarece aparatura, codurile, sistemele de luptă integrate fac parte din arsenalele folosite de multe dintre ţările NATO, chiar şi de noi parţial, în măsura în care vom putea avea asemenea echipamente, fie ele şi la mâna a doua. Uitaţi ce este difuzat acum din afganistan, imagini preluate din The Washington Beacon. Şi cel mai grav, extraordinar de grav, este capturarea de către talibani a câtorva dorne americane tip ScanEagles (costă fiecare 4 milioane $), echipament strategic ultra-sensibil folosit pentru recunoatere, considerat secret militar de cea mai mare importanţă. Acum, cine oare va beneficia de ele?

 

 

 

 

Rezultatul este că unităţi ale talibanilor au fost acum dotate cu echipamente ale forţelor speciale americane. Asta s-ar putea să fie începutul uneia dintre cele mai periculoase şi compexe poveşti care se deschide acum în Afganistanul unde apele puterii încă nu s-au despărţit şi unde fiecare dintre marile grupări insurgente îşi negociază viitorul Fie în Afganistan, fie altundeva., în funcţie de priorităţile Emiratului şi ale ISIS şi Al Qaeda.

În cest sens, la modul cel mai neaşteptat, "Pax Americana" a folosit cuiva, a produs imense cantităţi de bani cash evaporaţi în conturi anonime şi în echipamente ultra-moderne cu care această generaţie va vrea să răzbune memoriile unor tragedii trecute. Asta au promis, asta înseamnă Charia, asta este valoarea acestui Emirat care a reuşit să se implanteze, consolidându-se într-un stat a cărui istorie pare să fie acum la fel de imprevizibilă cum i-a fost trecutul.

Dar ceva e sigur: ca şi în trecut, reuşeşte să sperie un Occident pe care din nou l-a suprins plin de bani, naivi şi fără conducere militare pregătită să lupte în condiţii de gherilă a secolului XXI, fără ştiinţa de a face faţă unor operaţiuni purtate în afara dogmelor învăţate în şcolile militare tradiţionale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Gelu Ruscanu
19.08.2021, 11:02:50

In urma ramane fix catelul lui Harry. Macar Trump era mai smecher si incerca minimizarea pagubelor predecesorilor sai. Mos napolitana in schimb e muci saracu'! El inca crede ca se inchide Disneyland Paris pentru renovare si aprovionare cu acadele. Sa nu tulburam somnul nevinovatei fapturi!

-8 (16 voturi)
Ef Ef
19.08.2021, 11:25:02

Ca de obicei, domnul Unteanu isi varsa naduful pe militari. O face cu atata obstinatie incat pare a fi o manifestare cronica a unor resentimente si frustrari ce isi au originea in indepartata tinerete a dansului. Cei care au cat de cat parte de o informare clarasi obiectiva, stiu ca o campanie de acest gen, intinsa pe durata a 20 de ani, costa enorm. Costurile au fost uriase pentru americani si pentru faptul ca au sustinut logistic aproape toate fortele coalitiei prezente in Afghanistan. Iar logistica americana este cu mult peste orice armata din lume. Sume imense de bani au fost pompate in tot felul de proiecte de infrastructura cu care s-a incercat castigarea bunavointei localnicilor. Este imposibil insa sa convingi afganii sa cultive grau in locul opiului, atat timp cat pretul acestora este complet disproportionat in favoarea drogului.Domnul Unteanu o tot da langa cu ,,cea mai mare infrangere'' a americanilor. Care infrangere? Cat timp trupele au fost pe teren, talibanii isi permiteau doar atacuri locale, cu dispozitive puse, in marea lor majoritate de catre tineri ignoranti, in cautarea unui castig sau cu atacuri sinucigase executate de localnici indoctrinati sau santajati. Faptul ca anumite tipuri de tehnica au ajuns in mana talibanilor nu se poate contesta si era aproape inevitabil in conditiile date. Singurul lucru pe care talibanii il pot face cu dronele, de exemplu, este sa le vanda chinezilor, rusilor sau cui ofera mai mult, in scop de spionaj tenologic. Pentru a le opera pe teren, ar avea nevoie de cunostinte tehnice si suport tehnic si logistic care nu le este la indemana. In plus, veti vedea sau veti afla, ca dupa ce se termina aceasta evacuare pripita, prin Afganistam vor incepe sa sara in aer avioane, depozite sau diverse locatii de pastrare a tehnicii capturate. SIngurul lucru care poate fi imputat coalitiei este aceasta retragere pripita, facuta fara o pregatire serioasa si fara a lua in considerare toate scenariile posibile. Iar sa il citezi pe mitomanul de Trump, o marioneta pusa presedinte cu sprijinul dovedit al rusilor, arata destul de clar de unde se aprinde lumina pentru domnul Unteanu.

-3 (11 voturi)
Ef Ef
19.08.2021, 11:32:38

https://adevarul.ro/international/asia/autopsia-razboiului-afganistan-situatia-afganistan-2001-2021-intelesul-tuturor-1_611dd8ae5163ec42714d8361/index.html Va invit sa cititi excelenta analiza a domnului Grumaz, pe linkul de mai sus. Raspunde la multe intrebari privind campania din Afghanistan. Poate si domnul Unteanu ar trebui sa il citeasca. Niciodata nu strica sa mai inveti ceva de la cineva cu adevarat priceput.

0 (4 voturi)
Iulian Arion
19.08.2021, 12:40:11

In 2001 Presedintele American a declarat ca-i va starpi pe teroristi indiferent de cost. Actualii talibani au declarat ca ambasadele straine isi pot desfasura activitatea in continuare. Ziarista afgana de la DW a fost contactata de liderul talibanilor, pe care il considera inteligent si fermecator. Talibanii nu au tras niciun foc de arma impotriva vreunui militar strain dupa fuga tradatorului cu banii. Eu zic ca sunt suficiente motive sa admit ca Afganistanul devine un stat prieten SUA precum alte emirate. "all quiet on the Afgan Front"

-10 (14 voturi)
Lucifer
19.08.2021, 12:41:56

Aşa, şi? Dl Unteanu moare de grija banilor americanilor. Iar logica d-lui Unteanu este cam aşa: orice fac americanii e rău. Dacă rămân în Afganistan e rău că-şi cheltuie banii pe acolo, dacă pleacă e rău că de ce pleacă. Domnule, e bine că pleacă. Aa, că va fi rău pentru multiubita Europă "progresistă", asta e altceva.

+7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările