Înarmarea spaţiului: SUA se chinuie să ajungă din urmă tehnologiile militare avansate ale Rusiei şi Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Există jucători foarte răi,” a spus preşedintele american de pe un podium al Pentagonului, joi. Tehnologii avansate de rachete se răspândesc în rândul marilor puteri, dar şi al altor actori, şi odată cu ele apar noi ameninţări la adresa Statelor Unite. Aşa că Trump a ameninţat: „Suntem jucători buni, dar putem fi mult mai răi decât oricine, dacă va trebui.”

Planul pentru a face acest lucru-Strategia de apărare antirachetă a Pentagonului-a evidenţiat tot felul de potenţiale sisteme de înaltă tehnologie care să detecteze şi să doboare proiectile ameninţătoare, inclusiv din spaţiu. Deşi Trump nu a menţionat, acesta este un mesaj clar la adresa rivalilor precum Rusia şi China, care au făcut un spectacol public din progresele lor tehnologice în ceea ce priveşte armamentul. În document se face referire şi la Coreea de Nord-ameninţare încă prezentă-deşi un înalt oficial al Phenianului se afla la Washington D.C. pentru a discuta despre organizarea unui nou summit între Donad Trump şi Kim Jong-un.

Există însă o problemă: Strategia se bazează în cea mai mare parte pe soluţii tehnologice şi echipamente care fie sunt nesigure, fie experimentale sau speculative. De asemenea, nu există niciun fel de referire la costurile pentru aceste recomandări sau de unde vor veni fondurile pentru ele. Totuşi, este un semnal despre cum Armata americană încearcă să se reorienteze de la cei aproape 20 de ani de Război împotriva terorismului, înapoi la competiţia marilor puteri, relevă The Atlantic. 

Într-o conferinţă de presă, joi, subsecretarul Apărării, John Rodd, a declarat că documentul marchează „o nouă eră în apărarea antirachetă.” Până acum, acest lucru se referă la o listă de sisteme care ar trebui testate sau studiate, cu puţine menţiuni la noua tehnologie care chiar va fi utilizată. „Nu am sesizat nimic acolo (n.r. în strategia de apărare)  care să schimbe fundamental o balanţă de putere,” a subliniat John Plumb, fost director pentru politici privind apărarea nucleară şi antirachetă la Pentagon.

O omisiune importantă a documentului se referă la problema finanţării şi oficialii Pentagonului au refuzat în mod repetat să răspundă la întrebări legate de costurile tehnologiilor menţionate în plan.

„Nu sunt suficienţi bani pentru îndeplinirea tuturor acestor lucruri,” a mai adăugat Plumb.

Există şi abateri de la strategia administraţiei Obama, una dintre ele fiind concentrarea pe spaţiu. În acest moment, dacă o rachetă ar ameninţa să se îndrepte spre SUA dinspre Coreea de Nord, spre exemplu, oprirea ei ar fi posibilă doar prin trimiterea unei alte rachete de la sol care să o intercepteze. Există 44 de rachete de interceptare în Alaska şi California care au acest scop. Ele funcţionează ca un glonţ ce loveşte alt glonţ, deci nu sunt deosebit de fiabile: Trey Obering, fostul director al Agenţiei de Apărare Antirachetă, a spus în trecut că şansele de succes sunt la fel cu o tragere la sorţi.

Însă atunci când vine vorba despre armele mai noi şi mai rapide pe care Rusia şi China le dezvoltă, până acum nu există prea multe care ar putea să le oprească. Ca un prim pas, Pentagonul vrea să-şi extindă capacitatea de a monitoriza din spaţiu rachetele, prin amplasarea mai multor senzori de sateliţi.

Însă încă rămâne problema ţintirii rachetei. Ideea de a pune în spaţiu sateliţi înarmaţi, pentru a reuşi acest lucru (pe care noua strategie îl promite) este controversată şi scumpă. „Nu este o idee foarte populară,” a mai spus Plumb. Unii oameni de ştiinţă şi activişti ai controlului armelor au avertizat asupra implicaţiilor pe care le-ar putea avea amplasarea de armament în spaţiu încă de când administraţia Reagan a propus studierea folosirii laserelor spaţiale în apărarea antirachetă, în 1980.

Oficialii Apărării s-au preocupat timp de ani de zile de faptul că puterile Rusiei şi Chinei sunt în creştere, deşi politicile au fost mai degrabă concentrate pe adversari ca Iranul, Coreea de Nord şi organizaţiile teroriste. Între timp, China şi Rusia au dezvoltat noi căi de confruntare cu SUA. Joi, preşedintele Trump a promis că va fi cu un pas înaintea inamicilor Americii, însă în unele feluri, ţara abia îi ajunge din urmă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite