În lume

articolul anterior articolul urmator

Înarmarea spaţiului: SUA se chinuie să ajungă din urmă tehnologiile militare avansate ale Rusiei şi Chinei

16
19 Jan 2019 05:42:14
Autor: Ştefana Radu

„Există jucători foarte răi,” a spus preşedintele american de pe un podium al Pentagonului, joi. Tehnologii avansate de rachete se răspândesc în rândul marilor puteri, dar şi al altor actori, şi odată cu ele apar noi ameninţări la adresa Statelor Unite. Aşa că Trump a ameninţat: „Suntem jucători buni, dar putem fi mult mai răi decât oricine, dacă va trebui.”

Planul pentru a face acest lucru-Strategia de apărare antirachetă a Pentagonului-a evidenţiat tot felul de potenţiale sisteme de înaltă tehnologie care să detecteze şi să doboare proiectile ameninţătoare, inclusiv din spaţiu. Deşi Trump nu a menţionat, acesta este un mesaj clar la adresa rivalilor precum Rusia şi China, care au făcut un spectacol public din progresele lor tehnologice în ceea ce priveşte armamentul. În document se face referire şi la Coreea de Nord-ameninţare încă prezentă-deşi un înalt oficial al Phenianului se afla la Washington D.C. pentru a discuta despre organizarea unui nou summit între Donad Trump şi Kim Jong-un.
 
Există însă o problemă: Strategia se bazează în cea mai mare parte pe soluţii tehnologice şi echipamente care fie sunt nesigure, fie experimentale sau speculative. De asemenea, nu există niciun fel de referire la costurile pentru aceste recomandări sau de unde vor veni fondurile pentru ele. Totuşi, este un semnal despre cum Armata americană încearcă să se reorienteze de la cei aproape 20 de ani de Război împotriva terorismului, înapoi la competiţia marilor puteri, relevă The Atlantic. 
 
Într-o conferinţă de presă, joi, subsecretarul Apărării, John Rodd, a declarat că documentul marchează „o nouă eră în apărarea antirachetă.” Până acum, acest lucru se referă la o listă de sisteme care ar trebui testate sau studiate, cu puţine menţiuni la noua tehnologie care chiar va fi utilizată. „Nu am sesizat nimic acolo (n.r. în strategia de apărare)  care să schimbe fundamental o balanţă de putere,” a subliniat John Plumb, fost director pentru politici privind apărarea nucleară şi antirachetă la Pentagon.
 
O omisiune importantă a documentului se referă la problema finanţării şi oficialii Pentagonului au refuzat în mod repetat să răspundă la întrebări legate de costurile tehnologiilor menţionate în plan.
 
„Nu sunt suficienţi bani pentru îndeplinirea tuturor acestor lucruri,” a mai adăugat Plumb.
 
Există şi abateri de la strategia administraţiei Obama, una dintre ele fiind concentrarea pe spaţiu. În acest moment, dacă o rachetă ar ameninţa să se îndrepte spre SUA dinspre Coreea de Nord, spre exemplu, oprirea ei ar fi posibilă doar prin trimiterea unei alte rachete de la sol care să o intercepteze. Există 44 de rachete de interceptare în Alaska şi California care au acest scop. Ele funcţionează ca un glonţ ce loveşte alt glonţ, deci nu sunt deosebit de fiabile: Trey Obering, fostul director al Agenţiei de Apărare Antirachetă, a spus în trecut că şansele de succes sunt la fel cu o tragere la sorţi.
 
Însă atunci când vine vorba despre armele mai noi şi mai rapide pe care Rusia şi China le dezvoltă, până acum nu există prea multe care ar putea să le oprească. Ca un prim pas, Pentagonul vrea să-şi extindă capacitatea de a monitoriza din spaţiu rachetele, prin amplasarea mai multor senzori de sateliţi.
 
Însă încă rămâne problema ţintirii rachetei. Ideea de a pune în spaţiu sateliţi înarmaţi, pentru a reuşi acest lucru (pe care noua strategie îl promite) este controversată şi scumpă. „Nu este o idee foarte populară,” a mai spus Plumb. Unii oameni de ştiinţă şi activişti ai controlului armelor au avertizat asupra implicaţiilor pe care le-ar putea avea amplasarea de armament în spaţiu încă de când administraţia Reagan a propus studierea folosirii laserelor spaţiale în apărarea antirachetă, în 1980.
 
Oficialii Apărării s-au preocupat timp de ani de zile de faptul că puterile Rusiei şi Chinei sunt în creştere, deşi politicile au fost mai degrabă concentrate pe adversari ca Iranul, Coreea de Nord şi organizaţiile teroriste. Între timp, China şi Rusia au dezvoltat noi căi de confruntare cu SUA. Joi, preşedintele Trump a promis că va fi cu un pas înaintea inamicilor Americii, însă în unele feluri, ţara abia îi ajunge din urmă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

vosemisotdevianostoadin
19.01.2019, 06:17:03

"Trey Obering, fostul director al Agenţiei de Apărare Antirachetă, a spus în trecut că şansele de succes sunt la fel cu o tragere la sorţi." Nu exista asa ceva. Sloganul de Razboiul Stelelor e bun doar pentru niste fraieri gen romani care sa cada pe spate si sa dea 4 miliarde pe rakete scond hand. Koreeni de nord evident nu sunt romani si si-au dezvoltat rakete la car SUA sta si se roaga de ei ca sa nu ii ameninte. Amplificarea Razboiului stelelor va duce SUA in faliment Pe de alta parte Trump nici nu poate sta fara sa faca nimic in fata avansului tehnologic Rusesc. Trump este intre ciocan si nicovala: gogorita cu Razboiul stelelor se intoarce impotriva SUA ca un bumerang

0 (10 voturi)
Tomescu Tom
19.01.2019, 07:09:33

vosemisotdevianostoadin " Avansul tehnologic rusesc " ? Care e ala ? Unde e ? Vezi vreo masina ruseasca pe piata ? Vreun tractor ? Vreo masina de spalat sau frigider ? Macar un prapadit de computer sovietic cu soft rusesc instalat in el ? Un telefon macar nu sunt in stare sa faca ...si tu ridici in slavi " avansul tehnologic " ce il folosesc doar pentru a omora oameni ? In afara de tehnologie ucigasa ce altceva mai fac ??????

+4 (12 voturi)
vosemisotdevianostoadin
19.01.2019, 07:31:13

Tomescu Tom " Avansul tehnologic rusesc " ? Care e ala ? Unde e ? Vezi vreo masina ruseasca pe piata ? Vreun tractor ?" Pai bine cu asa idei e clar ca Rusia n-ar fi cea mai avansata tehnologic. Pai asa si eu intreb: in afara de Made in China vedeti altceva pe piata ? Confundati Tehnologia cu ce cumparati din Piata Obor Rusia a fabricat cel mai mare avion din lume An225, cel mai rapid avion din lume MIG 31 etc. Faptu ca aceste tehnologii nu se gasesc pe piata romaneasca e pentru ca ati fost prostiti sa cumparati avioane F16 second hand. Dar aceasta coruptie care nu tine cont de performantele tehnologice se intoarce mereu impotriva fraierilor

-2 (8 voturi)
Brain surgeon
19.01.2019, 08:13:16

Aici este vorba despre altfel de tehnologie d-le Tomescu,nu masini si tractoare sau obiecte de uz casnic. Avansul tehnologic rusesc in materie de inarmare a spatiului exista,ca de n-ar fi nu s-ar povesti,si ca atare ingrijoreaza la modul real idolul dumitalede peste ocean. Nu uitati ca americanii investesc de zece ori mai mult in "tehnologia ucigasa" de care pomeniti dar asta se pare ca nu va deranjeaza. Si inca ceva,cat comert mai face Romania cu Rusia ca sa puteti vedea bunurile de care pomeniti facute in Rusia ? Unde vreti sa le vedeti ?

0 (8 voturi)
bla Bla
19.01.2019, 10:15:36

Avansul tehnologic rusesc se regăsește și în S400(în curind 500).Dovada este interesul multor tari în a-l achiziționa.

+2 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (16)