În lume

articolul anterior articolul urmator

Încărcătura suspectă: dinari libieni emişi în Rusia pentru mareşalul Haftar au fost blocaţi în Malta. Contre între Washington şi Moscova

4
3 Jun 2020 20:04:42
Autor: Ion Gaidau
Vedere din Malta FOTO Alexandra Cheroiu
Vedere din Malta FOTO Alexandra Cheroiu

Într-un comunicat publicat la sfârşitul lunii trecute, Departamentul american de Stat salută confiscarea, în Malta, a unei importante încărcături cu bancnote libiene tipărite în Rusia. În timp ce Washingtonul evocă o tranzacţie suspectă, Moscova susţine că nu face nimic ilegal.

Un transport de bani cu destinaţia Benghazi, în estul Libiei, nu a ajuns în portul potrivit. Dinari libieni în valoare de 1,1 miliarde de dolari americani sunt blocaţi din septembrie anul trecut de autorităţile malteze, care nu au spus nimic despre această afacere până acum.

Washingtonul a rupt tăcerea acum câteva zile, văzând în acest caz o nouă dovadă de ingerinţă a Rusiei în Libia, transmite France TV Info.

Dezvăluirea despre dinarii libieni falşi survine la scurt timp după cea legată de mobilizarea unor avioane de luptă ale armatei ruse în Libia în sprijinul mareşalului Khalifa Haftar, care controlează estul acestei ţări din nordul Africii şi luptă împotriva Guvernului de Uniune Naţională, recunoscut pe plan internaţional. „Acest incident subliniază din nou necesitatea ca Rusia să pună capăt acţiunilor sale răufăcătoare şi destabilizatoare în Libia”, denunţă diplomaţia americană.

Ministerul rus de Externe, în schimb, nu vede nicio problemă. Deşi comunitatea internaţională recunoaşte Guvernul de la Tripoli, Moscova mizează pe incertitudine pentru a-şi promova interesele şi preferă, prin urmare, să spună că Libia are două puteri rivale şi implicit două bănci centrale. MAE de la Moscova precizează că bancnotele confiscate în Malta au fost comandate companiei ruse de stat Goznak în cadrul unui contract semnat în 2015. Goznak recunoaşte că dinarii pe care i-a tipărit pentru Haftar prezintă unele diferenţe faţă de cei aflaţi în circulaţie, dar susţine că nu sunt „contrafăcuţi”.

Nu este pentru prima oară când mareşalul Haftar emite propriile sale bancnote ocolind Banca Centrală de la Tripoli, care apelează la serviciile unei companii britanice. Potrivit unui raport ONU, Haftar a primit de la Goznak dinari libieni în valoare de peste 7 miliarde de dolari în perioada 2016-2018. 

Observatori intervievaţi de „The Libya Observer” relevă că aceste aflux de bani tipăriţi ilegal finanţează în parte războiul dus de Khalifa Haftar împotriva Tripoli.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Valentin Radu
4.06.2020, 06:51:56

Deci, "Banca Centrală de la Tripoli, care apelează la serviciile unei companii britanice", pune in circulatie bani mai putin falsi decit ai lui Haftar, care tipareste banii in Rusia ! Mai crede dracu.

0 (2 voturi)
Ţepeş
4.06.2020, 07:47:34

Valentin Radu Nu toate țările au tiparnițe de bani și atunci normal că apelează la cei care au. Haftar e un tip care vrea să răstoarne guvernul legal al țării, recunoscut de comunitatea internațională. Adică un bandit, iar bandiții nu au drept de a emite monedă decât în Rusia. Ilegal. Asta până și dracu crede.

-1 (1 vot)
Bogdan Liviu
4.06.2020, 08:18:42

tipic rossia .... ma intreb cum in trecut che guevara ala de desert si-a finantat razboiul cu hartiile astea ? le-a folosit sa cumpere arme : de unde ? cine accepta o moneda care nu exista legal ?...

-1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
4.06.2020, 12:40:02

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările