Întoarcere dinspre centrul Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de chilieni au ieşit pe străzi ca să-şi exprime bucuria pentru salvarea celor 33 de mineri scoşi din adâncuri. În mai puţin de 22 de ore, toţi ortacii au fost aduşi cu bine la lumina zilei, după coşmarul trăit în mina San Jose. Forarea puţului a durat 33 de zile.

Incredibila salvare a minerilor chilieni a fost marcată de numărul 33, prezent de-a lungul tragediei şi a operaţiunii de scoatere la suprafaţă. Minerii erau în număr de 33, un excavator a avut nevoie de exact 33 de zile pentru a săpa puţul de salvare de 622 de metri lungime, remarcă AFP. Agenţia mai observă şi că salvarea a început pe 13 octombrie 2010 (13/10/10), suma cifrelor fiind tot 33. „Numărul 33 apare peste tot, este un miracol", declară Maria Segovia, sora minerului Dario, reamintind că 33 a fost şi vârsta Mântuitorului Hristos.

Mărturii

Luis Urzua, 54 de ani, ultimul dintre cei 33 de mineri care a fost scos la suprafaţă în noaptea de miercuri spre joi, la ora 3.55 (ora României), a povestit că s-a întâmplat „un adevărat miracol" la 22 august, atunci când comunicat cu exteriorul, pentru prima dată de la accidentul din 5 august, prin intermediul unei sonde subterane. În momentul în care aceasta a juns la ei, deşi stabiliseră „planul" pentru primul contact, „totul a fost dat uitării, toţi voiam să îmbrăţişăm foreza", i-a povestit Urzua preşedintelui chilian Sebastian Pirena, care a asistat la întreaga operaţiune de salvare. Minerii au legat de sondă mai multe bileţele.

La suprafaţă însă, în acea zi, a ajuns un singur mesaj, pe o bucată de hârtie şifonată care, spune Urzua, va intra în istorie: „Noi suntem bine, cei 33 din refugiu". De altfel, povestea impresionantă a ortacilor blocaţi în adâncurile minei aurifere San Jose are toate şansele să devină subiectul unui film, după cum şi-au exprimat deja intenţia unii scenarişti de la Hollywwod. Un rol principal ar urma să-i fie atribuit actorului Javier Bardem.

Momentul ce-a urmat după aducerea lui Luis Urzua la suprafaţă a fost extrem de emoţionant. S-au ridicat baloane cu steagul chilian şi toţi cei prezenţi, în frunte cu Sebastian Pinera, au cântat imnul. Şeful statului a felicitat familiile minerilor şi a anunţat că întreaga operaţiune de salvare a costat în jur de 20 de milioane de dolari. Cu un gest simbolic, el a sigilat apoi puţul îngust prin care „prizonierii" au fost readuşi din adâncuri.

Şi nevastă, şi amantă

Povestea minerului Yonni Barrios, 50 de ani, al 21-lea scos la suprafaţă, face deja deliciul presei internaţionale, dat fiind că bărbatul le-a cerut atât soţiei, cât şi amantei, să-l aştepte la ieşirea din mină. În final, amanta, Susana Valenzuela, a fost cea care l-a îmbrăţişat în momentul eliberării.

Citiţi şi:

FOTO El este eroul care a săpat după minerii chilieni

Salvarea minerilor din Chile, mai urmărită decât finala Campionatului Mondial de fotbal

Miner chilian: „Am luptat cu Dumnezeu şi cu diavolul“

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite