Într-o premieră în Europa, un diplomat iranian este judecat pentru terorism, în Belgia. El plănuise un atac asupra unei grupări disidente iraniene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un diplomat iranian va fi judecat vineri în Belgia, la Antwerp, alături de trei complici iranieni, pentru că în 2018 a plănuit un atac cu bombă la marşul unui grup de opoziţie aflat în exil în Franţa. Este prima dată când o ţară europeană acuză un oficial iranian pentru terorism, relatează Reuters.

Procurorii belgieni l-au acuzat pe Assadolah Assadi, un diplomat iranian detaşat la Viena, şi pe alţi trei iranieni că au plănuit un atac cu bombă la marşul Consiliului Naţional al Rezistenţei din Iran (NCRI), cu sediul la Paris. Invitat să vorbească la acel marş a fost avocatul personal al preşedintelui american Donald Trump, Rudy Giuliani.

Assadi era consilier la ambasada Iranului la Viena. Oficialii francezi au declarat că misiunea lui erau informaţiile despre sudul Europei şi acţiona la ordinele Teheranului.

Teheranul a respins acuzaţiile calificându-le drept „false flag” (pistă falsă) din partea NCRI pe care îl consideră grup terorist.

Avocatul lui Assadi a spus că acesta va da toate explicaţiile la proces. În martie, Assadi a avertizat autorităţile asupra unor potenţiale represalii din partea unor grupuri neidentificate dacă e găsit vinovat, potrivit unor documente ale poliţiei obţinute de Reuters.

Autorităţile au precizat că atacul a fost dejucat de o operaţiune coordonată a serviciilor de securitate franceze, germane şi belgiene.

Assadi a fost arestat în Germania, unde se afla în vacanţă, şi predat Belgiei,unde doi dintre presupuşii săi complici au fost prinşi cu jumătate de kilogram de explozibil TATP şi un detonator. 

Potrivit documentelor consultate de Reuters, autorităţile belgiene cred că Assadi a adus explozivii la Viena din Teheran la bordul uni avion comercial.

„Atacul a fost plănuit în numele Iranului şi sub ghidarea lui. Nu a fost o iniţiativă personală a lui Assadi”, a scris Jaak Raes, şeful serviciilor de securitate de stat din Belgia, într-o scrisoare către procuratură şi datată 2 februarie 2020.

Franţa a declarat că ministrul de informaţii din Iran se află în spatele complotului şi în consecinţă a expulzat un diplomat iranian. UE a îngheţat activele unităţii de informaţii iraniene şi ale unor oficiali.

Iranul a fost pus la originea unor comploturi de asasinat împotriva disidenţilor din Europa, între care două asasinate în Olanda, în 2015, respectiv 2017, şi o tentativă de ucidere în Danemarca. Iranul a negat orice implicare denunţând faptul că acuzaţiile au scopul să deterioreze relaţiile dintre UE şi Iran.

NCR Iran a salutat „oportunitatea unică” a comunităţii internaţionale de a trage la răspundere regimul iranian „pentru rolul său în răspândirea globală a terorismului”.

„Pe 27 noiembrie un diplomat iranian de rang superior va trebui să răspundă unor acuzaţii de terorism în Belgia, unde a recrutat doi spioni „adormiţi” iranieni care să transporte în Franţa explozibili , în iunie 2018. Destinaţia lor a fost o adunare internaţională a expaţilor iranieni şi a susţinătorilor lor politici, dar din fericire nu şi-au putut duce la îndeplinire planul.

Dacă ar fi avut succes, bomba ar fi ucis sute de oameni, inclusiv demnitari înalţi care au venit la convenţia de lângă Paris (Free Iran, 30 iunie la Villepinte -n.red).  Nu încape îndoială că principala ţintă a fost  Maryam Rajavi, preşedintele ales al Consiliului Naţional al Rezistenţei din Iran”, a transmis grupul iranian de opoziţie.

”TERORISM DE STAT DOVEDIT”

În dimineaţa lui 30 iunie 2018, un cuplu de belgiano-iranieni cu domiciliul la Antwerpen (nord) a fost arestat de către poliţia belgiană, la Bruxelles, în posesia a 500 de grame de TATP şi a unui detonator, în maşină, scrie news.ro. Arestarea a avut loc în ultimul moment, iar adunarea a putut să aibă loc cu invitaţi americani, între care şi Rudy Giuliani, britanici şi francezi. În prezent, circa 20 dintre aceştia sunt parte civilă în procedura penală, alături de CNRI, inclusiv francezo-columbiana Ingrid Betancourt, o fostă ostatică FARC.

În banca acuzaţilor se află la Tribunalul Corecţional din Antwerpen, cuplul arestat - Nassimeh Naami, în vârstă de 36 de ani, şi Amir Saadouni, în vârstă de 40 de ani - alături de Assadollah Assadi şi de alt presupus complice, Mehrdad Arefani, în vârstă de 57 de ani. Cei patru au fost inculpaţi cu privire la ”tentative de asasinat cu caracter terorist” şi ”participare la activităţi ale unui guvern terorist”. Ei riscă închisoarea pe viaţă.

Assadollah Assadi, prezentat de acuzare drept coordonatorul planului, se afla la acea vreme în post la Ambasada Iranului la Viena. El a fost arestat în timpul unei deplasări în Germania, unde nu mai beneficia de imunitate diplomatică.

Mehrdad Arefani, un poet iranian exilat în Belgia la începutul anilor 2000, a fost arestat în Franţa. El a fost predat justiţiei belgiene în 2018, în baza unui mandat de arestare european. Părţile civile îl prezintă drept un apropiat al lui Assadi, cu care discuta frecvent la telefon, cu ajutorul unei cartele SIM austriece, găsită asupra sa.În faţa autorităţilor, cei doi au negat că s-ar cunoaşte.

”Ne aflăm în faţa unui terorism de stat dovedit”, a denunţat Georges-Henri Beauthier, unul dintre avocaţii belgieni care reprezintă CNRI.

Avocaţii susţin că explozivul, foarte puternic, ar fi putut cauza mulţi morţi.

Avocatul lui Assadollah Assadi, Dimitri de Béco, a denunţat la rândul său un ”proces politic pe care încearcă să-l facă părţile civile”, în dispreţul prezumţiei de nevinovăţie.

Dezvăluit de către parchetul belgian la două zile după arestarea de la Bruxelles, acest plan de atentat a provocat furia preşedintelui iranian Hassan Rohani, aminteşte expertul francez François Nicoullaud. 

”Aflat în vizită la acel moment în Europa, el era absolut furios din cauza acestei operaţiuni a serviciilor (iraniene de informaţii), care au avut geniul să intervină în contracurent faţă de Guvern”, declară acest fost ambasador al Franţei la Teheran.

La acea vreme, Hassan Rohani depunea eforturi să păstreze bunăvoinţa europenilor în spinosul doar nuclear iranian, după ce Donald Trump tocmairetrăsese, în mai, Statele Unite tocmai din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

După ce Parisul a arătat cu degetul serviciile iraniene de informaţii în planul de la Villepinte, Teheranul, prin vocea purtătorului de cuvânt al diplomaţiei sale, a dezminţit şi a denunţat un ”complot” al ”anumitor sfere” cu scopul de a dăuna dosarului nucelar.

François Nicoullaud spune că este doar o perdea de fum. ”Acest lucru nu este serios”, subliniază analistul.

Printr-o coincidenţă, acest proces intervine imediat după eliberarea unei cercetătoare australiano-britanice, condamnată în Iran de spionaj în favoarea Israelului şi eliberată în schimbul eliberării a trei iranieni, implicaţi într-un plan al unui atentat eşuat la Bangkok, în Thailanda.

Acest proces cade într-un moment prost pentru Teheran, în contextul în care, miercuri, Hassan Rohani l-a îndemnat pe preşedintele ales american Joe Biden la deschiderea unui nou capitol cu Iranul şi la revenirea la ”situaţia de dinainte” de Donald Trump.

Procesul durează două zile, vineri şi joia viitoare.

Tribunalul urmează să delibereze apoi, la începutul lui 2021.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite