Şapte cazuri de nerespectare a drepturilor omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Belarusul este singurul stat european în care este aplicată pedeapsa cu moartea. FOTO: listverse.com
Belarusul este singurul stat european în care este aplicată pedeapsa cu moartea. FOTO: listverse.com

Pe mapamond întâlnim state care prezintă probleme unice în ceea ce priveşte respectarea drepturile omului, diversitatea acestora fiind impresionantă deoarece întâlnim de la democraţii consolidate, la state în care democraţia este un doar un cuvânt de dicţionar.

Aproape fiecare stat eşuează în a respecta în totalitate convenţiile internaţionale prin dispoziţii care pot împiedica anumite acţiuni sau drepturi, însă la nivel internaţional există ţări recunoscute ca fiind singurele care încalcă „flagrant” câte un drept fundamental, fiind unice.

1. China este singurul stat care ţine în închisoare un laureat al Premiului Nobel pentru Pace

În momentul în care guvernul din Birmania l-a eliberat pe politicianul Aung San Suu Kyi, China a rămas singura ţară din lume care ţine în închisoare un laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Liu Xiaobo a fost condamnat la 11 de ani de închisoare pentru a criticat regimul de la Beijing

2. Mauritania are oameni care trăiesc în continuare în condiţii de sclavie

Mauritania nu a considerat sclavia o infracţiune până în 2007, ceea ce o face ultima ţară care scos în afara legii această practică, În acelaşi timp, între 10% şi 20% din populaţie încă trăieşte în condiţii de sclavie.

În ultimii şase ani, de când sclavia a fost scoasă în afara legii, doar un proprietar de sclavi a fost pedepsit în conformitate cu noile legi.

3. Iranul permite comercializarea organelor pentru transplanturi

Iranul are o reputaţie nu tocmai bună în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, dar iese în evidenţă într-un singur aspect. Este singurul stat de pe pământ unde este legal să  cumperi şi să vinzi organe pentru transplant.

4.Statele Unite ale Americii nu asigura plata concediului de maternitate

Statele Unite sunt singura ţară dezvoltată care nu plăteşte nu asigura plata concediului de maternitate. Celelalte ţări care nu asigură plata concediului de maternitate sunt state din lumea a Treia: Papua Noua Guinee, Swaziland, Liberia şi Lesotho.

Dreptul la plata concediului de maternitate este specificat în articilul 25 al Declaraţiei Universale a Omului şi Cetăţeanului.

Majoritatea ţărilor dezvoltate asigură concediul cu plată pentru mame pentru cel puţin şase luni.

5. Belarusul este singura ţară europeană în care poate fi aplicată pedeapsa cu moartea

Belarusul este ultima ţară europeană care execută prizonierii. Execuţiile au loc prin împuşcarea prizonierilor în cap, după care trupurile victimelor sunt îngropate în locuri secrete.

Mai multe ţări europene au cerut Belarusului să renunţe la pedeapsa capitală, dar fără succes.

6. Filipinele nu recunosc divorţul

În mai 2011, oamenii din Malta au fost de acord cu legalizarea divorţului, lăsând Filipinele să fie singura ţară din lume un nu este permis acest lucru. Influenţa puternică a Bisericii Catolice este principalul impediment, cu toate că politicieni consideră fundamental dreptul de a decide terminarea unei relaţii.

Interdicţia i-a forţat pe filipinezi să vină cu moduri imaginative pentru a reuşi să se despartă. Astfel , o căsătorie poate fi anulată în cazul în care un psihiatru declară că unul din parteneri are o „incapacitate psihologică” , ceea ce nu poate duce la respectarea obligaţiilor matrimoniale.

7. Irlanda nu recunoaşte persoanele transsexuale

Republica Irlanda este singura ţară din Uniunea Europeană care nu are nu are nicio lege care să recunoască persoanele transsexuale. Într-o încercare de a se alinia cu restul ţărilor de pe continent, un proiect de lege a fost elaborat, dar nu este definitivat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite