Şeful celei mai importante instituţii culturale din Brazilia declară război muzicii rock: împinge la consum de droguri care duce la sex şi avorturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un înalt oficial pentru cultură brazilian care a fost numit abia zilele trecute la conducerea agenţiei guvernamentale de promovare şi distribuire a produselor artistice Funarte a declarat recent un război muzicii rock pe motiv că e responsabilă de degradarea morală a societăţii, relatează CNN.

„Muzica rock împinge la consum de droguri care duce la sex şi apoi la avorturi”, argumentează noul şef al Fundaţiei Naţionale pentru Artă (Funarte) din Brazilia, Dante Mantovani, într-o postare pe pagina sa personală de You Tube.

„Totodată, industria avortului alimentează un lucru încă şi mai grav, şi anume satanismul”, şi-a continuat el raţionamentul.

Într-un clip de 11 minute, postat pe 30 octombrie, Mantovani face afirmaţii dure la adresa legendelor rock Elvis Presley şi John Lennon, făcându-le vinovate de tot felul de comportamente corupte din punct de vedere moral, care i-au contaminat şi pe alţii.

„Lennon n-a ascuns, ba chiar a spus în repetate rânduri că a făcut pact cu diavolul – cu Satana – pentru a obţine faimă şi succes”, susţine el.

„În anii 50 acest Elvis Presley vine cu o muzică rock care îi face pe toţi să ţopăie şi să-şi mişte şoldurile”, spune el adăugând: „Acesta a fost momentul în care au luat naştere anumite comportamente; de exemplu, Elvis Presley a murit în urma unei supradoze”.

În acelaşi clip, oficialul brazilian arată că muzica rock e responsabilă pentru destrămarea structurii morale a familiei americane începând cu anii 60 şi chiar se declară adeptul teoriilor că CIA  a distribuit „pe scară largă” drogul halucinogen LSD la festivalul Woodstock din 1969.

„Muzica rock are la bază un ritm extrem de repetitiv, iar atunci când un gen muzical are în centru ritmul se adresează mai degrabă corpului decât sufletului”, crede Mantovani. „Aşa de explică de ce la concertele rock vedem oameni sărind şi chiar lovindu-se între ei - în rockul punk se obişnuieşte chiar ca oamenii să se bată ca apoi să se despartă prieteni”, susţine el.

Însă, admite el, nu toată muzica rock e rea – de exemplu, Metallica şi trupa braziliană Angra  - doar acestea merită ascultate, „când te afli la volan” sau „când te simţi obosit”.

Menţiunea asta a primit şi un răspuns din partea basistului trupei Angra, Felipe Andreoli, care s-a declarat „absolut ruşinat” de asocierea între formaţia sa şi cineva ca Mantovani.

„Câtă ignoranţă şi dezinformare, mi-e atât de ruşine că formaţia mea apare asociată cu acest tip. Nu-mi voi pierde timpul atacând ceea ce spune, întrucât cei care trăiesc din şi cunosc muzica rock ştiu foarte bine că delirează”, a scris el.

„Mă sperie să văd că o persoană înapoiată şi fanatică într-un asemenea grad se află pe o poziţie atât de importantă pentru cultură în ţara noastră”, a încheiat Andreoli.

Un post de radio local a reacţionat calificând afirmaţiile înaltului oficial „exotism intelectual”.

Pe 2 decembrie, Mantovani a fost numit în fruntea Funarte, o agenţie guvernamentală braziliană înfiinţată în 1975 cu scopul de a „promova şi stimula producţia, practica, dezvoltarea şi difuzarea formelor de artă în ţară”. Instituţia funcţionează în cadrul Ministerului Cetăţenilor după ce guvernul lui Bolsonaro a dizolvat Ministerul Culturii. Sub Bolsonaro fondurile federale alocate proiectelor culturale care odată ajungeau la 60 de milioane reali brazilieni (circa 15 milioane de dolari americani) au fost reduse. Astfel că se pune întrebarea care va fi soarta evenimentelor rock, dacă proiecte şi iniţiative vor fi primi finanţare sau dacă acestea vor fi descurajate.

Născut în 1984, Monatvani are un master în lingvistică, a studiat vioară, trompetă şi pian, fiind dirijor de cor şi orchestră.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite