În lume

articolul anterior articolul urmator

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell cere statelor vecine Afganistanului să prevină exploatarea migranţilor în scopuri politice de către Belarus

0
23 Nov 2021 06:24:53
Autor: News.ro
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a ceur luni statelor vecine Afganistanului să prevină exploatarea migranţilor în scopuri politice de către autorităţile din Belarus, transmite Reuters.

UE a prezentat, de asemenea, fostelor republici sovietice planul său de 1 miliard de euro pentru a sprijini atât Afganistanul, cât şi vecinii acestei ţări în domenii de la ajutor umanitar de bază până la gestionarea migraţiei.
 
UE acuză Belarus că a transportat cu avionul mii de persoane din Orientul Mijlociu şi că i-a împins să treacă în bloc prin Polonia, Lituania şi Letonia, ca răzbunare pentru sancţiunile UE impuse Minskului în urma reprimării protestelor legate de victoria contestată în alegeri a preşedintelui Alexandr Lukaşenko.
 
Borrell şi comisarul pentru parteneriate internaţionale Jutta Urpilainen s-au întâlnit cu miniştrii de Externe din Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan, precum şi cu ministrul adjunct de Externe al Turkmenistanului în capitala tadjikă Duşanbe.
 
”I-am informat pe miniştri cu privire la situaţia de la graniţele Uniunii Europene cu Belarus şi le-am cerut sprijinul pentru prevenirea acestei instrumentalizări a fiinţelor umane cu riscul vieţii lor: înşelarea oamenilor, convingerea lor că există o cale către Europa printr-un zbor către Minsk”, a declarat Borrell după întâlnire într-un briefing de presă.
 
Vorbind la acelaşi briefing, Urpilainen a spus că a prezentat fostelor republici sovietice pachetul de sprijin al UE de 1 miliard de euro pebtru Afganistan, din care aproape jumătate este de fapt alocat ţărilor vecine.
 
Ea nu a spus, totuşi, dacă Bruxelles-ul se aşteptă ca aceste ţări să găzduiască în schimb vreun refugiat,  lucru pe care autorităţile locale şi-au exprimat până acum puţină disponibilitate.
 
Într-un comunicat comun, participanţii au recunoscut necesitatea de a stimula cooperarea în prevenirea mişcărilor neregulate de persoane şi a combaterii traficului de migranţi şi au spus că aşteaptă cu nerăbdare intensificarea cooperării UE-Asia Centrală în gestionarea frontierelor.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările