În lume

articolul anterior articolul urmator

Şeful indigen Raoni, din Amazonia, propus pentru Premiul Nobel pentru Pace

2
14 Sep 2019 20:25:02
Autor: News.ro
Raoni Metukire FOTO AFP
Raoni Metukire FOTO AFP

Un grup de antropologi şi ecologişti din Brazilia l-a propus pe şeful tribului Kayapo, Raoni Metukire, pentru Premiul Nobel pentru Pace pe 2020, pentru eforturile depuse de acesta toată viaţa în scopul protejării pădurii amazoniene, informează Reuters.

Raoni, un simbol inconfundabil al Amazonului, a devenit cunoscut în plan internaţional ca un apărător al mediului, în anii ’80, avându-l pe Sting alături.
 
La 89 de ani, Raoni a pornit la drum din nou în acest an, căutând ajutor pentru stoparea incendiilor care au distrus pădurea amazoniană. El consideră că de vină pentru incendii sunt planurile preşedintelui Jair Bolsonaro de dezvoltare a Amazoniei şi asimilare a populaţiei indigene.
 
Fundaţia Darcy Ribeiro, care poartă numele unuia dintre primii antropologi ai Braziliei, a anunţat că l-a propus oficial pe Raoni Comitetului Nobel, care decide cine obţine premiul annual.
 
Reprezentanţii fundaţiei i-au scris şi preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru a-i cere susţinerea în privinţa nominalizării lui Raoni. Şeful indigen s-a întâlnit în acest an de două ori cu Macron, care a criticat dur practicile Braziliei cu privire la mediu la summit-ul de laBiarritz.
 
Toni Lotar, purtător de cuvânt al fundaţiei, a declarat că nominalizarea a fost acceptată iniţial de comitet, dar fundaţia mai trebuie să completeze procesul. “Şeful Raoni este un simbol viu al luptei pentru protejarea naturii şi a drepturilor populaţiei indigene din Amazon. Este respectat în toată lumea pentru o viaţă dedicată supravieţuirii planetei, atât de mult ameninţată de schimbările climatice”, a spus Lotar.
 
Guvernul brazilian a negat acuzaţiile conform cărora incendiile au fost declanşate de fermieri care vor să îşi extindă terenurile către Amazon. Bolsonaro a trimis armata pentru a ajuta la stingerea incendiilor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ianculescu Dupont Nathalie
14.09.2019, 21:09:46

C'est du n'importe quoi

Adrian Foangǎ
14.09.2019, 23:11:14

Pai ce legatura are activismul ecologic cu pacea?!

0 (2 voturi)
Modifică Setările