În lume

articolul anterior articolul urmator

Şeful OMS, optimist că pandemia de coronavirus poate fi învinsă în 2022

3
1 Jan 2022 12:35:04
Autor: News.ro
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Tedros Adhanom Ghebreyesus FOTO EPA-EFE
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Tedros Adhanom Ghebreyesus FOTO EPA-EFE

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesu, s-a declarat optimist că pandemia de coronavirus va fi învinsă în 2022, cu condiţia ca ţările să colaboreze pentru limitarea propagării covid-19, informează bbc.com.

Ghebreyesu a avertizat totodată cu privire la “naţionalismul obtuz şi a acapararea de vaccinuri”.
 
Afirmaţiile sale vin la doi ani după ce OMS a fost notificată de primele cazuri de tulpină de virus care cauzează pneumonie în China. În cei doi ani, în întreaga lume s-au înregistrat 287 de cazuri de infectare cu covid-19. Dintre cei infectaţi, 5,5 milioane au murit.
 
Planeta a trecut în noul an în plină pandemie, în multe ţări existând restricţii şi autorităţile descurajând adunările. Coronavirusul a dus la închiderea graniţelor în unele zone, a despărţit familii şi în multe locuri a făcut să fie ceva de neconceput să ieşi din casă fără să porţi mască de protecţie.
 
În ciuda acestor lucruri, Ghebreyesu este optimist, el precizând că acum există mai multe soluţii pentru tratarea covid-19. El a avertizat însă că riscul ca virusul să evolueze creşte dacă va continua inechitatea în distribuirea vaccinurilor.
 
“Naţionalismul obtuz şi acapararea de vaccinuri de către unele ţări au subminat echitatea şi au creat condiţii ideale pentru apariţia variantei Omicron, şi cu cât continuă inechitatea, cu atât sunt mai mari riscurile ca virusul să evolueze în moduri pe care nu le putem preveni sau estima. Dacă punem capăt inechităţii, punem capăt pandemiei”, a adăugat şeful OMS, care a făcut referiri şi la  rata scăzută a vaccinării împotriva covid-19.
 
În timp ce majoritatea populaţiei a primit cel puţin o doză de vaccin în Europa şi în America, ţinta OMS de vaccinare a 40 la sută din populaţie în fiecare ţară până la sfârşitul anului 2021 nu a fost atinsă în majoritatea ţărilor din Africa.
 
Tedros Adhanom Ghebreyesu a criticat anterior ţările bogate pentru acapararea resurselor globale pentru vaccinare şi imunizarea cu schemă completă a majorităţii populaţiei în timp ce oameni din alte ţări aşteaptă să li se facă prima doză de vaccin.
 
Pentru 2022, OMS a stabilit un nou obiectiv: vaccinarea a 70 la sută din oamenii din toate ţările până în iulie, pentru a se pune capăt pandemiei.  
   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Valentin-Ionut Constantinescu
1.01.2022, 13:23:28

Eu sunt Pesimist.FOAMEA nu va fi invinsa anul acesta la multi ani

Caznit
1.01.2022, 14:05:35

E vorba de Incalzirea Globala . Nu v-a mai fi invinsa niciodata de acum inainte . Ea va distruge Planeta.

Negru Cumanul
1.01.2022, 14:47:42

Am banuiala ca autoritatile sud-africane au incalcat "omerta" atunci cand au anuntat descoperirea "Omicron". Au stricat noile scenarii sumbre in pregatire si au obligat la fixarea anului 2022 ca termen de depasire a pandemiei (in sine acest fenomen gripal periculos este totusi real, dar a fost folosit in scopuri pur expansioniste). Poate s-au razbunat pentru izolarea si razboiul imagologic la care aceasta tara binecuvantata este supusa de catre Guvernul Mondial (pana va ceda bogatiile naturale marilor concerne desemnate, conform Planului). Vedeti in foto ca seful OMS si-a pus masca acum, a nu i se citesca jena pe fata ca incepe sa suna adevarul.

-16 (16 voturi)
Modifică Setările