În lume

articolul anterior articolul urmator

Ţările care se învecinează cu Afganistanul urmează să primească sute de milioane de euro dacă găzduiesc temporar refugiaţii afgani

1
1 Sep 2021 01:20:24
Autor: Emanuel Neuman
Refugiaţi afgani / FOTO EPA-EFE
Refugiaţi afgani / FOTO EPA-EFE

Statele care se învecinează cu Afganistanul ar urma să primească o sume importante ca ajutor extern dacă sunt dispuse să adăpostească temporar zeci de mii de refugiaţi, înainte ca aceştia să fie verificaţi de autorităţile din statele UE şi din SUA. Cu toate acestea, Pakistanul şi alte state din regiune au insistat că nu vor accepta refugiaţii permanent.

Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei, a călătorit în Turcia, Uzbekistan, Tajikistan, Pakistan şi Qatar pentru a convinge statele din regiune să coopereze în problema refugiaţilor şi să pună la punct acordurile care vor guverna procesul de verificare a refugiaţilor înainte ca aceştia să ajungă în Europa şi în SUA.
 
În plus, Maas a discutat cu reprezentanţii Turciei şi ai Qatarului modalităţile prin care aeroportul din Kabul ar putea fi redeschis. Qatarul a jucat constant în ultimii ani un rol important în negocierile cu talibanii, iar în prezent a fost prima oprire pentru mai bine de 100.000 de oamei evacuaţi din Kabul.
 
În Islamabad, Maas a anunţat că UE oferă 100 de milioane de euro ca ajutor, iar Germania alte 500 de milioane pentru ţările din preajma Afganistanului pentru a ajuta efoturile de contorlarea a graniţelor şi de combatare a extremismului, conform The Guardian.
 
Berlinul a promis deja că va accepta peste 40.000 de persoane care au părăsit Afganistanul. Ambasadorul pakistanez în Germania, Mohammad Faisal, a declarat anterior că Pakistan a găzduit suficienţi refugiaţi din Afganistan (între trei şi patru milioane) şi că este momentul ca alte ţări, „mai mari şi mai bogate”, care au intervenit în Afganistan în ultimii 20 de ani să accepte refugiaţi din această ţară.
 
La rândul său, ministerul de Externe al Marii Britanii a anunţat că va trimite 15 echipe special pregătite pentru astfel de situaţii în ţările care se învecinează cu Afganistanul pentru a-i ajuta pe cei care vor să ajungă în Regatul Unit.
 
Şeful diplomaţiei germane a punctat că rămâne de văzut în următoarea perioadă dacă talibanii le vor permite cetăţenilor afgani care vor să plece să iasă din ţară, „aşa cum au promis”. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Omul UnOm
1.09.2021, 03:17:20

Sa discuti cu Turcia despre asa ceva, dupa tot ce s-a intimplat in ultimii ani, denota o naivitate iesita din comun. Daca afganii vor ajunge in Turcia este numai o problema de timp sa ajunga in Europa. Nu mai zic ca ii va oferi lui Erdogan si mai multe mijloace de santajare a europenilor.Dincolo de asta, a iesit destul de repede la suprafata principala preocupare a occidentalilor - cum sa scape de orice posbil val de refugiati afganii.Si asta in ciuda declaratiilor "inlacrimate" oficiale despre bietii afgani oprimati. Daca vor sa rezolve problema migratiei masive din Afganistan, care va avea loc fara indoiala, cea mai sigura cale ar fi o intelegere cu talibanii. Si cred ca la asta se va si ajunge in curand.

-8 (8 voturi)
Modifică Setările