În lume

articolul anterior articolul urmator

A doua zi de confruntări militare între Armenia şi Azerbaidjan: cel puţin patru morţi. Erevanul caută sprijin la un bloc condus de Rusia. Reacţia Turciei

36
13 Jul 2020 18:01:19
Autor: News.ro
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Tiruri de artilerie au avut loc luni între Azerbaidjan şi Armenia - a doua zi consecutiv -, iar bilanţul morţilor a crescut la patru morţi în Azerbaidjan în urma acestei intensificări a violenţelor între cele două ţări aflate în război de decenii, relatează AFP.

Trei militari azeri au fost ucişi duminică, iar unul luni, în regiunea Tavush, la frontiera dintre cele două foste republici sovietice, a anunţat Ministerul azer al Apărării.

Ministerul armean al Apărării a acuzat, la rândul său, că partea azeră şi-a reluat luni dimineaţa tirurile de obuze vizând poziţii armene, în urma unor prime confruntări de artilerie duminică şi în noaptea de duminică spre luni.

Armenii nu au anunţat victime în rândul lor.

Erevanul şi Baku se acuză reciproc de declanşarea acestor ostilităţi.

Premierul armean Nikol Paşinian a ameninţat într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri că „provocările nu vor rămâne fără răspuns”, iar ministrul său al Apărării David Tanoian a avertizat că forţele armene sunt pregătite să ocupe poziţii în teritoriul inamic dacă este necesar.

Destabilizare în Caucaz

O reuniune a Organizaţiei Tratatului Securităţii Colective (OTSC), un bloc militar condus de Rusia şi din care Armenia face parte, urma să examineze luni această intensificare a violenţelor.

Preşedinţia azeră a acuzat duminică Erevanul de faptul că vrea „să antreneze (această) alianţă politico-militară în conflict”.

Ministerul turc de Externe şi-a exprimat susţinerea faţă de Azerbaidjan, o ţară aliată şi turcofonă.

„Turcia va rămâne, cu toate mijloacele sale, alături de Azerbaidjan în lupta sa în vederea apărării integrităţii sale teritoriale”, a anunţat ministerul turc.

Un război deschis între Azerbaidjan şi Armenia ar putea destabiliza întreaga regiune a Caucazului, în care Rusia şi Turcia au interese geostrategice concurente.

Armenia şi Azerbaidjanul se află în război de la sfârşitul anilor '90, în vederea controlării Nagorno-Karabah - o enclavă cu populaţie majoritar armeană, dar care era dependentă în epoca sovietică de Azerbaidjan.

Enclava Nagorno-Karabah şi-a proclamat în mod unilateral independenţa în 1991, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, cu susţinerea Armeniei, declanşând un război cu Azerbaidjanul, soldat cu 30.000 de morţi până la un armistiţiu, în 1994.

Confruntări militare în această regiune sunt frecvente. Confruntări armate la frontiera azero-armenă sunt însă mult mai rare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

uoɹʇoɹɔıɯ
13.07.2020, 18:26:50

rusia va crea un coridor terestru pana-n armenia.

-2 (8 voturi)
Ionel Marcu
13.07.2020, 18:33:34

Războiul ăsta e tot o urmare a politicii parșive a lui Stalin și a URSS de a amesteca nații și teritorii, în scopul învrăjbirii lor și a le ține mai ușor înrobite. Așa ne-au făcut și nouă și ucrainenilor și armenilor, trecând un teritoriu cu 74% armeni în componența Azerbaidjanului, deși era foarte aproape de granița armeană. Iar rezolvarea unor asemenea conflicte poate dura decenii sau secole.

+10 (12 voturi)
profesoru
13.07.2020, 19:52:05

Luptele se dau pentru Nagorno-Karabah, un teritoriu locuit de armeni pe care întreaga comunitate internațională îl consideră ca fiind al Azerbaidjanului. Bun. Întrebarea e de ce nimănui nu îi trece prin cap să impună sancțiuni Armeniei? Așa cum s-au impus sancțiuni Rusiei pentru Donbas? Câtă ipocrizie!

-7 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
13.07.2020, 19:59:35

Comentariu considerat abuziv.

Michiu Stefan
13.07.2020, 20:20:56

Nu-i nicio ipocrizie!Cititi comentariul de mai sus.La destramarea URSS a aparut posibilitatea repararii crimelor geopolitice ale lui Stalin.Initialmente,Nagorno Karabah fusese inclus Armeniei, de care il despart 2 km.Stalin a revocat impartirea-culmea ipocriziei-facand teritoriu "regiune autonoma armeneasca "in componenta Azerbaijanului.80% din teritoriul istoric al Armeniei,locuit quasi integral de armeni apartine Turciei care l-a golit de armeni prin genocid.N-am auzit de impunerea de sanctiuni Turciei.Cu tupeul criminalului, vezi Doamne,Turcia sprijina integritatea teritoriala a Azerbaijanului!Din bun simt,macar sa fi tacut din gura!

+11 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările