În lume

articolul anterior articolul urmator

Absenţa unui plan de pace iniţiat de SUA menţine adversitatea Israelului faţă de insurgenţii palestinieni

42
15 May 2021 12:12:59
Ion Petrescu

În dimineaţa zilei de 15 mai 2021, cerul era senin şi cântau cocoşii în oraşul Gaza. O acalmie înaintea altor posibile confruntări nocturne, între unii militanţi palestinieni şi armata israeliană. Violenţele declanşate în condiţii mai degrabă anticipate, decât ciudate, nu au generat nici cea mai mică tentativă de dialog minimal, între reprezentanţii celor două tabere, aflate într-un conflict ce momentan pare greu de aplanat.

Câteva constatări obiective se impun, pentru a nu ne lăsa amăgiţi de aparenţele vizibile pe micul ecran.

La nivel politic, şi de o parte şi de alta, sunt conducători înverşunaţi, motivaţi în atitudinile lor publice de evenimente precedente şi marcaţi de optica deloc câştigătoare a confruntării cu orice preţ. 

Poate că nu întâmplarea face ca evenimentele sângeroase să se fi declanşat într-un moment când, în Israel, erau fără perspective realiste încercările de formare ale unui nou guvern.

Iar în teritoriile palestiniene primele alegeri legislative au fost amânate ca urmare a noilor proteste generate de acţiunile de implantare a coloniştilor în Ierusalimul de Est. 

Prima constatare obiectivă este că actualii conducători palestinieni mai tineri, generatori de acţiuni manu militari nu au învăţat nimic din istoria conflictelor din ultimii 50 de ani. 

Este memorabilă decizia ex-prim-ministrului Golda Meir, care - în octombrie 1973 - a decis ca armata Israelului să nu atace prima, deşi trupele arabe ostile erau gata de ofensivă.

 Asta pentru că, în acest caz, Statele Unite puteau refuza furnizarea de ajutor militar. 

De aceea, Golda Meir a informat rapid partenerul strategic de peste Ocean, că a decis să se limiteze doar la acţiuni defensive.

O decizie înţeleaptă, de vreme ce Henry Kissinger, pe atunci secretar al Departamentului de Stat a felicitat-o, cu menţiunea că dacă Forţele de Apărare ale Israelului ar fi pornit atacul, atunci Statele Unite “nu-i dădeau mai mult de un cui”. 

A doua constatare este că aceia care conduc acum Hamas fie au un apetit aparte pentru recursul la măsuri militare intempestive, fie se lasă uşor şi constant influenţaţi de cei care le oferă armament, muniţie şi finanţare substanţială, pentru a menţine Israelul sub o presiune complexă. 

Atacurile Hamasului cu rachete asupra unor localităţi israeliene devoalează o clară slăbiciune, în sensul că nu are forţele şi tehnica de luptă necesare pentru o covârşitoare ofensivă terestră. 

Concomitent, limitarea iniţială a Forţelor de Apărare ale Israelului la contracararea rachetelor palestiniene cu Scutul Iron Dome, care nu este eficient 100%, confirmă dorinţa prim-ministrului Benjamin Netanyahu - în vârstă de 71 de ani - de a limita loviturile complexe cu care ar putea răspunde mişcării Hamas. 

Sigur că, pe plan politic, atât Netanyahu - care vrea să rămână premier -, dar şi Hamas, în Gaza, au de câştigat un plus de simpatizanţi.

De aceea este mai degrabă de acceptat ideea că agenţia de informaţii a Israelului a ştiut de planul palestinienilor care au început manifestaţiile de protest, dar a recomandat reţinere şi aşteptarea primelor violenţe, ca în vremea lui Golda Meir.

Asta pentru ca acţiunile represive ale forţelor de ordine israeliene să fie perfect legitime, conforme cu obiectivul de a restabili ordinea de drept, în teritoriile controlate de armata extrem de bine dotată şi antrenată a statului evreu. 

Oricât de contestat este Mahmoud Abbās, actualul preşedinte al Autorităţii Naţionale Palestiniene, din ianuarie 2005, acum în vârstă de 85 de ani, el a fost ales, nu s-a autopropulsat conducător, precum liderii Hamas. 

Oricât de şubrezită este imaginea publică a formaţiunii politice Fatah, aceasta este totuşi percepută ca una moderată, în raport cu radicalismul Hamas, o organizaţie încremenită în iluzia că este adevărata inimă a rezistenţei palestiniene, uitând să precizeze public cu ce preţ... 

Sunt capabili palestinienii să instaureze o guvernare democratică pe teritoriile unde trăiesc?

Înregistrarea a 2,6 milioane din 2,8 milioane de alegători eligibili pentru alegerile anulate în această lună atestă dorinţa palestinienilor de a determina un viitor politic propriu-zis. 

Apariţia de noi grupuri politice indică opţiuni noi ale generaţiei tinere. 

O treime din cei 1.400 de candidaţi înregistraţi erau femei şi 39% aveau sub 40 de ani. 

Aceste repere confirmate de autorităţile publice arată dorinţa de schimbare în bine, a societăţii palestiniene, aşa fragmentată cum încă este aceasta. 

Lupta pentru pământ - iată sintagma care explică confruntarea iniţială dintre musulmani şi grupurile de dreapta israeliene, care scandau „moarte arabilor”. 

Confruntările au fost accentuate de aruncarea de către unii credincioşi musulmani a unor pietre spre poliţia israeliană, care a răspuns cu gloanţe de cauciuc. 

Ambele tabere acţionează cu gândul la consecinţele sângeroase ale unor confruntări anterioare. 

Şi ambele părţi vând iluzii susţinătorilor de acum. 

Hamas se şi vede în fruntea Autorităţii Naţionale Palestiniene, lichidând politic pe Mahmoud Abbas şi formaţiunea sa politică. 

Benjamin Netanyahu se şi vede cu un nou mandat de premier şi cu promovarea de noi amplasări de colonişti israelieni, pe teritoriile palestiniene. 

Numai că noua generaţie de palestinieni - cei mai mulţi fiind laici - văd altfel propriul lor viitor. 

În acelaşi timp, Israelul nu a fost prins cu garda jos, cum cred unii şi asta se datorează armatei israeliene, imbatabilă de formaţiunile militare ale Hamas. 

Povestea pentru copii, cu eventuala implicare a Hezbollah, organizaţie sprijinită de Iran, cu propriul teritoriu controlat 100% în sudul Libanului, ţine mai degrabă de ipoteze trecute privind coalizarea unor forţe complexe ostile existenţei Israelului. 

Hezbollah se simte bine unde este şi agită din când în când apele mediatice, cu cifre fără relevanţă, precum deţinerea a 150.000 de rachete mult mai eficiente decât cele ale lui Hamas. 

Asta aminteşte gogoriţele propagandei iraniene, care, într-o vreme recentă se lăuda zilnic cu câte o nouă armă distrugătoare, utilizabilă în mult trâmbiţatul şi neîmplinitul război cu Statele Unite. 

Ca unul care am vizitat câteva unităţi din armata israeliană - unde sunt şi ofiţeri cu grade superioare, care au plecat, cu ani în urmă, din România şi care vorbesc şi azi limba lui Mihai Eminescu - şi am apreciat modalitatea în care sunt recrutaţi, instruiţi şi trimişi în acţiune tinerii şi tinerele care au cetăţenie israeliană, cred că actuala vânzoleală militară din teren este mai degrabă rodul indeciziei momentane, a administraţiei preşedintelui SUA, Joe Biden, de a propune un plan de pace.

Unul care să fie luat în discuţie de israelienii şi palestinienii lucizi, cei conştienţi că doar convieţuirea paşnică, conformă cu compromisuri reciproc acceptabile, poate înlocui agresiunea cu dezangajarea, raptul teritorial cu respectarea normelor internaţionale, ura cu tolerarea reciprocă. 

Un asemenea viitor dezirabil poate fi doar amânat.

Nicidecum aneantizat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

Catalin Adamescu
15.05.2021, 13:04:55

Ambele parti, ambele tabere, compromis reciproc, convietuiore pasnica ... Vorbim de un Stat si o Organizatie Terorista Fundamentalista ... care a lansat undeva la 1.500 de rachete impotriva Statului Israel ... fiind complet irelevant cate rachete a reusit Iron Dome-ul sa doboare Oricare, dar absolut oricare... dintre statele care ... abereaza acum despre armistitii si gasirea de solutii pasnice cu teroristii ... daca s-ar fi confruntat cu 1.500 de rachete lansate asupra teritorilor si cetatenilor lor ... erau astazi in razboi total. SUA si Rusia ... sunt tari care au declansat adevrate 'jihaduri' ... pentru niste incidente minore si izolate care au avut loc pe teritoriul lor. Deci haideti sa nu vorbim in slogane ca sa nu adormim ... Grupurile Teroriste de pe planeta si Statele care le sustin si le finanteaza ... trebuiesc eradicate ... si desfiintate, atat ca structuri statale, automat interzicerea de a avea armata proprie si tehnica militara de orcie fel. Singurul motiv pentru care avem astfel de conflicte astazi ... esete ca acum zeci de ani nu s-au luat masurile corecte ... iar acestui conflict si altele ... i s-a permis sa se infiltreze si sa contaminze si in cele din urma sa corupa alte generatii si faze de civilizatie. Atitudinea tarilor vestice si nu numai ... este ca deobicei ... ignoranta, indiferenta vizavi de realitatea geo-politica... si dictata de interese econmoice proprii ... si de concubinajul pervers pe care il au cu liga araba. Este aceasta atitudine si duplicitate ... care este de fapt adevratul Alimentator al conflictului ... care a intins acest conflict pe atatea generatii.

-3 (11 voturi)
Abdullah Maruan
15.05.2021, 16:58:26

"Deci haideti sa nu vorbim in slogane ca sa nu adormim ... Grupurile Teroriste de pe planeta si Statele care le sustin si le finanteaza ... trebuiesc eradicate ... si desfiintate, atat ca structuri statale, automat interzicerea de a avea armata proprie si tehnica militara de orcie fel" Sunt cat se poate de acord cu tine Catalin! Hai totusi sa-ti amintesc ca pana la aparitia in forta a IS prin 2011, dl. Al-Baghdadi era puscarias intro inchisoare americana de maxima siguranta din Irak, Studia filozofie umanista a renumitului Anwar AlAwlaki si pentru buna purtare, probabil, a fost eliberat. Il regasim apoi liber, bine inarmat si cu o multime de discipoli in ale filozifiei umaniste, a muncit ca Dragnea in atelierul mecanic la reparat tancuri americane, facuse milioane din munca cinstita, stie doamna cu coarne marca levinski mai bine! Cucerind pasnic, ca Isus cu predica blanda pentru iubire si intelegere, tot N Siriei, NV Irakului, mergand pana spre centrul Siriei in apropiere de Damasc, extinzandu-se spre vest si controland, pana la interventia Rusiei,marea majoritate a teritoriului sirian. Populandu-l apoi cu grupari tot mai multe si tot mai radicale in filozofia lor umanista. Pentru a raspandi filozofia lor atat de blajina foloseau metoda "invatarii prin gat" adica taiau capul si introduceau invatatura prin gat sa ajunga mai repede la creier, erau grabiti in a face lumea sta tot mai buna si mai fericita! Acum, sunt sigur ca ai inteles ce am vrut eu sa zic si, aplicand teorema pe care ai enuntat-o mai sus, ce ar fi normal sa se intample? Moderatorii adevarul, daca in comentariu n-ai HUO RUSIA (vrand nevrand am bagat-o p'aia cu argeasko), te vor cenzura! Adevarul este doar pe frontispiciu, in context minciuna trebuie sa fie prevalenta. Daca n-ar fi asa, ti-as spune eu mai multe!

+6 (8 voturi)
geminy alecs
15.05.2021, 14:46:29

TERORISTI palestinieni. asta sunt. doar asta sunt. hamas merita tot fierul rece pe care il va primi in organele interne. SE INCHID GRADINITELE DIN PALESTINAAAA NU AU MAI RAMAS COPII IN VIATAAAA

-6 (10 voturi)
Prieten
15.05.2021, 15:07:27

ONG urile care verifica neonazistii nu ar trebui sa va faca o vizita ?

-6 (8 voturi)
Abdullah Maruan
15.05.2021, 16:35:11

Ioane vad ca te-ai afirmat la telerevolutie,ai fost acolo cu pancarte si sustinere masiva, la TVReu' impartial. Asa ai ajuns mare specialist in armate si conflicte,etc si conflictul israeliano-arab. Stii tu sigur ca si telerevolutia are ceva in comun cu acest conflict. Adicatelea,rapciugile si copiii alora de au venit pe tancurile rusesti, alde Goldenberg si Walter, mana-n mana cu oropsiti roma gen Ilievici, ne-au facut o telerevolutie la care mataluta ai fost "special gues star"! Da' asta de care vorbesti sa te afli in treaba e pe bune, nu aranjata! Acum, avand o asa mare expertiza si vazand ca vorbesti de democratie si de tinerii palestinieni "in majoritate laici" ia spune-ne si noua o tara musulmana in care democratia de tip occidental, ca banuiesc ca la aia te referi, exista sau e functionala? Sau tara care are institutii democratice de tip occidental functionabile si unde nu exista un conflict? Ia mataluta aminte ce zic eu, ar exista un dram de speranta la o renuntare la nenorocirile astea ciclice care se intampla intre palestinieni isi israelieni tocmai daca aliatul strategic ar renunta a mai fi aliat si a valida tot ce zice Bibi & co. Probabil ca atunci, strans usor cu perspectiva unui confict mai amplu cu vecinii care au multe polite de platit, singurel, statul evreu ar incepe a fi mai conciliant si ar putea fi mai flexibil. Aliatul strategic ar fi mult mai folositor daca si-ar folosi influenta si "puterea de convingere" pe care o are asupra finantatorilor radicalilor palestinieni pentru a accepta compromisuri. De fiecare data cand aliatul si-a manisfestat suportul neconditionat, noi asezari sau sicanari au aparut fara intarziere. In opinia mea, butoiul de pulbere era deja incarcat si se astepta doar scanteia. Si ce moment mai prielnic decat sa-i opresti pe musulmani a se ruga la moscheea lor in timpul ramadanului, stie el Bibi, mare pisichicher! Atacul petrolierelor iraniene, noile asezari planificate in Ierusalimul de E, o subrezire a suportului extern pentru Hamas in urma normalizarii relatiilor dintre Qatar si Tarile Golfului, influenta Turciei erdoganiste lasata de capu' ei, ca sa enumar cateva, au fost semnalele care prefigurau ce urma sa se intample.Din pacate radicalismul primului ministru israelian, ce nu mai e perceput la aceleasi cote ca in trecut, il fac, cu perspectiva puscariei la orizont, sa faca orice e posibil sa ramana la putere. Iar rezultatul radicalismului celor doi actori, primul ministru israelian si gruparea Hamas, este acest conflict in care nevinovati mor fara vina, fara a putea face absolut nimic. Pana-n '48 arabii majoritari si evreii minoritari au trait in intelegere in zona. Dupa aceea, diviziunea si radicalismul alimentat de ambele parti s-a amplificat cu binecunoscutele distrugeri din razboaie, lupte de gherila sau terorism. In opinia mea solutia celor doua state este singura care poate rezolva ceva. Oprirea oricarei noi asezari in teritoriile recunoscure si agreate ca fiind teritoriu palestinian, administratia iordaniana a Temple Mount ar trebui sa fie schimbata pe un statut bine definit, un nou Vatican unde cele trei religii monteiste coexista pasnic dar sub jurisdictie ONU , ajuns la un compromis Ierusalim si in restul Ierusalimului de Est, as sugera o recunoastere simbolica ca fiind capitala a evreilor si palestinienilor dar fara a exista jurisdictie sau institutii statale de ambele parti, un tampon al ambitiilor amplificate ale amandurora. Iar actualul teritoriu controlat de palestinieni in Cisiordania si Gaza sa fie conectate printro sosea si linie ferata suspendate, cum sunt autostrazile suspendate in Japonia, cu puncte de frontiera spre statul israelian si viceversa, Domnule expert aici ar trebui sa intervina SUA, din pacate nu mai au nici un fel de credibilitate. Trump a fost foarte perseverent, din pacate a facut treaba pe jumatate, erau insa prea putine compromisuri facute de Israel si mult prea multe de catre palestinieni, iar cu Biden.........Mor prea multi pentru satisfacerea egoului si ambitiilor unora sau altora! Din pacate.

+4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările